کاهش چشمگیر حجم آب زیرزمینی در ایران
نیچر، با استفاده از دادههای متوسط ماهانه سطح آب زیرزمینی موجود در دسترس عموم در ۴۷۸ زیر حوضه و ۳۰ حوضه در ایران، محققان میزان از دست رفتن آبهای زیرزمینی در سطح کشور ایران را از نظر کمی بررسی کردند.
محققان تخمین میزنند که کل میزان آبهای زیرزمینی از دست رفته در ایران طی این دوره با در نظر گرفتن نرخ تغییرات در مقیاسهای حوضه و زیر حوضه ۷۴ کیلومتر مکعب باشد.
تأثیر تخلیه و ازدست رفتن ذخایر آب زیرزمینی ایران در حال حاضر تاثیر کاهش در ذخایر آب زیرزمینی با بیش برداشت بیش از حد در ۷۷ درصد سطح زمین ایران، رشد شوری خاک در کل کشور و افزایش فرکانس و میزان فرونشست زمین در ایران آشکار شده است.
علیرغم فشارهای موجود بر منابع آب زیرزمینی، آنها نقش مهمی در حفظ امنیت آب دارند. در حال حاضر یک سوم جمعیت جهان در مناطق تحت تنش آبی به ویژه در مناطق نیمه خشک و خشک آسیا، خاورمیانه و شمال آفریقا و همچنین کشورهای مدیترانه زندگی میکنند.
در بسیاری از این مناطق آب زیرزمینی تنها منبع قابل اطمینان آب است. زیرا آبهای سطحی به صورت فصلی یا دائمی وجود ندارند.
اگرچه در طول دوره مطالعه، زیر حوضههای محدودی بودهاند که ذخیره آب زیرزمینی در آنها افزایش یافته، اما همه حوضههای اصلی درجاتی از تخلیه و تحلیل آبهای زیرزمینی را تجربه کردهاند که نرخ آن از ۲۰ تا ۲۶۰۰ درصد کاهش در دوره ۱۴ ساله است.
بیشترین میزان تخلیه در حوضه دریاچه نمک مشاهده میشود که بیش از ۲۶درصد از جمعیت ایران را پشتیبانی میکند و ۲۰ کیلومتر مکعب در طی این ۱۴ سال تحلیل رفته است.
حوضه طشک بختگان با پشتیبانی از ۳.۵ درصد از جمعیت ایران، بالاترین تغییر نسبی را در ذخیره آب زیرزمینی نشان میدهد که حدود ۲۶۰۰ درصد کاهش است.
در مقیاس کشوری ذخایر آب زیرزمینی ایران با کاهش ۵.۲۵ کیلومتر مکعب در سال از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۵ (با رشد کلی ۱۷۵۲ درصد) در ۱۴ سال مواجه بودهاند.
با توجه به این نمودار مشخص شده است که کاهش آب زیرزمینی در حوضههای پرجمعیت در غرب، جنوب غربی و شمال شرقی ایران (جایی که بزرگترین زمینهای آبیاری گندم و جو ) است، بسیار شدیدتر است.