دادگاه تروریست نروژی برگزار می‌شود

میوه‌های تروریستی اسلام‌هراسی

آیا گفتمان اسلام هراسی تمامی میوه هایش را به بار آورده است و یا هم چنان باید منتظر میو ه‌های جدیدی بود؟ این سئوالی است که شاید آینده پاسخ ناباورانه ای به آن بدهد.

.

حدود یک سال پیش بود که رسانه‌های جهان خبری را منتشر کردند که جهان را دوباره متحیر کرد، فردی در یک روز بیش از هفتاد نفر را در نروژ کشت. همه منتظر بودند جوان بنیادگرایی از خاورمیانه پشت صحنه این ماجرا باشد، اما به ناگاه هویت قاتل همه را شوکه کرد. قاتلی مو بور و چشم آبی که از حضور خارجی‌ها به‌خصوص مسلمانان در نروژ به تنگ‌ آمده بود، جوانی با تفکرات راست افراطی.

و حالا دادگاه او پس از حدود یک سال در حال برگزاری است. دادگاهی که با ماجراها و جنجال‌های فراوانی روبه رو بوده است.

برایویک با کار گذاشتن یک بمب و حمله به کمپ تابستانی حزب کارگر نروژ، باعث مرگ ۷۷ نفر شد. او کسی است که با ستایش روش‌های القاعده گفته، درست است که اهداف این گروه تروریستی را قبول ندارد اما گروه القاعده موفق‌ترین نهضت انقلابی بوده است و باید از شیوه‌های آن استفاده کرد و «چریک‌های راست افراطی» در اروپا باید از روش‌های این گروه تروریستی استفاده کنند.

بسیاری ازکارشناسان معتقدند که اقدام تروریستی برایویک همانند یک کوه یخ بود و تمایلات راست افراطی بسیار بیش از آنکه بسیاری تصور می‌کنند در اروپا نفوذ پیدا کرده است. روزی نیست در اروپا که مسلمانی مورد حمله قرار نگیرد، به جامعه مسلمانان توهین نشود و یا مسجدی مورد حمله راستگرایان افراطی قرار نگیرد(۱) . این روزها شاهد خیزش و رأی آوری احزاب خارجی‌ستیز و به‌خصوص مسلمان ستیز در بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله در دانمارک،هلند و نروژ و حتی فرانسه هستیم(۲)

نکته قابل توجه آنکه آندرس برایویک در دادگاه خود اعلام کرده است خواهان بازگشت تمامی خارجیان به کشور خود است و علت به راه انداختن آن کشتار خونین در سال گذشته نیز همین بوده است. او در مانیفستی که پیش تر در این رابطه نوشته بود که بالغ بر ۱۰۰۰ صفحه است مدعی شده مهاجرت خارجی‌های به‌خصوص مسلمانان باعث از بین رفتن فرهنگ اروپایی و نروژی است. او در اولین جلسه دادگاه خود مدعی شد کاری که او کرده در‌واقع دفاع از خود بوده و با این کار از خود و جامعه نروژی در مقابل مسلمانان به دفاع پرداخته است . وی گفت:«مسلمانان اروپا را محاصره کرده‌ و به آن هجوم آورده‌اند و مانند یک سرطان هستند و این مسئله باید جبران شود.»

پس از کشتاری که برایویک به راه انداخت، همه احزاب و گروه‌ها در اروپا به‌خصوص در اسکاندیناوی این حرکت را به شدت محکوم کردند، حرکت‌های فرهنگی مانند مهمانی چای بر پا شد و حتی بسیاری از احزاب راست افراطی نیز این عمل را محکوم کردند اما به نظر می‌رسد واقعیت این است که آقای برایویک به هدف خود رسیده است.و پدیده‌ای که بسیاری آن را موج اسلام‌هراسی می‌خوانند و منشاء آن را حوادث یازدهم سپتامبر می‌دانند میوه‌هایی مانند برایویک داده است.

بسیاری از کارشناسان معتقدند که یازدهم سپتامبر و جنگ های پس از آن در منطقه به نوعی موجب بالاتر رفتن احساسات ضد مسلمانان در بسیاری از کشورهای مهاجر پذیر شده است. حوادث یازدهم سپتامبر موجی از هراس از اسلام به راه انداخت و در این میان بسیاری از سیاستمداران وقت از جمله بوش و احزاب دست راستی کشورهای اروپایی برای موجه جلوه دادن سیاست های خود و کسب رای به این ماجرا دامن زدند.

از سوی دیگر حمله نظامی به دو کشور افغانستان و عراق و عوارض آن در بسیاری از کشورهای منطقه از جمله پاکستان باعث سرازیر شدن موج مسلمانان مهاجر به کشورهای اروپایی مهاجر پذیر شد و فقر نیز در این میان به کاتالیزوری برای برخورد فرهنگ ها بدل شده است. اکثر مهاجرین از خاورمیانه در اروپا درمیان اقشار فقیر رده بندی می شوند و برخورد آنان نیز با اقشار کم درآمد این کشورها است . این برخوردها باعث عصیان بیشتر بخشی از اقشار فقیر این کشورها علیه مسلمانان می‌شود و نیز موجب تولد پدیده هایی مانند‌ کشیشی که در امریکا قصد داشت قرآن سوزی به راه بیندازد و یا کمپین‌های ترسیم کاریکاتور از پیامبر اسلام و پایگاه پیدا کردن احزاب دست راستی دقیقا در جایی که پیشتر رای نداشتند، یعنی در میان اقشار کم درآمد و حاشیه نشین شهرهای بزرگ. محلی که زمانی جولانگاه و محل رای آوری احزاب چپ و حتی کمونیست در اروپا بود.

سال گذشته حزب «سوسیال دمکرات» دانمارک از قانونی حمایت به عمل آورد که ورود مهاجرین غیر اروپایی به این کشور را بسیار مشکل کرد، قانونی که توسط حزب معروف راست افراطی این کشور تهیه و ارایه شده بود. همین امر یعنی تصویب قوانین سخت گیرانه در دیگر کشورها نیز مشاهده می شود . از سوی دیگر آرایی که این گونه احزاب در هلند(حزب وایلدر) و سوییس و نروژ به دست آورده‌اند نیز قابل توجه است . هم چنین می‌توان به تلاش روز افزون کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای عدم ورود ترکیه به این اتحادیه اشاره کرد.

این گفتمان حتی تا جایی عمق پیدا کرده که مقامات قضایی نروژ به این علت که احتمال این می‌رود برایویک از دادگاه خود برای نشر نظراتش استفاده کند اجازه پخش روند دادگاه را به طور مستقیم نداده‌اند. موضوعی که به نظر می‌رسد چندان هم در آن موفق نبوده‌اند. تا جایی که روزنامه نروژی «نردیک پیج» نوشته است: «از زمان برگزاری دادگاه برایویک میزان استقبال به گروه‌های راست افراطی در نروژ بیشتر شده است به طور مثال گروهی به نام مهاجرت مسلمان به نروژ را متوقف کنید میزان طرفداران فیسبوکی بیشتری پیدا کرده است . به گفته مسولان این گروه طی شش روز گذشته حدود ۹۰۰۰ دلار به این گروه کمک شده است.»(۳)

برایویک در دادگاه ضمن رد کردن آنکه دیوانه است، گفته است اگر روزی بتواند ، دوباره کشتار سال گذشته خود را تکرار خواهد کرد.

اعترافات او در دادگاهش در مورد جزییات و نحوه قتل نوجوانان در کمپ تابستانه حزب کارگر نروژ به حدی با خونسردی بوده که روان‌شناسان عنوان کرده‌اند او به آن افراد به چشم اشیاء نگاه می‌کند. او در قسمت‌هایی از اعترافات تکان‌دهنده خود اشاره می کند که حتی مرگ انسان‌ها را به خاطر ندارد در حالی که وی کوچکترین جزییات در و دیوارها و درختان را به یاد می آورد و در جاهایی دیگر آنچنان نحوه به قتل رساندن نوجوانان در کمپ را به خاطر می‌آورد و برای دادگاه تعریف می‌کند که به گفته خودش در ابتدای برخی از جلسات دادگاه پیش از آغاز صحبت‌هایش هشدار می‌دهد کسانی که توانایی ندارند جلسه را ترک کنند چرا که صحبت‌های او امکان دارد بسیار تکان‌دهنده باشد!

آیا گفتمان اسلام هراسی تمامی میوه هایش را به بار آورده است و یا هم چنان باید منتظر میو ه های جدیدی بود؟ این سئوالی است که شاید آینده پاسخ ناباورانه ای به آن بدهد.

۱-http://www.islamophobia-watch.com/

۲-http://www.foreignpolicy.com/articles/2012/04/19/he_s_not_alone?page=0,3

۳-http://www.tnp.no/norway/panorama/2876-breiviks-terror-trial-makes-anti-islamic-organization-more-popular

 سایت ملی – مذهبی محلی برای ارائه دیدگاه‌های گوناگون است

 

مطالب مرتبط

تعدیل نیرو از کمترین نتایج جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل

تعدیل پس از جنگ، نه‌تنها تصمیمی اقتصادی نیست که یک مساله اجتماعی و سیاسی است. بار روانی آن، در شرایطی که جامعه هنوز از شوک جنگ بیرون نیامده، بسیار سنگین است

آیا بمباران ایران را از دستیابی به سلاح اتمی باز داشت؟

ممکن است ایران از رویدادهای ۱۰ روز گذشته چنین نتیجه بگیرد که گزینه عاقلانه‌تر برای آینده، پیروی از مسیر کره شمالی است. کشوری که به‌جای نزدیک شدن به آستانه، آن را پشت سر گذاشت و نخستین آزمایش هسته‌ای‌اش را در سال ۲۰۰۶ و در زمانی که جورج بوش رئیس‌جمهوری آمریکا بود انجام داد

از سربازان تا کودکان و غیرنظامی ها

کاربران شبکه‌های اجتماعی از کشته شدن سه سرباز به نام‌های «امیرعلی فضلی»، ۱۹ ساله، «امیرمحمد رحمتی»، ۲۲ ساله و یک سرباز دیگر به نام «علیرضا محمودی»، اهل خمین در حمله اسراییل به ورودی زندان اوین خبر داده‌اند

مطالب پربازدید

مقاله