آخرین اخبار مذاکرات اتمی در سوئیس(4) (به روز می‌شود):

لاوروف از توافق در مورد همه مسائل مهم و آغاز نگارش پیش نویس توافق خبر داد

امروز سه شنبه  آخرین روز مهلت تعیین شده برای دستیابی به توافق میان ایران گروه 5+1 است. مذاکرات در لوزان سوئیس در حالی جریان دارد که دیروز اخبار ضد و نقیضی از پیشرفت گفت و گوها منتشر شد. امروز روز حساسی برای سرنوشت مذاکرات هسته ای است.  سایت ملی-مذهبی دیروز اخبار این مذاکرات را پوشش داد و امروز نیز قصد دارد خبرها،تحلیل ها و گزارش های مربوط به این مذاکرات را دنبال کند.

بی بی سی-  سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه گفته است:‌ در مورد همه مسائل مهم به طور اصولی توافق شده است؛ اکنون پیش نویس آن باید تنظیم شود.

ایسنا- بعیدی نژاد عضو تیم مذاکره کننده هسته ای ایران: موضوع برداشته شدن تحریم‌ها حل شده است؛ البته نه امروز یا دیروز بلکه در طی مذاکرات طولانی که تاکنون داشته‌ایم، اما مسایلی وجود دارد که به مسأله تحریم‌ها مرتبط هستند که هنوز در حال بررسی آنها هستیم.

-فابیوس وزیر خارجه فرانسه با اشاره به سخت بودن مذاکرات گفته است این گفت وگوها به نیمه شب خواهد کشید.

-خبرنگاران اعلام کرده اند وزیر خارجه چین لوزان را ترک کرده در حالی که دلیل آن هنوز مشخص نیست.

دکتر محمد تقی کروبی که رشته تخصصی وی حقوق بین الملل است در مورد فرق تفاهم نامه و معاهده در صفحه فیس بوک خود نوشته است:” شمارش معکوس در ماراتن هسته ای توجه همگان را به این مهم معطوف کرده. در این راستا بکارگیری واژه های حقوقی سردرگمی بیشتری در میان مردم و خبرنگاران ایجاد کرده است. با عنایت به اخبار منشره در باب احتمال امضای تفاهم نامه ایی میان ایران و 1+5 تعدادی از دوستان خواستار توضیحی ساده پیرامون آثار حقوقی چنین تفاهم نامه ایی شدند.تفاهم نامه سندی ست که تشریفات تنظیم، امضا و تصویب آن همچون معاهده نبوده و توسط مفامات اجرایی مورد مذاکره بلافاصله امضا و مورد مبادله قرار می گیرد. مفاد آن هم برای طرفین لازم الاجرا ست. اصل لازم الوفا بودن تعهدات بين المللي بين کشورها، صرف نظر از نام و شكل آن (مندرج در كنوانسيون وين درباره حقوق معاهدات 1969) اعتبار قانوني تفاهم نامه را در حقوق بين الملل روشن کرده. تمایل طرف ایرانی در تنطیم تفاهم نامه پیش از سند جامع به لحاظ ملاحظات داخل، اصول 77 و 125 قانون اساسی و نیز تمهید مقدمات لازم برای تدوین سند نهایی قابل درک ست.دیگر آنکه حقوق و تعهدات دولت ها بواسطه تغییر اعم از دولت و یا حکومت از بین نمی رود. هر سندی که به امضای ایران و 1+5 برسد برای آنان تعهد آور ست و با تغییر دولت از بین نمی رود. برخلاف درک نادرست سناتورهای امریکایی، تعهد دولت فعلی امریکا برای دولت بعدی نیز تعهد آور ست. دیوان بین المللی در داوری قضیه تینوکو به این مهم پرداخته، قاضی تفت در این پرونده تصریح کرد که اعمال تینوکو (حاکم مستبد کاستاریکا) که کنترل موثر بر کشورش داشته برای دولت بعدی کاستاریکا تعهد آور ست.”

ایرنا-  بهروز کمالوندی معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی روند پیشرفت مذاکرات فنی ایران و آمریکا را «کمی کند» ارزیابی کرد، ولی گفت: این گفت و گو ها رو به جلو است.

به گزارش خبرنگاران حاضر در لوزان یک مقام آمریکایی خبر داده است اگر لازم باشد مذاکرات فردا هم ادامه خواهد داشت.

بی بی سی –سالن كنفرانس پلي تكنيك فدرال لوزان براي اعلام احتمالي بيانيه مشترك آماده مي شود.

هاآرتص- نتانیاهو اعلام کرده توافقی که در لوزان آماده می شود راه ایران را برای مسلح شدن به سلاح هسته ای هموار می کند. این امکان را برای ایران فراهم می کند تا کمتر از یک سال بتواند بمب اتم فراهم کند.

سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه به محل مذاکرات رسیده است. پیش از این وی اعلام کرده بود در صورت جدی بودن توافق به محل مذاکرات بر می گردد.

طبق گزارش خبرنگاران مستقر در محل مذاکرات، لاوروف هم اکنون وارد ژنو شده و قصد دارد به مذاکره کنندگان در لوزان بپیوندد.

واحد مرکزی خبر- “مذاکره کننده ارشد ایران: گزارش‌ها در مورد  انتشار بیانیه مشترک از سوی ایران و گروه 1+5  نادرست است،گفتگوها همچنان ادامه دارد و هنوز در این باره تصمیمی گرفته نشده است.

طبق گزارش های منتشر شده از سوی خبرنگاران حاضر در محل مذاکرات احتمال دارد تا پایان امروز بیانیه مشترکی از سوی طرفین در مورد لزوم ادامه مذاکرات و اشاره به موارد مورد تفاهم منتشر شود. این گزارش ها هنوز از سوی مقامات رسمی تایید نشده اند.

بی بی سی- مدیرکل وزارت اطلاعات ‫‏اسرائیل‬ با زیر سوال بردن برخورد غرب با برنامه اتمی‫‏ایران‬ گفته: “ما امروز هم نمی‌توانیم ایران را مهار کنیم، ده سال دیگر، که ایران به آستانه تبدیل به یک کشور اتمی برسد، چه روی خواهد داد؟”

بی بی سی- به گزارش آسوشیتدپرس شش روز مذاکره فشرده ایران و قدرت های جهانی با تصمیم به صدور بیانیه‌ای عمومی و توافق بر سر ادامه مذاکرات به شکل مرحله‌ای تا ضرب الاجل پایان ماه ژوئن خاتمه یافته است. براساس این گزارش، قرار است طرف‌های مذاکره در بیانیه‌ای کلی، توافق بر سر ادامه مذاکرات را اعلام کنند. به گزارش این خبرگزاری، علاوه بر بیانیه کلی، انتظار می‌رود وزیران خارجه در “سند تفاهم کلی” اعلام کنند که دستاوردهای مذاکرات تا این مرحله در حدی است که ادامه مذاکره تا حصول توافق جامع در ماه ژوئن را توجیه کند.

رادیو فردا-یک مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایرانی به گزارش امروز آسوشیتدپرس در مورد احتمال «صدور بیانیه کلی» واکنش نشان داده و گفت که «بحث‌ها هم‌چنان ادامه دارد و تا الان هیچ تصمیمی گرفته نشده‌است.»

ایسنا- دومین نشست وزیران خارجه ایران و 1+5 با حضور رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از حدود یک ساعت و نیم پایان یافت.به گزارش ایسنا  قرار است پس از استراحتی کوتاه مذاکرات در سطح وزیران خارجه عصر روز سه شنبه از سرگرفته شود. منابع خبری مختلف غربی و خارجی حاضر در محل مذاکرات اعلام کرده اند که متن بیانیه پایانی مذکرات در حال بررسی و تکمیل توسط وزیران خارجه است.

 ایرنا – بانک مرکزی اعلام کرد: با واریز قسط پنجم از دور سوم آزاد سازی دارایی های مسدود شده ایران، مجموعا معادل 2 میلیارد و 450 میلیون دلار از مرحله سوم توافقات، در اختیار بانک مرکزی قرار گرفت. مبلغ 490 میلیون دلار براساس توافق ایران و گروه 1+5 از منابع بانک مرکزی در ژاپن در قالب قسط پنجم به حساب این بانک در کشور عمان واریز شد.

رادیو فردا- جلسه تازه ایران و ۱+۵ از ساعت ۱۱:۴۲ با حضور فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا و معاونان آغاز شده‌است.

دیپلماسی ایرانی- وزیر خارجه چین: احتمالا سه شنبه توافق هسته ای به امضاء می رسد.

ایرنا- مجید تخت روانچی از اعضای گروه مذاکره‌کننده ایران خبرهای برخی رسانه‌های غربی در مورد تمدید مهلت مذاکرات را نادرست خوانده و گفته که چنین بحثی مطرح نشده است. پیشتر برخی منابع خبری احتمال تمدید چند ساعته یا حتی چند روزه مذاکرات را مطرح کرده بودند.

بی بی سی- آسوشیتدپرس به نقل از “مقامات” نزدیک به مذاکرات گفته است که ایران و گروه 1+5 به پایان جلسه روز سه‌شنبه نزدیک می‌شوند و احتمالا در پایان این نشست بیانیه‌ای منتشر می کنند که حاوی توافق در مورد جزئیات نیست اما “تفاهم نامه‌ای تفصیلی” هم همراه آن خواهد بود. به این ترتیب، دو طرف امکان ادامه مذاکرات تا دستیابی به توافق جامع در پایان ماه ژوئن را خواهند داشت. به گفته این منابع، انتخاب این راه نشانه باقی ماندن اختلاف نظر عمیق بین دو طرف است.

شرق- به گزارش اسوشیتد پرس به نقل از یک دیپلمات، مذاکرات لوزان با اعلام تفاهم‌نامه‌ای برای ادامه گفتگوها در فاز جدید تا ۱۰ تیر، پایان می‌یابد.

منبع نزديك به مذاكرات به بي بي سي فارسي: توالي زماني رفع تحريمها و تضمين دوره (يكساله) عدم گريز به بمب اتمي دو گره اصلي امروز صبح.

فارس- تشکل‌های بسیجی 8 دانشگاه بزرگ کشور اعلام کردند: مهمترین خواسته ملت ما در قبال توافق در مذاکرات این است که همه تحریم‌ها یک‌جا و در یک مرحله لغو شوند.

از توئیت های خبرنگاران حاضر در مذاکرات: سرگئی ریابکوف گفته است تا 2 نیمه شب مذاکرات را ادامه  دادیم و شش صبح امروز نیز آن را از سر گرفتیم.

رادیو فردا- نشست وزیران خارجه ۵+۱ و ایران در لوزان سوئیس، در آخرین روز از مهلت تعیین‌شده برای رسیدن به توافق سیاسی، آغاز شده است.هانا کاویانی، خبرنگار اعزامی رادیو فردا به لوزان، می‌گوید تا کنون مقام‌های رسمی از به کار بردن واژه «تمدید» برای مهلت تعیین‌شده خودداری کرده‌اند. در صورت نتیجه ندادن مذاکرات مشخص نخواهد بود، روز اول آوریل چه پیش خواهد آمد.

بی بی سی-سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در کنفرانس خبری در مسکو: “شانس [دستیابی به توافق] زیاد است. شاید نه صد درصد اما هیچوقت نمی توان از  هیچ جیزی صد در صد مطمئن بود. توافق انجام شدنی است البته به شرط اینکه طرف‌ها در آخرین لحظات توقعات خود را بیشتر نکنند.”

بی بی سی- لاوروف در کنفرانس خبری در مسکو: “در نظر دارم برای حضور در مراحل نهایی نشست وزیران شش  کشور به سوئیس برگردم. چشم انداز این دور از مذاکرات اصلا بد نیست، حتی می توانم بگویم خوب است.”

-همچنین در آذر ماه 1386 زمانی که بحث حمله نظامی علیه تاسیسات اتمی ایران او گرفته بود شورای فعالان ملی-مذهبی در بیانیه ای تحلیلی با عنوان “ندای صلح و آزادی در شرایط خطیر ملی” ضمن بررسی ابعاد مختلف فنی،سیاسی و ژئوپلیتیک  این پرونده مهم تاکید کرده بودند:” وطن‌دوستان ایرانی به «تعامل» با غرب – نه تقابل و نه وادادگی و سرسپردگی – می‌اندیشند. آنان رویارویی در یک منازعه نابرابر را خودکشی ملی می‌دانند که تنها از سوی ماجراجویان یا شیفتگان قدرت میسر است. در دنیای نابرابر کنونی می‌توان هم در چارچوب قواعد بین‌المللی زیست، هم موضع و عملکردی انتقادی نسبت به بی‌عدالتی‌های موجود در این روابط داشت و هم از نظم مستقر به نفع منافع ملی خویش بهره گرفت. حرکت مدبرانه و معقول زنده‌یاد دکتر مصدق، رفتار توأم با برنامه‌ی حاکمان مالزی در دهه‌های اخیر و… نمونه‌هایی از این نوع رویکرد محسوب می‎شوند. سلطه‌طلبی جریان راست جهانی به سرکردگی آمریکا را باید در یک موازنه‌ی اقتصادی، سیاسی شکست داد و نه در چارچوب یک منازعه‌ی نابرابر نظامی و امنیتی؛ گریز از لطمات راست سلطه‌جوی جهانی تنها از طریق رشد و توسعه اقتصادی – که پیش‌نیاز اساسی آن آرامش و رفع تشنج داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی است – میسر است؛ امری که در دو ساله اخیر شکل کاملا وارونه‌ای یافته است.” متن کامل این بیانیه تحلیلی  از طریق  این لینک قابل دسترسی است

-در اردیبهشت 1389 جمعی از فعالان ملی مذهبی از جمله مرحوم مهندس عزت الله سحابی در بیانیه ای  ضمن حمایت از سیاست تبادل سوخت هسته ای که آن زمان قرار بود یا همکاری ترکیه و برزیل عملی شود اعلام کردند:” ایران بنا به برخی ویژگی‌هایش (هم چون تاریخ و تمدن، جمعیت و نیروی انسانی، موقعیت استراتژیک، امکانات مادی و…) به طور بالقوه توانایی تبدیل شدن به یک قدرت بزرگ منطقه‌ای را دارد. اما این مهم نیازمند تعامل دولت –ملت در داخل (بر اساس آزادی، دموکراسی، حقوق بشر و…) و تعامل با جهان بر اساس پایبندی به قراردادهای بین‌المللی و قابل پیش‌بینی بودن رفتارهای سیاسی) است.هر راه دیگری غیر از این مسیر برای تبدیل شدن به قدرت منطقه‌ای ره به بی‌راهه می‌برد و علاوه بر تحمیل هزینه‌های گزاف به ملت ایران رابطه حاکمیت ایران با جهان و کشورهای همسایه را نیز بیش از پیش تخریب می‌کند.بنا براین هم منافع ملت ایران و هم حتی مصالح حاکمیت اقتضا می‌کند به اصلاح سیاست خارجی‌اش (به ویژه در رابطه با غنی‌سازی اورانیوم) دست زند. این اصلاح بایستی صادقانه و شفاف بوده و برای دفع‌الوقت نباشد.از نظر ما در مسئله هسته‌ای منافع «عام» کوتاه مدت و درازمدت ملی بر منافع «خاص» جناحی و فردی و… کاملا ترجیح دارد. بر این اساس ما همه نیروها را به رعایت این امر ملی دعوت می‌کنیم.”

-بسیاری از کاربران ایرانی اینترنت به رغم تعطیلات نوروزی با وسواس خاصی اخبار هسته ای و گزارش های مربوط به مذاکرات لوزان سوئیس را پیگیری می کنند. کاربران ایرانی به ویژه در فیس بوک و توئیتر و سایر شبکه های اجتماعی آخرین گزارش ها از لوزان سوئیس را رصد می کنند و غالبا خوش بینی یا بد بینی شان را در قالب نوشته های خود ابراز می کنند.

بی بی سی- با فروکش کردن تردد و ملاقات ها در آخرین ساعات دوشنبه در سالن های هتل مذاکرات اتمی ایران و پنج به علاوه یک در شهر لوزان سوئیس، آخرین گزارش ها حاکی است که دو طرف همچنان برای حل بعضی اختلافات ‘قابل توجه’ در تقلا هستند.اعلام شده است که نمایندگان گروه پنج به علاوه یک و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ساعت هفت صبح سه شنبه جلسه ای برگزار خواهند کرد و جلسه بعدی این گروه در ساعت هفت و نیم با شرکت ایران برگزار خواهد شد.

– نیویورک تایمز در گزارشی تصویری از انگیزه های مردم تهران برای پایان دادن به مناقشه هسته ای خبر داده است. در این گزارش مردم تهران عمدتا  خواستار  پایان  مشکلات اقتصادی از طریق رفع تحریم ها شده اند. نام این گزارش “تهران در امید و اضطراب” است.

رادیو فردا: جان کری، وزير امور خارجه آمريکا، در ساعات پايانی دوشنبه شب، دهم فرودين، به تلويزيون سی‌ان‌ان گفت که «کورسوی روشنايی» به وجود آمده اما «مسائل دشواری» باقی مانده‌اند و مذاکرات برای حل آنها در طول شب و حتی تا ساعاتی از بامداد سه‌شنبه ادامه خواهد داشت.

مطالب مرتبط

آیا بمباران ایران را از دستیابی به سلاح اتمی باز داشت؟

ممکن است ایران از رویدادهای ۱۰ روز گذشته چنین نتیجه بگیرد که گزینه عاقلانه‌تر برای آینده، پیروی از مسیر کره شمالی است. کشوری که به‌جای نزدیک شدن به آستانه، آن را پشت سر گذاشت و نخستین آزمایش هسته‌ای‌اش را در سال ۲۰۰۶ و در زمانی که جورج بوش رئیس‌جمهوری آمریکا بود انجام داد

از سربازان تا کودکان و غیرنظامی ها

کاربران شبکه‌های اجتماعی از کشته شدن سه سرباز به نام‌های «امیرعلی فضلی»، ۱۹ ساله، «امیرمحمد رحمتی»، ۲۲ ساله و یک سرباز دیگر به نام «علیرضا محمودی»، اهل خمین در حمله اسراییل به ورودی زندان اوین خبر داده‌اند

«گنجشک درنده» چگونه نظام مالی ایران را مختل کرد؟

هکرها در عملیات علیه «نوبیتکس» کلیدهای کیف‌پول‌های رمزارزی این صرافی را که در اختیار افراد کلیدی در شرکت بود، به‌دست آورند. به گفته آقای راد، این کلیدها در اختیار کارکنان معتمد بوده است

مطالب پربازدید

مقاله