سخنرانی صدیقه وسمقی در موزه فرهنگ جهان گوتنبرک

خاورمیانه در آتش جنگ وافراطی گری

دکتر صدیقه وسمقی ،استاد دانشگاه ، شاعرو نویسنده ، روز21 سپتامبر2012 ، روزجهانی صلح در موزه ” فرهنگ جهان “در گوتنبرگ سوئد سخنرانی کرد .

وی در سخنرانی خود تحت عنوان “تعمیق صلح میان غرب وجهان اسلام” گفت : امروز در جهان اسلام ترس و نگرانی وحتا گاه نفرت از غرب وجود دارد . در غرب نیز اسلام هراسی ونفرت از اسلام در حال افزایش است . این ترس ها ونگرانی ها ونفرت ها از هر دو طرف ، دررفتارهائی پدیدار می شود مانند انتشار فیلم ها وکاریکاتورهای توهین آمیز به اسلام ویا حمله به مسجد مسلمانان ، سوزاندن قرآن ورفتارهایی از این دست در غرب ونیز حملات تروریستی، تظاهرات ضدغربی ،حمله به سفارت خانه های غربی در کشورهای اسلامی . علیرغم صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر و گذشت بیش از 60 سال از آن ، علیرغم سخن گفتن از صلح وبرابری ورفع تبعیض ومانند آن ، هنوز این ارزش ها نهادینه نشده ومردم وقدرت ها آنها را باور نکرده اند . هنوز غرب، مسلمانان را پیش از آنکه به عنوان انسان بنگرد ، به عنوان مسلمان می نگرد ومسلمانان نیز غربی ها را غیر مسلمان ،وافراط گرایان اسلامی غرب را دنیای کفر می دانند . درطول قرون ، چالش و بی اعتمادی برروابط میان غرب وجهان اسلام حاکم بوده است . این در حالی است که غرب و جهان اسلام هردو به یکدیگر نیاز دارند وهمه برای زندگی در خانه مشترک – روی زمین – ودرکنار یکدیگر نیازمند صلح می باشند .

وسمقی افزود : برای رسیدن به صلح پایدار، دوطرف باید قدم های موثرومهمی بردارند . اولین ومهمترین گام از سوی غرب ، تغییرنگاه وسیاست غرب نسبت به جهان اسلام بویژه خاورمیانه است . غرب خاورمیانه را به عنوان مستعمره وگنجینه اقتصادی می نگرد ومی کوشد با نیروی نظامی واعمال قدرت براین منطقه حاکم شود . این سیاست موجب بروز جنگ ها ونا آرامی ها دراین منطقه شده است . جنگ هائی که مسلمانان از عواقب ناهنجار آن مانند فقر، ناامنی و آوارگی رنج می برند . هرروزعده پناه جویان ومهاجران افزایش می یابد وغرب با این پدیده درگیر است . پدیده ای که از آثار جنگ است . آثار جنگ محدود به خاورمیانه نمی شود . یکی از مهم ترین عوارض افزایش جنگ وخشونت وحضور نیروها ی نظامی غرب در خاورمیانه ، افزایش تروریسم وگسترش افراطی گری اسلامی است . پدیده ای که هم غرب وهم جهان اسلام را تهدید می کند .

وسمقی عوارض گسترش وافزایش افراط گرائی اسلامی وسلفی گری را درنتیجه حضور نظامی غرب درمنطقه چنین برشمرد : افراط گرائی اسلامی تهدیدی است جدی برای آزادی ودموکراسی . افراط گرایان ،آزادی ودموکراسی را ابزارهائی غربی می دانند که غرب می خواهد بااستفاده از آنها برمنطقه خاورمیانه وثروت های طبیعی آن سلطه یابد . هنگامی که غرب بانیروی نظامی وبا شعاردموکراسی وآزادی به عراق می آید و با گذشت بیش از 9 سال نه از آزادی خبری است ونه از دموکراسی وامنیت وحقوق بشر ورفاه و…ویا هنگامی که غرب بانیروی نظامی برای مبارزه باتروریسم به افغانستان می آید وپس از 11 سال ، نتیجه آن گسترش تروریسم ازافغانستان تا عراق وسومالی وسودان است ، آنگاه افراط گرایان ادعاهای نادرست خود رادرباره آزادی ودموکراسی می توانند برای اقشار سنت گرای جوامع اسلامی توجیه کنندکه البته وجود جنگ وتنش به آن کمک می کند . هنگامیکه صلح وآرامش وزمینه گفتگوی منطقی وجود ندارد ، جنگ طلبان وافراط گرایان بیشترین سوء استفاده را در جهت پیشبرد اهداف خود می کنند . هنگامی که برخی ازپاکستانی ها وافغان ها به دلیل فقروگرسنگی فرزندان خود را به مدارس طالب ها می فرستند ، برای مبارزه با افراط گرائی وترویج آموزش های غلط دینی وسوء استفاده ازفقرفرهنگی ومالی مردم ، باید مدرسه ، دانشگاه و بیمارستان ساخت . باید با فقر وگرسنگی مبارزه کرد . غرب باید نیروهای نظامی خود را از جهان اسلام بیرون ببرد و برای دست یابی به انرژی ومنبع مورد نیاز خود ، راه معامله صادقانه ودوستانه را برگزیند .

وسمقی افزود : علاوه بر آزادی ودموکراسی ، صلح و حقوق بشر بویژه حقوق زنان ، با گسترش افراط گرائی اسلامی به خطر می افتد . با گسترش افراط گرائی در نتیجه ی جنگ وتنش ، خطر تشکیل حکومت های دینی وبه قدرت رسیدن افراط گرایان نیز افزایش می یابد . این یک خطر بزرگ است که جهان اسلام وهمه ی جهان را تهدید می کند . افزایش افراط گرائی در جهان اسلام ، افراط گرائی درغرب را نیز افزایش می دهد ونتیجه ی همه اینها تهدید صلح برای بشریت است . انسان ها برای زندگی به آرامش و صلح نیازدارند .

وسمقی در باره مهمترین گامی که باید در جهان اسلام برداشته شود گفت : مسلمانان نیز باید نگاه خود را نسبت به غرب وغیرمسلمانان تصحیح کنند . جهان اسلام نیازمند یک تحول فرهنگی جدی وبزرگ است . تفسیر سنتی مسلمانان از اسلام وشریعت با دموکراسی ، آزادی وحقوق بشر سازگار نیست . درحالیکه جهان اسلام نیز مانند همه ی جهان نیازمند این ارزش هاست . نواندیشان اسلامی وظیفه سنگینی دارند . آنان باید بکوشند تا مسلمانان را با تفاسیرجدید از اسلام وشریعت آشنا کنند . چالش میان سنت گرایان ونواندیشان اسلامی یک چالش جدی وضروری درجهان اسلام است .

در پایان این سخنرانی پرسش هایی از سوی حاضران مطرح گردید که از سوی سخنران به آنها پاسخ داده شد .

دکتروسمقی درمیزگردی که درهمان روز باحضوراندیشمندانی ازمصروسوئد تشکیل شد ، دربحث پیرامون بهارعربی ومشکلات آن گفت : درمنطقه خاورمیانه هم اکنون گروه ها و نیروهای گوناگونی درگیروفعالند . گروه اول دیکتاتورها وحامیان آنان هستند که برای بقای خود می کوشند ، گروه دوم افراط گرایان وسلفی ها هستند که از جنگ و تنش برای پیشبرد اهداف خود ودست یابی به قدرت تلاش می کنند . گروه سوم حکومت های منطقه ای هستند که در جهت منافع سیاسی وگاه مذهبی خود فعالیت می کنند مثل عربستان ، ترکیه و ایران و…وگروه چهارم قدرت های فرامنطقه ای مانند کشورهای غربی ، روسیه وچین هستند که برای دستیابی به منافع سیاسی و اقتصادی خود تلاش می کنند.اقدامات این چهار گروه منطقه را متشنج ونا آرام کرده است .واما گروه پنجم که مهمترین گروه می باشد ، اکثریت مردم کشورهای اسلامی از جمله نسل جوان وزنان است که بطور جدی خواستارآزادی ، دموکراسی وحقوق بشرهستند . اما این گروه درشرایط ناامن وپرتنش دیده نمی شوند و صدای آنان شنیده نمی شود .

وی افزود : برای برقراری صلح درخاورمیانه باید اراده این گروه محقق شود . این مهم با نیروی نظامی وتهیه نقشه راه از سوی بیگانگان ممکن نیست . گسترش صلح ودموکراسی درجهان ، ازجمله درخاورمیانه نیازمند یک نهاد بین المللی برآمده از ملت هاست نهادی که اندیشمندان ، روشنفکران ونخبگان ، نمایندگی ملت ها را درآن برعهده داشته باشند ودر جهت نزدیکی ملت ها به یکدیگروتوسعه صلح ودموکراسی بکوشند . وی درپاسخ به سوالی دراین رابطه افزود : سازمان ملل دارای ساختاردموکراتیک نیست . اعضای آن ، دولت ها هستند .بسیاری از دولت ها نماینده ملت خود نیستند . بعلاوه درسازمان ملل تعداد محدود از کشورها دارای حق وتوهستند وتعداد محدودی عضو دائمی شورای امنیت می باشند . این ویژگی ها سازمان ملل را یک سازمان غیر دموکراتیک ساخته است . سازمان ملل با توجه به تحولات جهانی وخواسته های ملت ها باید تغییر کند وبه روز شود . ساختار فعلی کمک موثری به گسترش صلح ودموکراسی نمی کند .

مطالب مرتبط

از سربازان تا کودکان و غیرنظامی ها

کاربران شبکه‌های اجتماعی از کشته شدن سه سرباز به نام‌های «امیرعلی فضلی»، ۱۹ ساله، «امیرمحمد رحمتی»، ۲۲ ساله و یک سرباز دیگر به نام «علیرضا محمودی»، اهل خمین در حمله اسراییل به ورودی زندان اوین خبر داده‌اند

«گنجشک درنده» چگونه نظام مالی ایران را مختل کرد؟

هکرها در عملیات علیه «نوبیتکس» کلیدهای کیف‌پول‌های رمزارزی این صرافی را که در اختیار افراد کلیدی در شرکت بود، به‌دست آورند. به گفته آقای راد، این کلیدها در اختیار کارکنان معتمد بوده است

دریای خزر در حال کوچک شدن است

فعالان محیط زیست قزاقستان می‌گویند حتی با چشم غیرمسلح هم می‌توان دید که دریای خزر در حال کوچک شدن است. مطالعات می‌گویند تا پایان این سده ممکن است ۳۴ درصد از مساحت دریای خزر از دست برود.

مطالب پربازدید

مقاله