نگاه رسانه های جهانی به موضوع انفجار در نیروگاه هسته ای نطنز

انفجار نطنز ، تله سایبری یا ماده انفجاری جاسازی شده از یک دهه قبل؟!

 

 

هاآرتص و رویترز در گزارشی مشترک به ماجرای انفجار در نیروگاه اتمی نطنز پرداخته اند و در این گزارش با استناد به گزارش ها و اظهار نظرهای موجود به ابعاد ناخوانده انفجار نطنز توجه کرده است. هر چند نمی توان اطلاعات موجود در این گزارش را دقیق دانست و حتی می توان برخی از اطلاعات موجود را ضد اطلاعات نیز تصور کرد اما بازخوانی این گزارش می تواند نکاتی را نیز در اختیار مخاطب ایرانی قرار دهد.

در ابتدای گزارش اشاره به گزارشی که نیویورک تایمز داده  می شود که انفجار در سایت اصلی هسته ای ایران هم به سیستم الکتریکی اولیه و هم چنین به سیستم پشتیبان آسیب رسانده است.

نیویورک تایمز روز سه شنبه گزارش داد که ، حمله روز یکشنبه به سایت اصلی هسته ای نطنز ایران توسط یک ماده منفجره که به صورت قاچاق وارد نیروگاه شده و از راه دور منفجر شده، انجام شده است.در این گزارش با استناد به یک مقام اطلاعاتی که نام او ذکر نشده ، گفته شده است که این انفجار که توسط رسانه های خارجی به اسرائیل نسبت داده شده، به سیستم های الکتریکی اولیه و پشتیبان نطنز آسیب رسانده است. بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، در همین باره گفته است که این حمله چنان آسیب جدی رسانده است و در بخش هایی از نیروگاه نطنز حفره ایجاد کرد ه است که وی در یکی از حفره ها سقوط کرده و دچار جراحت جدی شده است.همچنین در این گزارش به سخنان فریدون عباسی ، رئیس کمیته انرژی پارلمان ایران ،اشاره شده است که روز دوشنبه با تلویزیون دولتی ایران گفت و گو کرده است و در این گفت و گو ، گفته است که از نظر علمی «نقشه دشمن بسیار زیبا بود». عباسی افزوده است که: «آن ها در این مورد فكر كردند و از متخصصان خود استفاده كردند و برنامه ریزی برای انفجار را انجام دادند تا هم به برق مرکزی و هم به كابل برق اضطراری آسیب برسد.»همچنین روز سه شنبه ، ایهود اولمرت ، نخست وزیر سابق به وب سایت خبری Ynet گفت که «آن چه دو روز پیش در نطنز اتفاق افتاد ، ناشی از حضور کسی نبود که نیمه شب در آنجا نفوذ کرده باشد. بلکه مواد منفجره از قبل در آنجا کاشته شده بود ، شاید 10 یا 15 سال پیش از زمان انفجار روز یکشنبه.»
وی افزوده است که: «من می توانم به عملیاتی فکر کنم که در گذشته برای کاشت دستگاه ها انجام شده بود.»
کمی بعدتر در همان روز ، محمد جواد ظریف ، وزیر امور خارجه ایران  در همین باره گفته است که حمله به نطنز که ایران آن را به گردن اسرائیل می اندازد «یک قمار بسیار بد» است که می تواند دست تهران را در مذاکرات احیای توافق هسته ای 2015 با قدرت های بزرگ تقویت کند.
محمدجواد ظریف ، وزیر امور خارجه ایران در کنفرانس خبری مشترک با همتای روسی خود در تهران گفت:«اسرائیل قمار بسیار بدی بازی کرد اگر فکر می کرد این حمله دست ایران را در مذاکرات هسته ای ضعیف خواهد کرد».
علی اکبر صالحی نیز بعد از انفجار گفته است که« برعکس ، این موقعیت ما را تقویت می کند.»علی اکبر صالحی ، رهبر سازمان انرژی اتمی در همین رابطه گفت که ، برق در نیروگاه احیا شد و غنی سازی اورانیوم متوقف نشده است. وی روز دوشنبه در گفتگو با رسانه های ایرانی گفت: «بخش بزرگی از خرابکاری های دشمن قابل بازیابی است و نمی توان این قطار را متوقف کرد.» اما کارخانه هنوز نزدیک به ظرفیت کامل کار نمی کند.تأسیسات نطنز ، که در استان اصفهان واقع شده ، محور اصلی برنامه غنی سازی اورانیوم ایران است و توسط بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی ، ناظر هسته ای سازمان ملل متحد کنترل می شود. این حمله ، که به گفته کمالوندی تلفاتی نداشته است ، یک روز پس از راه اندازی سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته غنی سازی اورانیوم در تهران گزارش شده است.
ایالات متحده روز دوشنبه در اولین واکنش پس از انفجار در نطنز گفته است که در حمله ای که ایران مقصر آن را اسرائیل می داند ، دخیل نبوده است.
دبیر مطبوعاتی کاخ سفید ، «جن پسکی» در جلسه توجیه ای در این باره گفت: «ایالات متحده به هیچ وجه درگیر نبود. ما چیزی برای اضافه کردن در مورد گمانه زنی ها در مورد علل یا تأثیر آن نداریم.» برخی از مقامات آمریکایی نیز ابراز نگرانی کردند که انفجار نطنز باعث می شود ایرانی ها فعالیت های مخفی هسته ای خود را افزایش دهند.اسرائیل و ایران درگیر جنگ پنهانی طولانی مدت بوده اند. تهران قول انتقام از آن چه «اقدام تروریسم هسته ای» توصیف کرد و باعث قطعی برق در یکی از سالن های تولید کارخانه غنی سازی اورانیوم شد ، را داده است. جواد ظریف ، وزیر امور خارجه ایران نیز در نامه ای به دبیرکل سازمان ملل متحد ، آنتونیو گوترش ، گفته است که: «هدف قرار دادن عمدی یک تأسیسات هسته ای محافظت شده – با خطر بالا برای انتشار بی رویه مواد رادیواکتیو – تروریسم هسته ای و یک جرم جنگی است.»اسرائیل به شدت با توافق هسته ای سال 2015 تهران با قدرت های بزرگ مخالف است. این مخالفت هم چنین با توافق نامه ای که ایران و دولت جدید رئیس جمهور جو بایدن در تلاش برای احیای آن پس از ایالات متحده آمریکا هستند ورئیس جمهور وقت آمریکا دونالد ترامپ سه سال پیش از آن خارج شد نیز ادامه دارد. اسرائیل ، که ایران موجودیت آن را به رسمیت نمی شناسد ، تاکنون به طور رسمی در مورد این حادثه توضیحی نداده است.ایران و قدرت های جهانی هفته گذشته در وین برای نجات توافق هسته ای وارد مذاکره شدند و از مذاکرات به عنوان گفت وگوهای «سازنده» توصیف کردند. ایران از زمان اعمال مجدد تحریم های سختگیرانه ترامپ علیه تهران توسط ترامپ ، محدودیت های خود را در مورد غنی سازی اورانیوم حساس زیر پا گذاشته است.یک مقام آمریکایی در همین باره به تایمز گفته که واشنگتن دلیلی ندارد که معتقد باشد ایران به دلیل انفجار نطنز ، رویکرد خود در مذاکرات وین را تغییر می دهد ، زیرا باید از روز چهارشنبه از سر گرفته شود ، اما گفتن آن خیلی زود است.

 

مطالب مرتبط

از سربازان تا کودکان و غیرنظامی ها

کاربران شبکه‌های اجتماعی از کشته شدن سه سرباز به نام‌های «امیرعلی فضلی»، ۱۹ ساله، «امیرمحمد رحمتی»، ۲۲ ساله و یک سرباز دیگر به نام «علیرضا محمودی»، اهل خمین در حمله اسراییل به ورودی زندان اوین خبر داده‌اند

«گنجشک درنده» چگونه نظام مالی ایران را مختل کرد؟

هکرها در عملیات علیه «نوبیتکس» کلیدهای کیف‌پول‌های رمزارزی این صرافی را که در اختیار افراد کلیدی در شرکت بود، به‌دست آورند. به گفته آقای راد، این کلیدها در اختیار کارکنان معتمد بوده است

دریای خزر در حال کوچک شدن است

فعالان محیط زیست قزاقستان می‌گویند حتی با چشم غیرمسلح هم می‌توان دید که دریای خزر در حال کوچک شدن است. مطالعات می‌گویند تا پایان این سده ممکن است ۳۴ درصد از مساحت دریای خزر از دست برود.

مطالب پربازدید

مقاله