بحران اقلیمی یک فصل ایران را دزدید

شهرهای حاشیه کویر در خطر غیرقابل‌ سکونت شدن

احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی، هشدار داد که گرمایش زمین در ایران، با افزایش بیش از ۲ درجه‌ای دما در ۵۰ سال گذشته، فراتر از میانگین جهانی، تابستان‌ها را طولانی‌تر و بهار را کوتاه‌تر کرده است.

دمای تابستانی که پیش‌تر از تیرماه آغاز می‌شد، اکنون از اردیبهشت تا مهر ادامه دارد و در صورت افزایش دما تا ۸ درجه، شهرهایی مانند یزد، کرمان و اصفهان غیرقابل‌سکونت خواهند شد. وظیفه با اشاره به افزایش تبخیر آب، اختلال در بارش‌ها و کمبود منابع آبی، بر لزوم توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر، نوسازی صنعت برق و اصلاح مصرف انرژی تأکید کرد. او هشدار داد که بی‌توجهی به توافق‌نامه پاریس و تداوم روند کنونی، نه‌تنها فصل بهار، بلکه زیست‌پذیری بخش‌هایی از ایران را نابود خواهد کرد.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی هشدار داد: اگر سناریوی بدبینانه تغییر اقلیم محقق شود و دما تا ۸ درجه افزایش یابد، بسیاری از شهرهای پرجمعیت حاشیه کویر مانند یزد، کرمان و اصفهان دیگر قابل‌سکونت نخواهند بود.

به گفته احد وظیفه، در دهه‌های گذشته، دمای تابستانی ایران در تیرماه آغاز می‌شد، اما اکنون از اردیبهشت شروع و تا مهر ادامه دارد. «تابستان ایران عملا چهار تا پنج ماهه شده است، و دوره گذار از فصل سرد به گرم، یعنی فصل بهار، به‌طرز محسوسی کوتاه شده است.»

وی تاکید کرد که میانگین دمای ایران در ۵۰ سال گذشته بیش از ۲ درجه افزایش یافته که فراتر از میانگین جهانی است.

در حالی که بسیاری از کشورها در مسیر کاهش انتشار کربن گام برداشته‌اند، ایران هنوز اقدام مؤثری در جهت توافقنامه پاریس انجام نداده است. وظیفه با اشاره به افزایش تبخیر آب، نیاز بیشتر به مصرف و اختلال در الگوهای بارشی، افزود: «اگر دما سه درجه افزایش یابد، میزان تبخیر تا ۲۰ درصد بیشتر می‌شود، درحالی‌که منابع آب کشور ثابت یا در حال کاهش است.»

رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی راه‌حل مقابله با بحران اقلیمی را توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر، نوسازی صنعت برق، و اصلاح الگوی مصرف انرژی دانست و هشدار داد: «در صورت بی‌توجهی، نه‌تنها فصل بهار، بلکه زیست در نیمی از سرزمین ایران نیز از دست خواهد رفت.»

مطالب مرتبط

چرا روسیه و چین رفیق روزهای سخت ایران نمی‌شوند؟

مقامات چینی آگاهند ایران، مانند کره شمالی، کشوری منزوی است و تحت هر شرایطی به چین نیاز دارد حتی اگر گاهی روابط آن‌ها دچار فراز و نشیب شود

تعدیل نیرو از کمترین نتایج جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل

تعدیل پس از جنگ، نه‌تنها تصمیمی اقتصادی نیست که یک مساله اجتماعی و سیاسی است. بار روانی آن، در شرایطی که جامعه هنوز از شوک جنگ بیرون نیامده، بسیار سنگین است

آیا بمباران ایران را از دستیابی به سلاح اتمی باز داشت؟

ممکن است ایران از رویدادهای ۱۰ روز گذشته چنین نتیجه بگیرد که گزینه عاقلانه‌تر برای آینده، پیروی از مسیر کره شمالی است. کشوری که به‌جای نزدیک شدن به آستانه، آن را پشت سر گذاشت و نخستین آزمایش هسته‌ای‌اش را در سال ۲۰۰۶ و در زمانی که جورج بوش رئیس‌جمهوری آمریکا بود انجام داد

مطالب پربازدید

مقاله