پیش نویس قطعنامه پارلمان اروپا و تحرکات محافظه کاران تندرو

هدف تندروها شکست روحانی در انتخابات 1396 است

واقعیت این است که هدف اصلی محافظه کاران تندرو تخطئه سیاست خارجی برای گفت و گو در مورد حقوق بشر نیست بلکه این  فضا سازی را باید در راستای طرح بزرگ تر کارشکنی در مورد برنامه هسته ای ایران دانست. آنها به خوبی نسبت به خطرات پیروزی روحانی  در توافق هسته ای برای منافع جناحی و شخصی شان آگاهی دارند. توافق جامع هسته ای می تواند بساط تندروها را تا مدت زمان زیادی بر هم بزند، می تواند منافع آنها  را تحت الشعاع قرار دهد و تاثیرات خود را بر روند سیاست داخلی نیز بر جای بگذارد. 

تصویب پیش نویس قطعنامه اتحادیه اروپا در مورد حقوق بشر در ایران با واکنش اصولگرایان تندرو مواجه شد.

به نظر می رسد خط برخی از خبرگزاری های وابسته به این جریان  فشار علیه دولت برای اختلال در روابط با اتحادیه اروپا است. در پیش نویس قطعنامه ای که از سوی  اتحادیه اروپا منتشر شده و در گزارشی از آن در سایت دویچه وله منتشر شده به تصویب پیش نویس قطعنامه راهبردی اتحادیه اروپا در مورد وضعیت حقوق بشر در کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا  اشاره شده است. این پیش نویس  از لحاظ حقوق بشر چند بند مهم دارد:  آزادی زندانیان سیاسی،اجازه سفر بدون قید و شرط به احمد شهید برای  حضور در تهران،الزام هیات های اروپایی که به ایران سفر می کنند برای تماس با خانواده های زندانیان سیاسی و دیدار با آنها، توقف اعدام ها از جمله مهم ترین بندهای این پیش نویس هستند.

انتظار می رفت با گشایش نسبی در روابط ایران و اتحادیه اروپا مقامات اروپایی مسئله حقوق بشر را در ایران باز کنند. دیدار هیات پارلمانی اروپا با نسرین ستوده و جعفر پناهی، دیدار کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با نرگس محمدی و گوهر عشقی در راستای همین سیاست محسوب می شود.

اما سوای اینکه صدور این قطعنامه ها  تا چه حد تاثیرگذار است و تا چه  میزان برای دولت ایران و جامعه مدنی واجد فایده یا ضرر است برخی از اظهارات تحریک آمیز از سوی مسئولان کشوری و نظامی، نگرانی ها در مورد  روند اختلال در مسیر دیپلماسی کشور را افزایش می دهد. به ویژه در مورد دیدار چند ماه پیش هیات پارلمانی و دیدار اخیر کاترین اشتون  از ایران ، به نظر می رسد خط خبرگزاری فارس ایجاد تیترهای تحریک آمیز و تولید فضای رسانه ای علیه روابط رو به رشد دولت و اتحادیه اروپا است. به عنوان نمونه منصور حقیقت پور نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در اظهاراتی تحریک آمیز ضمن اینکه صدور این قطعنامه را دخالت در امور داخلی ایران دانسته خواستار تجدید نظر در موضوع مواد مخدر شده و گفته است:”ایران در مورد ممانعت از انتقال مواد مخدر به اروپا باید تجدیدنظر کند، تا حال دولت‌های اروپایی جا بیاید.”

این اظهار نظر تحریک آمیز در حالی که روابط ایران و اتحادیه اروپا در مسیر پیشرفت قرار دارد نشان می دهد تا چه میزان محافظه کاران تندرو در رعایت مصالح ملی جانب احتیاط را رعایت نمی کنند. حقیقت پور در ادبیاتی غیر دیپلماتیک گفته است اشتون پشت گوش خود را ببیند تا بار دیگر به ایران سفر کند.  این سخنان  تحریک کننده در کنار اظهارات سردار نقدی رئیس سازمان بسیج مستضعفین می تواند تیم دیپلماسی ایران را تحت فشار قرار دهد. نقدی در اظهارات نامناسب با شان دیپلماتیک گفته است:” در قطعنامه می‌گویند حق ندارید قاچاقچیان را اعدام کنید و همجنس‌بازان را آزاد کنید و می‌گویند بیایند در ایران دفتر بزنند، شما غلط می‌کنید که در ایران دفتر بزنید.”

اظهارات بذر پاش، موسوی نژاد،جلیلیان و سایر نمایندگان مجلس در این خبرگزاری از خط فضاسازی علیه سیاست خارجی دولت  در خبرگزاری فارس نشان می دهد. به نظر می رسد محافظه کاران تندرو در صدد هستند با کوچکترین تحرک و اظهار نظری از سوی مقامات اروپایی به فضا سازی علیه دستگاه سیاست خارجی اقدام کنند؛ فضا سازی که در دیدار مقامات اروپایی با فعالان حقوق زن و حقوق بشر به آن دامن زده شد. واقعیت این است فضا سازی تندروها در پرونده هسته ای به دلیل  سکوت آقای خامنه ای و عدم حمایت از سوی اصولگرایان معتدل  تا کنون پاسخ نداده است اما آنها امیدوارند در موضوع های حساسی مانند حقوق بشر هجمه سنگینی علیه دولت روحانی به وجود آورند. با توجه به وضعیت اقتصادی کشور و اهمیت آزاد سازی پول های بلوکه شده در بانک های غربی برای احیای اقتصاد بحران زده  بر هم زدن خط توافق هسته ای در ایران تا کنون نا موفق بوده و زور اصولگرایان تندرو به تحقق این هدف  در حال فعلی و با توجه به پارامترهای حاکم کنونی نمی رسد،  اما آنها امیدوار هستند با  فضا سازی رسانه ای در مورد حقوق بشر سایر بخش های حاکمیت را علیه دستگاه سیاست خارجی بسیج کنند.

واقعیت این است که هدف اصلی محافظه کاران تندرو تخطئه سیاست خارجی برای گفت و گو در مورد حقوق بشر نیست بلکه این  فضا سازی را باید در راستای طرح بزرگ تر کارشکنی در مورد برنامه هسته ای ایران دانست. آنها به خوبی نسبت به خطرات پیروزی روحانی برای منافع جناحی و شخصی شان آگاهی دارند. توافق جامع هسته ای می تواند بساط تندروها را تا مدت زمان زیادی بر هم بزند، می تواند منافع آنها  را تحت الشعاع قرار دهد و تاثیرات خود را بر روند سیاست داخلی نیز بر جای بگذارد.  در حال حاضر موفقیت های اقتصادی روحانی تا حدود زیادی به موفقیت های دیپلماتیکش وابسته شده است. این ارتباط متقابل دیپلماسی و اقتصاد و نقش سیاست خارجی بر معیشت مردم از زمان انتخابات ریاست جمهوری با توجه به روند تحریم های شدید غرب علیه ایران مشخص بود.

سیاست های اقتصادی دولت روحانی هنوز تاثیرات خود را به درستی بر جای نگذاشته است. به ویژه اینکه دولت ها در ایران همچنان با معضل فساد مدیریتی مواجه هستند و داین نقیصه در مورد همه دولت ها صادق است. هر چند فساد در ساختار دولت در زمان احمدی نژاد چند برابر شد اما این فساد خاص دولت نفتی است و مراتب آن کم و زیاد دارد و در دولت روحانی هم وجود دارد. به ویژه اینکه بحران های بر جای مانده از دوران ریاست احمدی نژاد بر دولت همچنان تبعات سنگین خود را بر کشور اعمال می کنندو بحران فساد را در ساختار دولت تشدید کرده است. در نتیجه دولت روحاتی علاوه بر معضل ساختاری فساد با بحران های بر جای مانده از دولت احمدی نژاد نیز مواجه است. در نتیجه برای فروکش کردن این بحران ها فروش نفت و دسترسی به پول های بلوکه شده ضروری است.در غیر این صورت افزایش قیمت ها و عدم مهار بحران اقتصادی می تواند برای دور بعدی انتخابات روحانی تاثیرات منفی داشته باشد. به ویژه اینکه محافظه کاران تندرو با توجه به نفوذ خود به سختی اجازه گشایش در سیاست داخلی  را می دهند.

کارشکنی در سیاست خارجی و بن بست در سیاست داخلی طرح محافظه کاران تندرو برای شکست روحانی در انتخابات دوازدهم ریاست جمهوری است.در همین راستا آنها از تمامی امکانات برای اختلال در مسیر دیپلماسی کشور استفاده می کنند. سخنان تحریک آمیز  روز پنج شنبه محافظه کاران تندرو نیز در همین راستا ارزیابی می شود. تحت فشار قرار دادن دستگاه دیپلماسی نیز در چارچوب همین هدف دنبال می شود.هدفی که چشم انداز آن در سال 1396 طراحی شده است:  شکست روحانی در انتخاباتی که رقیبش یک بار دیگر از آوردن نان بر سر سفره های مردم سخن بگوید.

مطالب مرتبط

از سربازان تا کودکان و غیرنظامی ها

کاربران شبکه‌های اجتماعی از کشته شدن سه سرباز به نام‌های «امیرعلی فضلی»، ۱۹ ساله، «امیرمحمد رحمتی»، ۲۲ ساله و یک سرباز دیگر به نام «علیرضا محمودی»، اهل خمین در حمله اسراییل به ورودی زندان اوین خبر داده‌اند

«گنجشک درنده» چگونه نظام مالی ایران را مختل کرد؟

هکرها در عملیات علیه «نوبیتکس» کلیدهای کیف‌پول‌های رمزارزی این صرافی را که در اختیار افراد کلیدی در شرکت بود، به‌دست آورند. به گفته آقای راد، این کلیدها در اختیار کارکنان معتمد بوده است

دریای خزر در حال کوچک شدن است

فعالان محیط زیست قزاقستان می‌گویند حتی با چشم غیرمسلح هم می‌توان دید که دریای خزر در حال کوچک شدن است. مطالعات می‌گویند تا پایان این سده ممکن است ۳۴ درصد از مساحت دریای خزر از دست برود.

مطالب پربازدید

مقاله