همزمان با افزایش خطر حمله نظامی

حذف معافیت‌ها و پر کردن سربازخانه‌ها

به نظر می رسد تغییر قانون نظام وظیفه ، به دلیل افزایش خطر حمله نظامی به ایران باشد . پر کردن سربازخانه ها در این شرایط شاید قوت قلبی است برای باند نظامی – امنیتی حاکم که کشور را در آستانه جنگی خانمان سوز قرار داده است

تغییر مکرر قانون نظام وظیفه و در ماه گذشته حذف بسیاری از معافیت ها ، افزایش دوره خدمت سربازی و اعمال سختگیری های بیشتر باعث سرگردانی و اعتراض بسیاری از جوانان کشور شده است که زندگی خود را بر مبنای قوانین گذشته برنامه ریزی کرده بودند. در این بین حذف معافیت تک فرزند ذکور پدر بالای 59 سال که از قدیمی ترین نوع معافیت ها در ایران میباشد ، باعث سرگردانی بسیاری از جوانان و اعتراض آنها شده است.

به نظر می رسد تغییر قانون نظام وظیفه ، به دلیل افزایش خطر حمله نظامی به ایران باشد و فرماندهان سپاه به جای تشکیل و تقویت ارتش حرفه‌ای، با محدود کردن معافیت ها و افزایش دوره ضرورت خدمت وظیفه سربازخانه ها را از سرباز های آماتور پر کرده و میخواهند به این طریق میزان آمادگی نظامی کشور را بالا ببرند. پر کردن سربازخانه ها در این شرایط شاید قوت قلبی است برای باند نظامی – امنیتی حاکم که با سیاست های ایران برانداز ، کشور را در آستانه جنگی خانمان سوز قرار داده است.

آبان ماه سال 90 خبر حذف معافیت کفالت تک فرزند ذکور پدر بالای 59 سال روی خروجی سایت ها قرار گرفت تا دگرگون شدن یک قانون دیرینه موجی از بهت و نگرانی را برای مشمولان به همراه داشته باشد. قوانین جدید در حالی از ابتدای امسال و پس از ماه ها کشمکش به اجرا در می آید که اواخر فروردین ماه به یکباره معافیت مشمولانی که سه برادر آنها خدمت سربازی را انجام داده اند نیز منتفی شد و دوره خدمت سربازی نیز به 21 ماه افزایش پیدا کرد.

سردار كمالي معاون انسانی ستاد کل نیروهای مسلح پیش از این عنوان کرده بود که اگر قرار باشد خدمت سربازی اضافه شود برای اواخر سال 92 صورت خواهد گرفت و اجرای آن فعلا در دستور کار نیست. وی درباره معافيت دو برادري گفته بود با توجه به اينكه 430 هزار نفر از معافيت سه برادري استفاده كرده و معاف شدند و معافيت دو برادري در صورت اجرا شامل 500 هزار نفر در مرحله اول مي‌شود، ستاد كل نيروهاي مسلح اين مصوبه را اجرا نمي‌كند. این در حالی است که سال 88 مجلس آیین نامه‌ای حاوی قانون معافیت دو برادری و افزایش حقوق سربازان را تسلیم شورای نگهبان کرده بود که با مخالفت این نهاد روبرو شد.

بحث برانگیز ترین تغییر در قوانین جدید، تغییر معافیت کفالت تک فرزند ذکور از پدر 59 سال به پدر 65 سال میباشد که در نتیجه عده بسیاری از مشمولان که بر مبنای این قانون قدیمی برای زندگی شان برنامه ریزی کرده اند، از معافیت قدیمی کفالت برای پدر بالای 59 سال محروم می شوند.

سردار کمالی پیش از این حذف این قانون را عادلانه دانسته و پیش بینی کرده بود در قوانین جدید، تعداد معافیت ها بیشتر هم خواهد شد! و گفته بود با این استدلال که از این پس تنها به مشمولانی که واقعا پدر نیازمند مراقبت دارند، معافیت داده می شود و شرط سنی ملاک نیست.

وی در یکی دیگر از مصاحبه هایش گفته بود : “در این معافیت (پدر 59 سال تمام) نیز مسائلی وجود داشت مثلا پدری که سنش 59 سال و 11 ماه و 25 روز بود و تک‌فرزند ذکورش در سن سربازی قرار می‌گرفت، نمی‌توانست از این معافیت بهره ببرد که این عادلانه نیست”. اما پس از ماه ها کش و قوس نه تنها چیزی عوض نشد بلکه شرط سنی از 59 به 65 سال افزایش پیدا کرد.

این اتفاق در حالی رخ داد که اکنون مشمولان زیادی که در آستانه معافیت دائم قرار داشتند، برنامه زندگی شان به هم خورده است و باید به سربازی بروند. تغییر مکرر قوانین باعث سردرگمی مشمولان و اعتراضات گسترده آنان و خانواده هایشان شده است.

همچنین ادعای مسئولان سازمان نظام وظیفه برای رعایت عدالت نیز تنها بهانه ای برای تغییر قدیمی ترین نوع معافیت سربازی میباشد. به عنوان مثال فردی که پدرش 10 فروردین 91 به 59 سال رسیده معاف نشده، اما مشمولانی که سن پدرشان تا 5 فروردین امسال به این سن رسیده بودند، معاف شده اند.

همچنین در ماه گذشته کسر خدمت های مربوط به مدرک تحصیلی نیز برای مشمولان برداشته شد و پس از چند روز مدت دوره خدمت سربازی از 18 ماه به 21 ماه افزایش پیدا کرد.

در پی این اخبار موجی از بهت و نگرانی در مشمولین و خانواده های آنها پدید آمد که نمود آنها را می توان در نظرات آنان در فضای مجازی مشاهده کرد. سایت های حاوی این خبر آکنده از نظرات اعتراضی و یأس آمیز مشمولانی است که پیش از این معافیت خود را قطعی می دانسته و برنامه زندگی خود را بر این اساس بنا نهاده بودند.

برای نمونه در سایت پربازدید www.sarbazi.us با چنین نظراتی روبرو می شویم: “اخیرا ازدواج کرده ام و منتظر اخذ کارت معافیت در چند ماه آینده بودم که به یکباره تمام برنامه های من به هم ریخته”…”تورو خدا صدای مارو به گوش مسئولین برسونید… ما بر اساس این قانون برنامه ریزی کردیم واسه آیندمون حتی خیلی ها بر مبنای این قانونی که فکر کنم بیش از 50سال بدون تغییر بوده برنامه ازدواج یا ادامه تحصیلشونو ریختن…”.

افزایش دوره خدمت سربازی، حذف برخی از معافیت ها، کاهش دوره ی مجاز برای تحصیل در دانشگاه در دوره های مختلف، جریمه صاحبان مشاغل در صورت استفاده از سربازان غایب، اعمال سخت گیری های بیشتر برای سربازان غایب و … تغییر آشکار رویکرد مسئولین نظامی کشور به خدمت سربازی در ایران را گواهی می دهند. رویکردی که طی این چند ماه موجی از نگرانی و سرگردانی برای تعداد زیادی از جوانان و خانواده های آنان به همراه آورده است.

به نظر می رسد تغییر مکرر قانون نظام وظیفه ، به شرایط خاص سیاسی حاکم بر کشور و منطقه و همچنین تهدیدات نظامی گاه و بیگاه علیه ایران مربوط باشد. پر بودن سربازخانه ها در این شرایط شاید قوت قلبی است برای جناح حاکم که امروز بیش از همیشه گوش به زنگ تهدیدات خارجی است.

شایان ذکر است هم اکنون بیش از 100 کشور سربازي اجباري را حذف کرده اند و کمتر از 30 کشور هستند که مانند ایران سربازی اجباری 18ماه و یا بیشتر، غیر انتخابی و همراه با به کار گیری در امور عملیاتی نظامی دارند.

 سایت ملی – مذهبی محلی برای بیان دیدگاه‌های گوناگون است.

مطالب مرتبط

تعدیل نیرو از کمترین نتایج جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل

تعدیل پس از جنگ، نه‌تنها تصمیمی اقتصادی نیست که یک مساله اجتماعی و سیاسی است. بار روانی آن، در شرایطی که جامعه هنوز از شوک جنگ بیرون نیامده، بسیار سنگین است

آیا بمباران ایران را از دستیابی به سلاح اتمی باز داشت؟

ممکن است ایران از رویدادهای ۱۰ روز گذشته چنین نتیجه بگیرد که گزینه عاقلانه‌تر برای آینده، پیروی از مسیر کره شمالی است. کشوری که به‌جای نزدیک شدن به آستانه، آن را پشت سر گذاشت و نخستین آزمایش هسته‌ای‌اش را در سال ۲۰۰۶ و در زمانی که جورج بوش رئیس‌جمهوری آمریکا بود انجام داد

از سربازان تا کودکان و غیرنظامی ها

کاربران شبکه‌های اجتماعی از کشته شدن سه سرباز به نام‌های «امیرعلی فضلی»، ۱۹ ساله، «امیرمحمد رحمتی»، ۲۲ ساله و یک سرباز دیگر به نام «علیرضا محمودی»، اهل خمین در حمله اسراییل به ورودی زندان اوین خبر داده‌اند

مطالب پربازدید

مقاله