سکوت دولت اگر بشکند وزنه یکی از طرفین دعوا سنگین تر می شود. زیرا اگر دولت وقایع رخ داده را انکار کند انتقادها علیه آن از سوی سبزها افزایش خواهد یافت اما اگر محکوم کند برای سبزها پیروزی رسانه ای خواهد بود. زیرا توانسته اند بخشی از حاکمیت را با فشار رسانه ای در مقابل بخشی دیگر قرار دهند و پروژه تقابل دولت و جامعه مدنی را به شکست برسانند.
روایت جهت دار و یک طرفه صدا و سیما از وقایع روز پنج شنبه جنگ رسانه ای اخیر میان حاکمیت و جنبش سبز را وارد فار تازه ای کرده است. انتشار جزئیات ضرب و شتم شدید زندانیان سیاسی از سوی سایت های سبز در چند روزاخیر به حدی پر دامنه بود که صدا و سیما را مجبور کرد به انتشار گزینشی این وقایع همراه با توضیحات اسماعیلی رئیس سازمان زندان ها دست بزند.
این در حالی بود که پیش از این باشگاه خبرنگاران جوان مدعی شده بود قرار است لحظه به لحظه این حادثه نمایش داده شود. اما تصاویر پخش شده از سوی صدا و سیما نه تنها در اثبات ادعای سازمان زندان ها مبنی بر عدم وجود خشونت کمکی نکرد بلکه بر ابهامات هم افزود. در این تصاویر روایت همیشگی جمهوری اسلامی نمایش داده شد ،جایی که عده ای از عناصر ضد انقلاب به تحریک شبکه های خارجی تحت حمایت دولت های متخاصم قصد دارند با بزرگ نمایی چهره نظام را مخدوش کنند. در این روایت ظاهرا اتفاقی نیفتاده است و اگر هم افتاده به میزانی بزرگ شده که از ماهیت وجودی اش خارج شده است.
این در حالی است که نظام رسانه ای نه تنهادر ایران که در سراسر جهان به واسطه تحولات شگرفی که به خود دیده است از شکل های سنتی خود خارج شده وبازیگران خَرد که به میزان فراونی در این نظام گسترده شده اند به واسطه تحولات تکنیکی و گسترش ابزارهای ارتباط جمعی در برابربازیگران کلان که به تداوم هژمونی خود بر اطلاعات علاقه دارند صف آرایی کرده اند. جنبش سبز نقطه اوج این رویارویی بود زمانی که سبزها هژمونی رسانه ای جمهوری اسلامی را از طریق توسعه شبکه های اجتماعی شکستند.
پنج شنبه سیاه اوین و رویارویی مجدد سبزها و راست افراطی
واقعه 28 فرورین و رویارویی مجدد سبزها با نظام رسانه ای تندروهای جمهوری اسلامی یک بار دیگر خاطرات جنبش سبز را زنده کرد، زمانی که سبزها در مقام کنشگر ، رویداهای جنبش سبز را با سرعتی قابل توجه در شبکه های اجتماعی منتشر می کردند و جمهوری اسلامی مجبور می شد آنها را تکذیب کند. سرعت انتشار این وقایع به حدی بود که نظام رسانه ای جمهوری اسلامی را در مقام واکنش قرار داده بود. کنشگری سبزها در شبکه های اجتماعی نقظه قوت جنبش سبز بود. این نقطه قوت هم اکنون به کمک آنها آمده است و در حالی که حاکمیت تلاش می کند مانند سابق نشان دهد آب از آب تکان نخورده است اما سبزها از طریق شبکه های اجتماعی این وقایع را با جزئیاتش منتشر می کنند و روایت های زندانیان با سرعت بالایی در شبکه های اجتماعی خوانده می شوند.
حالا ابعاد حادثه بند 350 اوین می رود گسسترده تر شود. بعد از اینکه 12 زندانی سیاسی در اعتراض به وقایع رخ داده در اوین به اعتصاب کردند 21 زندانی دیگر نیز به جمع اعتصاب کنندگان پیوسته اند. آنها در اعلامیه که به همین مناسبت منتشر کرده اند خواسته های خود را عنوان کرده اند:”بازگشت همه زندانیان مضروب اعزامی به بند ۲۴۰ انفرادی، رسیدگی به موضوع و تعقیب قانون شکنان، اعزام فوری مجروحین به پزشکی قانونی برای ارزیابی میزان صدمات جسمی،اعزام مجروحین به بیمارستان برای درمان جراحات، عذرخواهی رسمی از زندانیان و خانوادههایشان، جبران خسارات مادی و معنوی زندانیان، حضور نمایندگان شریف ملت ایران و هیات حفظ حقوق شهروندی دادگستری استان تهران در محل بند ۳۵۰ زندان اوین و استماع اظهارات زندانیان و تهیه صورت جلسه.”
خانواده های زندانیان سیاسی نیز اعلام کرده اند در راستای همبستگی زندانیان و در اعتراض به این رویداد روزه سیاسی خواهند گرفت. این در حالی است که تجمع دیروز خانواده های زندانیان سیاسی در برابر نهاد ریاست جمهوری در نهایت با مذاکره نماینده دولت و نمایندگان خانواده های سیاسی پایان پذیرفت. در ویدیویی که در شبکه های اجتماعی منتشر شده خانواده های زندانیان خواستار بررسی سریع این موضع از سوی رئیس جمهور شده اند. این در حالی که طبق گزار ش های منتشر شده بازپرس رئیس جمهور قول داده است هر چه سریعتر گزارشی از رویداد را به اطلاع حسن روحانی برساند.
انتظار می رود در روزهای آینده این تقابل شدید تر هم بشود. در این میان سکوت دولت همچنان پا برجاست . به جز اظهارنظر خفیف پورمحمدی وزیر دادگستری و ادعای اینکه تنها دو نفر در جریان درگیری ها زخمی شده اند باقی مسئولان دولت هنوز در مورد این رویداد نظر نداده اند. به خصوص سکوت وزارت اطلاعات نیز معنا دار است. بسیاری از حامیان و منتقدان دولت روحانی منتظر هستند تا عکس العمل وی را در این مورد ببینند و در باره آن قضاوت کنند.
از مجلس نیز صداهایی برای رسیدگی به این موضوع شنیده است. بعد از اظهار نظر صریح علی مطهری برای دادن ملاقات به خانواده های زندانیان سیاسی، 9 نماینده در تذکر خود خواهان رسیدگی به این پرونده شده اند. این نمایندگان مصطفی پور محمدی را مورد خطاب قرار داده اند.
این رویداد در چند روز آینده نیز در غالب جنگ رسانه ای ادامه خواهد داشت. طرفین اصلی این جنگ جنبش سبز و راست افراطی است. اولی در جهت بسیج جامه مدنی و شکستن سکوت دولت حرکت خواهد کرد و دومی انکار وقایع رخ داده و خط تقابل دولت و جامعه مدنی را در مسیر راهبرد رسانه ای اش قرار خواهد داد . سکوت دولت اگر بشکند وزنه یکی از طرفین دعوا سنگین تر می شود. زیرا اگر دولت وقایع رخ داده را انکار کند انتقادها علیه آن از سوی سبزها افزایش خواهد یافت اما اگر محکوم کند برای سبزها پیروزی رسانه ای خواهد بود. زیرا توانسته اند بخشی از حاکمیت را با فشار رسانه ای در مقابل بخشی دیگر قرار دهند و پروژه تقابل دولت و جامعه مدنی را به شکست برسانند.
به نظر می رسد سبزها این فرصت را دارند دوباره قدرت رسانه ای شان را به رخ حاکمیت بکشانند. قدرتی که منشا اصلی آن سماجت و پیگیری خود زندانیان و خانواده هایشان در برابر این رویداد تلخ است.