مذاکرات هسته ای وارد هشتمین روز خود شد. این مذاکرات در شرایطی وارد هشتمین روز خود شده که هنوز مشخص نیست تا چه زمانی ادامه خواهد یافت. خبرها و تحلیل های متفاوتی از دل گفت و گو ها بیرون آمده اما معلوم نیست سرنوشت این دور از گفت و گوها به کجا ختم می شود. سایت ملی-مذهبی در طول پنج روز گذشته اخبار،گزارش ها و تحلیل های متنوع مربوط به این مذاکرات را پوشش داده است. امروز هم قصد دارد خبرها،تحلیل ها و گزارش های مربوط به این مذاکرات را دنبال کند.
رادیو فردا- بخشی از سخنرانی باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا درباره تفاهم هستهای لوزان: یک راهحل دیپلماتیک بهترین گزینه پیش روی ماست. از رهبران شش کشور شورای همکاری خلیج فارس دعوت میکنم تا درباره چگونگی تقویت همکاریهای امنیتی در حالیکه درگیریهای متعدد باعث بیثباتی و مشقت در خاورمیانه شده، گفتوگو کنیم. میخواهيم بر اساس منافع مشترک با مردم ایران تعامل داشته باشيم و اين توافق چشماندازی را برای رفع تحريمها ارائه میکند.
رادیو فردا- کری: ما هنوز جزئیات فنی زیادی داریم که باید روی آنها کار شود. تفاهمی که به آن دست یافتهایم، پایه محکمی برای توافق خوبی خواهد بود که به دنبال آن هستیم.
ایسنا-وزیر امور خارجه کشورمان پس از قرائت بیانیه مشترک با 1+5 در کنفرانس مطبوعاتی خود گفت: کلیه تحریمها لغو خواهد شد و این یک دستاورد بزرگ برای تلاش های جمهوری اسلامی ایران است.به گزارش خبرنگار ایسنا، محمد جواد ظریف در مصاحبه مطبوعاتی خود پس از قرائت بیانیه مشترک با 1+5 با بیان اینکه ایران فعالیتهای صلح آمیز هستهیی خود را ادامه میدهد گفت: راکتورهای ما باید پیشرفته تر شوند و ما به تعهدات خود درخصوص فوردو متعهد هستیم. ما به تمام تعهدات خود پایبند خواهیم بود.وی در ادامه افزود: در مقابل باید تمام تحریمهای شورای امنیت و آمریکا و اروپا برداشته شود. ما میتوانیم براساس فهم مشترک پیش برویم. بحث پنهان سازی هستهیی وجود ندارد. دانشگاههای ما باید رقابت علمی داشته باشند و هیچ تحریمی علیه دانشگاههای ما نباید وجود داشته باشد.ما باید مشکلات را براساس حس احترام متقابل حل کنیم.
ظریف با بیان اینکه راهحلها براساس بازی برد برد تعیین شده است خاطرنشان کرد: براساس راهحلها کلیه تحریمها علیه کشورمان پایان مییابد و همزمان برنامه هستهیی ایران ادامه پیدا میکند، اما اقداماتی برای اطمینان سازی جامعه بینالمللی انجام میگیرد. غنیسازی در نطنز ادامه مییابد و بیش از هزار سانتریفیوژ در فوردو فعالیت خود را ادامه میدهند، بدون اینکه غنیسازی انجام دهند. از این سانتریفیوژها برای تولید ایزوتوپ استفاده میشود و از فوردو استفاده صلحآمیز در راستای تحقیق و توسعه انجام میگیرد.
ظریف در ادامه با اشاره به اینکه راکتور اراک ، آب سنگین باقی میماند افزود: ما راکتور اراک را بازسازی و بازطراحی میکنیم و در این روند اعضای 1+5 و سایر کشورها با ما همراه خواهند بود. در زمینه تولید سوخت نیروگاهی ، ساخت نیروگاه و راکتور تحقیقاتی همکاری های بینالمللی انجام میگیرد، در مقابل کلیه تحریمهای اتحادیه اروپا و آمریکا لغو میشود. ما در این زمینه به تعهد دولتها توجه کرده و به فرآیندهای داخلی آنها توجهی نداریم.
-جان کری در صفحه توئیتر خود:روز بزرگ: حالا اتحادیه اروپا، ۱+۵ و ایران برای حل موضوعات اصلی برنامه هستهای چارچوب را در اختیار دارند. به زودی کار بر روی توافق.
– برخی از خبرگزاری های ایرانی متن توافق ادعایی میان ایران و گروه 5+1 را منتشر کرده اند.
-روحانی: راه حل برای پارامترهای اصلی در مسئله هستهای به دست آمده.نوشتن پیش نویس به سرعت آغاز خواهد شد.
-لحظاتی پیش محمد ظریف وزیر امور خارجه ایران در صفحه توئیتر خود اعلام کرد: “راه حل ها را یافتیم. خیلی سریع آماده نوشتن متن پیش نویس هستیم”
-بیانیه مشترک ایران و اتحادیه اروپا تا نیم ساعت دیگر ساعت 21:30 به وقت تهران در دانشگاه لوزان سوئیس قرائت خواهد شد.
قرار است بین ایران و اتحادیه اروپا به نمایندگی از گروه 5+1 بیانیه مشترکی خوانده شود. ظریف به زبان فارسی و موگرینی بیانیه را به زبان انگلیسی خواهد خواند.
بی بی سی- باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا نیز امروز عصر کنفرانسی خبری خواهد داشت.
طبق گفته خبرنگاران حاضر در محل مذاکرات قرار است آنها با اتوبوس به سالن کنفرانس منتقل شوند.
بی بی سی-آسوشیتدپرس از قول منابع غربی میگوید که ایران و آمریکا درباره چارچوب توافق هستهای و مسیر مرحله نهایی مذاکرات هستهای به توافق رسیدهاند اما درباره اینکه چه بخشی از این توافق را به طور عمومی منتشر کنند اختلاف نظر دارند.خبرگزاری آسوشیتدپرس از قول این مقامهای غربی میگوید که تمرکز گفتگوها اکنون بر این است که بیانیه مشترک و آنچه طرفین باید تا ضربالاجل ژوئن بکنند چه طور تنظیم شود.هویت مقامهایی که این خبر را به آسوشیتدپرس دادهاند فاش نشده چرا که آنها مجاز به عمومی کردن جزئیات مذاکرات نبودهاند.
المیادین- بیانیه تا ساعاتی دیگر منتشر خواهد شد.
-سایت ایران هسته ای در تحلیلی از روند کند مذاکرات بحث بر جزئیات مذاکرات را دلیل اصلی کندی گفت و گوها عنوان کرده و صدور بیانیه مشترک را اجتناب ناپذیر دانسته است. در بخشی از تحلیل این سایت آمده است:”
چرا مذاکرات هسته ای طولانی شده است؟ درون اتاق مذاکره واقعا چه می گذرد؟ …1- نخستین عامل این است که دستور کار اصلی مذاکرات دو طرف به هیچ وجه آن چیزی نیست که ظاهرا به نظر می رسد. در ظاهرا، اینگونه به نظر می رسد که ایران و 1+5 صرفا در حال مذاکره بر سر متن یک بیانیه مطبوعاتی هستند در حالیکه این موضوع صحیح نیست و این فقط بخش کوچکی از مذاکرات است. مسئله اصلی که در حال مذاکره است این است که طرفین می خواهند اصول راه حل ها درباره 6 موضوع کلیدی فردو، اراک، نطنز، نظارت و بازرسی های آژانس، تحقیق و توسعه و تحریم را نهایی کنند. در این مرحله به جزئیات راه حل این موضوعات پرداخته نمی شود ولی تاکید دو طرف این است که برای انتقال به فاز مذاکره درباره جزئیات حتما باید اصول راه حل ها درباره این موضوعات پیدا شده و مکتوب شود. راز دیدارهای مکرر صالحی و مونیز نیز دقیقا همین است والا برای تنظیم یک بیانیه مطبوعاتی نیازی به این حجم از این دیدارهای فنی نیست. نکته کلیدی در اینجا این است که هر دو طرف تاکید دارند بیانیه مطبوعاتی صرفا زمانی منتشر خواهد شد که اصول راه حل ها درباره همه این موضوعات روشن شده باشد. هنوز درباره چند موضوع بسیار ریز و ولی مهم در این پیوست ها اختلاف وجود دارد. منابعی که «ایران هسته ای» با آنها گفت وگو کرده می گویند این پیوست ها فعلا منتشر نخواهد شد و انتشار رسمی آنها در ماه ژوئن خواهد بود. ضمن اینکه این پیوست ها فعلا اجمالی و صرفا شامل اصول راه حل هاست و تبدیل کردن آن به اسناد تفصیلی در مرحله بعدی مذاکرات انجام خواهد شد. یک منبع گفت: «طرفین می خواهند اصول کاری تا ژوئن و نقشه راه خود را همین حالا بدانند و نهایی کنند».2- عامل دوم که باعث طولانی شدن مذاکرات شده این است که بر سر این موضوع که چه مقدار از جزئیات توافق شده در این پیوست های کاری باید در متن بیانیه پایانی گنجانده شود؟ ظاهرا طرف ایرانی خواهان تزریق حداقلی اطلاعات درباره اصول راه حل 6 موضوع کلیدی به بیانیه نهایی ظریف- موگرینی است ولی امریکایی ها اصرار دارند جزئیات هر چه بیشتری بیانیه پایانی تزریق شود.3- سومین عامل نیز مربو ط به چک کردن مستمر موضوع با پایتخت ها و با بازیگران غیر حاضر و پنهان ولی مهم مذاکرات است. بر این اساس، به نظر می رسد صدور یک بیانیه پایانی در مذاکرات قطعی است و طرفین بدون این بیانیه لوزان را ترک نخواهند کرد.صدور این بیانیه نیز علامتی است از اینکه توافق سیاسی درباره اصول راه حل موضوعات کلیدی حاصل شده و این توافق امری الزام آور برای طرفین خواهد بود.
خبرگزاری فرانسه- وزیر اطلاعات اسرائیل به رادیو دولتی اسرائیل گفته اگر مجبور شویم و چاره ای نداشته باشیم از اقدام نظامی علیه ایران استفاده خواهیم کرد.
ایرنا- اکنون که بخش عمده اختلاف ها بر سر تحریم ها بر طرف و برای آن راه حل پیدا شده، تنها نکته مورد اختلاف تحقیق و توسعه برنامه هسته ای ایران است. ایران بر استفاده از سانتریفیوژ های پیشرفته اصرار دارد.
رویترز- ظریف: مذاکرات هستهای «پیشرفت قابل ملاحظه» داشته است اما هنوز بر روی راه حلها توافق نشده است.
رادیو فردا- علیاکبر صالحی، مدیر سازمان انرژی اتمی ایران که به همراه تیم مذاکرهکننده ایرانی در لوزان سوئیس به سر میبرد صبح پنجشنبه نوید داد: «سپیدهدم نزدیک است». به گفته آقای صالحی، در گفتوگوهای شب گذشته که تا ساعات آغازین بامداد پنجشنبه ادامه داشت «پیشرفت زیادی» حاصل شده است.
-خبرنگار فرانس 24 گزارش داده مذاکرات متوقف نشده و فقط وزیران در حال استراحت هستند و گفت و گوها در سطح مدیران ادامه دارد.
-جان کری و ظریف که تمام شب را تا بامداد پنج شنبه مذاکره کردند برای استراحتی چند ساعته مذاکرات را متوقف کردند. بعد از چند ساعت این گفت وگوها از سر گرفته خواهد شد.
-نیویورک تایمز در گزارشی نوشته است اوباما از جان کری خواسته است محل مذاکرات را ترک نکند و به گفت و گوها با ایران ادامه دهد. به همین دلیل کری و ظریف ساعت ها بعد از اتمام مهلت تعیین شده مذاکرات به گفت و گو نشستند. به گزارش این روزنامه چگونگی رفع تحریم ها و توسعه تحقیقیات اتمی ایران محورهای اصلی گفت و گوی کری و ظریف بوده اند.
بی بی سی- گزارش ها حاکیست که جان کری و محمد جواد ظریف بیش از چهار ساعت دیدار کرده اند که تا دو صبح ادامه داشت. اکنون کری مشغول دیدار با وزرای خارجه فرانسه و آلمان است.
-ایرنا در گزارشی به انتقاد از رویکرد غربی ها در مذاکرات هسته ای پرداخته و آورده است:” در حالی که به گفته محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، اراده سیاسی طرف مقابل ایران در مذاکرات هسته ای همیشه مشکل داشته است، مقامات غربی ادعاهای ضدو نقیضی در خصوص مذاکرات مطرح و به اشکال مختلف برای تحت فشار گذاشتن تیم ایرانی در مذاکرات تلاش می کنند…خبرگزاری انگلیسی رویترز سه شنبه شب پس از پایان مهلت تعیین شده ، مدعی شد که گروه 1+5 به هیات ایرانی تا سپیده دم چهارشنبه مهلت داده تا جواب مشخصی ارائه کند. این خبر ادعایی به اندازه ای ناشیانه طراحی شده بود که برخی از دیپلمات های غربی بلافاصله آن را تکذیب و تاکید کردند که صحبتی از مهلت مطرح نشده است. وزیر خارجه انگلیس نیز بعدا’ درباره کشیده شدن مذاکرات به روز چهارشنبه گفت :« می خواستیم برای بررسی چند موضوعی که باقی مانده است ، سرحال و شاداب باشیم. »در همین حال بنا بر آخرین اخبار، مذاکرات برای دومین بار تمدید شده و قرار است صبح روز پنجشنبه نیز ادامه داشته باشد و لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه نیز در راه بازگشت به لوزان است.از سوی دیگر ، در بحبوحه مذاکرات در لوزان سوئیس ، برخی مقامات آمریکایی نیز به زعم خود درصدد به میان کشیدن اهرم پوسیده تهدید نظامی برای تحت فشار گذاشتن تیم مذاکره کننده ایرانی برآمده اند؛ غافل از اینکه چنین تهدیداتی تنها عزم دیپلمات های ایرانی برای دفاع از حقوق ملت ایران را راسخ تر خواهد کرد.”
-خبرنگاران حاضر در محل مذاکرات گزارش داده اند کری و ظریف همچنان در حال مذاکره هستند و به گفت و گوهای خود ادامه می دهند.
-نکته جالب که در پوشش خبری رسانه های اصولگرا به چشم می خورد اولویت خبری این رسانه هاست. این رسانه ها به ویژه خبرگزاری فارس تحولات یمن و اخبار مربوط به حمله نظامی عربستان به این کشور را در صدر اخبار خود قرار داده اند. فارس حتی دیروز بر خلاف روزهای قبل که مذاکرات هسته ای را به عنوان دومین خبر خود انتخاب کرده بود گزارش های مربوط به این رویداد حساس ملی را به عنوان خبر پنجم خود تیتر کرده بود.
-بسیاری از ایرانی ها همچنان مذاکرات اتمی را پیگیری می کنند. شور حال خاصی بر شبکه های اجتماعی پیداست. به ویژه سخنان دیروز سردار نقدی در مورد محو اسرائیل مورد توجه کاربران ایرانی اینترنت قرار گرفته و بسیاری از آنها این سخنان را زمینه بهانه جویی نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل دانستند و نسبت به این رویکرد شدیدا اعتراض داشتند. نتانیاهو در سخنان ضد ایرانی دیروز خود به اظهارات سردار نقدی در مورد محو اسرائیل اشاره کرده بود.
فارس- احمد توکلی نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی در نامه ای به حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران تاکید کرده عهدنامه های بین المللی باید به تایید مجلس شورای اسلامی برسد.
خبرگزاری فرانسه– فابیوس به لوزان بازگشت. این بازگشت نشانه مثبتی برای مذاکرات است. وی هنگام ورود به محل مذاکرات تاکید کرد تنها چند متر به خط پایان باقی مانده اما این چند متر دشوارترین مرحله ممکن است.
بی بی سی-حمید بعیدی نژاد، عضو تیم مذاکره کننده ایران در خصوص بازگشت وزیر خارجه چین به کشورش گفت: “این مهم بهعلت برنامههای تنظیم شده قبلی وزیر خارجه چین بوده است ولی هیچ خللی در فرآیند مذاکرات ایجاد نخواهد کرد.”