چرا و چطور روند واکسیناسیون عمومی گروگان صنف های خاص شد و مردم عادی از این روند جاماندند؟

واکسیناسیون عمومی در دام رانت و قدرت چانه زنی اصناف

 

 

واکسیناسیون عمومی عملا در ایران تعطیل شده است و جمهوری اسلامی به دست آورد تازه ای حتی در روند واکسیناسیون دست یافته است، رانتی کردن و وابسته به رابطه شدن روند واکسیناسیون. در حالی که دهها ایرانی از اقشار ضعیف و کم برخوردارتر که به صورت مکرر و متوالی زیر فشار انتقال ویروس کرونا بدون واکسن مانده اند ، گروه های صنفی که توان چانه زنی داشته باشند حالا با سرعت بیشتر به واکسن کرونا دست می یابند.
حالا و بعد از واکسیناسیون بسیاری از کارکنان صدا و سیما، خبرنگاران، طلاب، فعالان صنعت خودروسازی نوبت به اهالی بازار سرمایه و صنف وکلا رسیده است. آن طور که مدیر روابط عمومی سازمان بورس خبر داده واکسیناسیون واکسیناسیون اهالی بازار سرمایه هفته آینده شروع می‌شود. و هم چنین گروه سنی برای کانون وکلا و امکان واکسیناسیون آنان آغاز شده است.

این در حالی است که شرایط ثبت نام بر روی سامانه به طور کامل متوقف شده است و اکنون چند هفته است که تنها متولدین تا سال 1347 امکان ثبت نام دارند و طی هفته‌های اخیر هیچ تغییری بر روی گروه های سنی در سامانه رخ نداده است. به عبارتی به جای کم شدن بازه سنی واکسیناسیون، گروه‌های شغلی دیگر واکسینه می‌شوند.

البته برخی از متولدین ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۷ نیز امکان ثبت‌نام در سامانه وزارت بهداشت برای واکسیناسیون را دارند اما تنها در چند استان که این وزارتخانه اعلام کرده است. متولیدن این بازه که در استان‌های بوشهر، خراسان جنوبی، خوزستان، سیستان و بلوچستان، کرمان ، قم و هرمزگان هستند و پرونده بهداشت دارند.

نکته اینجاست که گویی واکسیناسیون پیش از آنکه عمومی باشد، گروه‌بندی شده است. آنهم برای مشاغلی که بسیاری می‌گویند نسبت به سایر مشاغل ضرورت بیشتری ندارند. تجارت‌نیوز در گزارشی به واکسیناسیون اهالی بازار سرمایه پرداخت. در ادامه نظر برخی از مخاطبان را نسبت به این موضوع می‌خوانید:

اخطار سازمان بهداشت جهانی به ایران
این شرایط در حالی است که سازمان جهانی بهداشت روز پنج‌شنبه ۱۹ اوت (۲۸ مرداد) با ابراز نگرانی از گستردگی شیوع کووید۱۹ در ایران و تأثیر آن بر زندگی، رفاه و معیشت مردم اعلام کرد که تا ۱۶ اوت تنها ۱۳.۱ درصد از جمعیت این کشور دُز اول واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند.
این سازمان همچنین در گزارش خود اعلام کرد که تا ۱۶ اوت فقط به ۵.۱۵ درصد از کل جمعیت ایران هر دو دُز واکسن تزریق شده است و بر این اساس، به گفتۀ نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران، با وجود گستردگی شیوع کرونا در این کشور میزان واکسیناسیون کم است.

انتقادات به تاخیر در خرید واکسن
تأخیر در خرید واکسن توسط مسئولان ایران با واکنش‌های انتقاد آمیزی در داخل این کشور مواجه شده است، به گونه‌ای که برخی فعالان مدنی تصمیم گرفتند از مقام‌های ارشد ایران شکایت کنند. البته آن‌ها پیش از ثبت شکایتشان توسط مقام‌های امنیتی بازداشت شدند.
بر اساس آخرین آمار رسمی وزارت بهداشت ایران در روز پنج‌شنبه ۱۹ اوت (۲۸ مرداد)، شمار جان باختگان بر اثر ابتلا به کرونا در این کشور از مرز ۱۰۰ هزار نفر فراتر رفته است.
اعلام این تعداد از افراد جان باخته بر اثر ابتلا به کووید۱۹ در ایران در حالی است که بسیاری از کشور‌های جهان با واکسیناسیون گسترده توانسته‌اند از شمار فوتی‌های ناشی از کرونا بکاهند.
برخی مقام‌های وزارت بهداشت ایران پیش‌بینی کرده‌اند که شمار فوتی‌ها بر اثر ابتلا به بیماری کووید-۱۹ در ایران تا سه هفته آینده صعودی باشد.
نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران، در حالی در گزارش خود از ارسال و تحویل تجهیزات پزشکی مورد نیاز به ایران با کمک بانک جهانی خبر داده که این کشور در روز‌های گذشته رکورد بالاترین رقم فوتی‌های ناشی از بیماری کرونا را شکسته است.

فقط۱۳ درصد از مردم ایران دُز اول واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند

گمرک ایران نیز اعلام کرد که تاکنون ۲۴.۵ میلیون دُز واکسن کرونا وارد ایران شده است. بر اساس این آمار، بیشترین واکسن وارداتی از چین است که تاکنون ۱۷ میلیون و ۹۱۰ هزار دُز در ۲۰ محموله وارد ایران شده است.

نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران همچنین خبر داده که تا امروز در چارچوب برنامه کوواکس در مجموع پنج میلیون و ۶۴ هزار و ۶۱۰ دز واکسن کووید-۱۹ به ایران تحویل داده شده است. همچنین او گفته است که هشت و نیم میلیون دز دیگر از تسهیلات برنامه کوواکس در ماه اوت و سپتامبر به ایران تحویل داده می‌شود.
هدف برنامه کوواکس که زیر نظر سازمان جهانی بهداشت فعالیت می‌کند، کمک به خرید و توزیع عادلانه‌تر واکسن کرونا میان همه کشور‌های جهان است.
بر اساس اعلام نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران، انتظار می‌رود که واکسن‌های اهدایی از سایر کشور‌ها نیز در ۲۰ اوت به ایران وارد شود.در هر حال نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران، در بخش دیگری از گزارش خود اعلام کرده است: «مشاهده شتابی که از اوایل ماه اوت ۲۰۲۱ برای واکسیناسیون گروه‌های اولویت‌دار و افراد در گروه‌های سنی ۳۰ تا ۴۰ ساله در استان‌های با وضعیت وخیم کرونا آغاز شده، دلگرم کننده است.»

تعطیلی واکسیناسیون عمومی به نفع اصناف خاص
این وضعیت در حالی است که اکنون تعدادی از کارکنان ستاد‌های انتخاباتی، تعدادی از کارکنان صداوسیما، تعداد قابل توجهی از استادان دانشگاه‌ها و خانواده آنها، تعدادی قابل توجهی از خبرنگاران، طلاب، فعالان صنعت خودروسازی و صنایع غذایی و حالا هم اعلام شده اهالی بازار سرمایه. این گروه‌بندی برای دریافت واکسن کرونا درحالیست که چند هفته‌ای از آخرین سن اعلامی برای واکسیناسیون عمومی می‌گذرد.
پس از اعلام اینکه متولدین سال‌های ۱۳۴۷ به قبل می‌توانند واکسن تزریق کنند دیگر چند هفته‌ای است که خبر جدیدی منتشر نشده است. از سوی دیگر گزارش‌های مردمی حاکی از این است که در برخی از مراکز واکسن‌های خارجی برای تزریق دز دوم به گروه‌های سنی مشمول به اندازه کافی وجود ندارد. با این حال در این شرایط اعلام شده اهالی بازار سرمایه واکسینه می‌شوند!
در همین حال و طبق اعلام سازمان بورس، واکسیناسیون اهالی بازار سرمایه از هفته آینده آغاز می‌شود.اعطای رانت واکسیناسیون به گروه‌های مختلف مثل اهالی بازار سرمایه درحالی ست که هنوز تعداد کسانی که به صورت کامل در کشور واکسینه شده‌اند به پنج میلیون نفر هم نمی‌رسد. منظور از واکسینه کامل تزریق هر دو دز واکسن کروناست.

سامانه تعطیل واکسیناسیون و بلوای واکسن های صنفی

با وجود دستور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سامانه واکسیناسیون برای متولدین ١٣۴٧ تا ١٣۵٠ هنوز بازگشایی نشده است. اما رئیس دفتر رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه در کنار واردات، خط‌های تولید واکسن داخل کشور را افزایش می‌دهیم، گفته است: واردات واکسن با جدیت در حال انجام است و تا نیمه اول شهریور ۳۰ میلیون دز واکسن وارد می‌شود.
روزانه بیش از ۶۰۰ نفر در کشور جان خود را بر اثر کرونا از دست می‌دهند. واکسیناسیون عمومی همچنان به کندی صورت می‌گیرد. آنطور که زالی، رئیس ستاد مقابله کرونا گفته تعطیلی کوتاه مدت هم فایده‌ای ندارد.
در این میان برخی نگران هستند و از راه‌های دیگر از جمله خرید واکسن از بازار سیاه اقدام می‌کنند. برخی از اهالی بازار سرمایه نیز از جمله کسانی بودند که از بازار غیررسمی، واکسن کرونا خریدند. در روزهای اخیر رئیس پلیس امنیت تهران از شناسایی یک باند فروش و تزریق واکسن تقلبی کرونا در کشور خبر داد. اما آنچه که در این بین مهم است سرعت در واردات واکسن معتبر و واکسیناسیون عمومی است که می‌تواند به همه این ماجراها خاتمه دهد.

 

مطالب مرتبط

«گنجشک درنده» چگونه نظام مالی ایران را مختل کرد؟

هکرها در عملیات علیه «نوبیتکس» کلیدهای کیف‌پول‌های رمزارزی این صرافی را که در اختیار افراد کلیدی در شرکت بود، به‌دست آورند. به گفته آقای راد، این کلیدها در اختیار کارکنان معتمد بوده است

دریای خزر در حال کوچک شدن است

فعالان محیط زیست قزاقستان می‌گویند حتی با چشم غیرمسلح هم می‌توان دید که دریای خزر در حال کوچک شدن است. مطالعات می‌گویند تا پایان این سده ممکن است ۳۴ درصد از مساحت دریای خزر از دست برود.

به بهانه هشتادمین سالگرد تأسیس سازمان ملل

۸۰ سال پیش در چنین روزی سازمان ملل با امضای منشور ملل متحد تأسیس شد. در مقر این سازمان در نیویورک، این مناسبت در نشست ویژه مجمع عمومی جشن گرفته می‌شود. با این حال، بسیاری سازمان ملل را گرفتار بحرانی ارزشی می‌بینند

مطالب پربازدید

مقاله