پس از بروز اختلافات عمیق در بین انقلابیون روئین که از آراء دکتر شریعتی متاثر بود به یاد سخن معلم انقلاب میافتد که انقلاب قبل از خودآگاهی فاجعه است و اینک به وضوح شواهدی از این سخن استاد در جامعه مشاهده میکند و به همین دلیل به فکر چاره میافتد. او که از سال ۵۹ منتقد وضعیت موجود بوده به این نتیجه میرسد که انقلاب، قبل از خودآگاهی رخ داده و به همین دلیل اکنون به شکست منجر شده است. و برای اصلاح جامعه باید دوباره شروع به مطالعه کرد. روحیه نهادساز روئین سبب میشود که جمعی را باخود همراه کرده و کتابخانه بزرگی را راه اندازی کند و در کنار آموزش کودکان کار، سعی در گسترش فرهنگ کتابخوانی و افزایش آگاهیهای خود و جامعه کند.
نزدیک ۱۰ ماه است که یکی از اعضای شورای خانواده “روئین، رقیه و توحید” زندانی است و رقیه و توحید پیگیر آزادی او، سخن از روئین عطوفت، فعال ملی – مذهبی زندانی، رقیه زارع پور همسر و فرزندشان توحید است. خانوادهای که بر مبنای شورا اداره میشود و همه در آن از حقوق و مسئولیتهای برابر برخوردار هستند. زیرا به قول روئین شاهراه عرفان، برابری و آزادی از مسیر “جان، جامعه و جهان” میگذرد. اگر قرار است جهان تغییر کند باید ابتدا از جان آغاز کرد. و روئين و شورای خانواده آنها نه تنها در سخن بلکه در عمل این الگو را پیاده کردند. همه کسانی که در سالهای طولانی فعالیت های مدنی، میهمان خانواده گرم آنها بودند؛ در روابط آنها “ حسن و محبوبه ” شریعتی را میتوانستند ببینند به قول تقی رحمانی از دوستان روئین : “اگر شریعتی حسن و محبوبه ساخت که چندان واقعی نبودند. اما این شانس خانواده شریعتی، پوران خانم و فرزندانش و ما و همه دوستانش و…. بود که رویین – رقیه را دیدیم که نمادی از خدمت بی منت هستند.”
روئین عطوفت کیست؟
روئین عطوفت متولد ۵ آبانماه سال ۱۳۳۸ در شهر تبریز است. نوجوانی و جوانی او همزمان با انقلاب سال ۱۳۵۷ میشود و او که از ۱۶ سالگی جذب آراء و نظریات معلم انقلاب دکتر علی شریعتی شده بود؛ پس از پیروزی انقلاب رسالت معلمی را برای خود برگزید. او مشغول آموزش کودکان کار و محروم از تحصیل در قالیبافیهای تبریز شد. کودکان قالیبافی که به دلیل فقر خود و خانودهها از تحصیل باز میماندند. روئين در ادامه فعالیتهای خود با انجمن دانش آموزان تبریز همکاری میکند.
پس از بروز اختلافات عمیق در بین انقلابیون روئین که از آراء دکتر شریعتی متاثر بود به یاد سخن معلم انقلاب میافتد که انقلاب قبل از خودآگاهی فاجعه است و اینک به وضوح شواهدی از این سخن استاد در جامعه مشاهده میکند و به همین دلیل به فکر چاره میافتد. روحیه نهادساز روئین سبب میشود که جمعی را باخود همراه کرده و از سال ۵۹ منتقد وضعیت موجود بوده است و شروع به مطالعه می کند و معتقد است که انقلاب قبل از خودآگاهی رخ داده است و اکنون به شکست منجر شد و برای اصلاح جامعه باید دوباره شروع به مطالعه کرد و کتابخانه بزرگی را راه اندازی می کند و در کنار آموزش به کودکان کار سعی در گسترش فرهنگ کتابخوانی و افزایش آگاهیهای خود و جامعه میکند.
آغاز جنگ
روئین در سال ۱۳۵۹ و پس از آغاز جنگ تصمیم به حضور در جبهه های جنگ میگیرد و به همین دلیل با معرفی خود به مسجد محله، برای حضور در جبهه اعلام آمادگی میکند. اما پس از چندی به دلیل اعتراض به برنامههای آموزش نظامی . اعزام نوجوانان به جبهههای جنگ، از مسجد اخراج شده و اجازه حضور در جبههها را نیز پیدا نمیکند.
نخستین بازداشت در دهه ۶۰
روئین عطوفت پس از آنکه از حضورش در جبهههای جنگ ممانعت میگردد مدتی در کارخانه صابون سازی برادرش مشغول به کار می شود و نهایتا در سال ۱۳۶۱ به خدمت سربازی اعزام میگردد. محل خدمت وی ژاندارمری دوشان تپه است. اما در میانه خدمت سربازی و در سال ۱۳۶۲ به دلیل ارتباط با گروههای طرفدار معلم انقلاب بازداشت و روانه زندان میگردد. عطوفت پس از تحمل دوران سخت بازجوئيها و پس از شکنجههای فراوان روانه زندان شده و تا سال ۶۵ در زندان باقیمیماند. تا اینکه در سال ۱۳۶۵ توسط هیأت اعزامی از سوی مرحوم آیتالله منتظری که در آن زمان قائم مقام رهبری بوده است؛ از زندان آزاد شده و به تبریز برمیگرددو رويین پس از بازگشت به تبریز دوباره بازداشت و به سربازی فرستاده میشود.
ازدواج با رقیه
روئین پس از بازگشت از سربازی با همسرش رقیه آشنا شده و پیمان ازدواج میبندد. پیمانی که باگذشت نزدیک به سی سال همچنان پابرجاست و ثمره آن فرزندی به نام توحید است. روئین اما با الهام از اندیشههای طالقانی و شریعتی در عمل حقوق همسر و همراه خود را پاس میدارد و از آغاز تاکنون سعی در بنا نهادن زندگی بر مبنای اعتقادات خود مینماید. روئین خانواده را نیز مانند یک شورا میدید که همه تصمیمات زندگی باید با مشورت همه و در شورای خانواده گرفته میشد. این شورا نزدیک به سه دهه است که پابرجا است و سبب شده است زندگی روئین، رقیه و توحید همانند الگوئي مطرح شده و طرفداران شریعتی حسن و محبوبه خود را در آن ببینند.
ناشر و توزیع کننده آثار دکتر شریعتی از فروشگاه رسالت تبریز تا چاپخش تهران
روئين پس از ازدواج دوباره در تبریز و در انتشارات رسالت مشغول به توزیع کتاب میشود و بویژه در توزیع آثار دکتر شریعتی تلاش میکند او همچنان سخن استاد را در خاطر دارد و آگاهی بخشی را سرلوحه کار خود میداند و توزیع کتاب نه فقط شغل او بلکه رسالت اجتماعیش نیز محسوب میگردد. وی در سال ۱۳۷۱ به تهران مهاجرت میکند و همکاری خود را با انتشارات چاپخش آغاز میکند. انتشاراتی که توسط مرحوم شهید سامی بنیان گذارده شده و بیش از هر چیز به توزیع آثار دکتر شریعتی و سایر متفکران ملی – مذهبی شهر هاست. روئین همکاری با انتشارات چاپخش را تا سال ۱۳۹۰ ادامه داد و پس از آن نیز اگرچه از چاپخش جدا شد اما پیوند ناگسستنی خود به کتاب و بویژه آثار معلم انقلاب را حفظ کرد. روئین در ۲۳ نمایشگاه کتاب در غرفه چاپخش و بنیاد شریعتی تلاش زیادی در شناساندن آراء و نظرات و آثار دکتر شریعتی و دیگر بزرگان اندیشه به نسل نو داشته است.
همکاری با شورای فعالان ملی – مذهبی
روئین عطوفت از پیش از پیروزی انقلاب تاکنون همواره در کنار جریان ملی – مذهبی حضور داشته است. او نه تنها در گسترش آراء و اندیشههای بزرگان این جریان سهم زیادی داشته است؛ بلکه در برگزاری همه مراسمها و سخنرانیهای این جریان نیز نقش بی بدیلی داشته است. روئین در جلسات مختلف مرحوم مهندس سحابی و شهید هدی صابر و دیگر اندیشمندان این جریان یکی از محورهای اصلی برگزاری این جلسات بوده است. او همچنین با نشریه ایران فردا نیز همکاری زیادی داشته است.
رنگین کمان نماد پختگی و تساهل و تسامح روئین
روئین از سال ۱۳۸۱ و پس از حمله آمریکا و کشورهای غربی به عراق سلسله جلساتی را در بررسی دلایل سقوط یک کشور و اشغال آن توسط نیروهای خارجی و دلایل و پیش زمینههای آن آغاز کرد. این جلسات از سال ۱۳۸۳ تبدیل به انجمن رنگین کمان شد که تا زمان بازداشت روئین در سال ۱۳۹۱ ادامه یافت. این جلسات همانگونه که از اسم آن نیز هویدا است؛ برمبنای پذیرش گوناگونی نظرات و اندیشه ها و هویتها و قویتها شکل گرفته است. روئين معتقد بود که ایران سرزمین تنوعها و گوناگونیها است. تنوع و گوناگونی قومیتها، زبانها، مذاهب و اندیشه ها و تنها راه پیشرفت و سعادت کشور به رسمیت شناختن این تنوع و گوناگونیها است. او معتقد بود درآویختن با یکدیگر به دلیل تفاوت عقاید و هویتها راهگشای ما نیست. باید دست در دست یکدیگر برای بهبود شرایط خود تلاش کنیم.
بازداشت روئین و تعطیلی رنگین کمان مهرورزی و مدارای او
تلاشهای بی وقفه روئين برای بهبود شرایط زیست اطرافیان خود و تلاش او برای اصلاح شرایط جامعه، به جای انکه قدر ببیند و تقویت شود؛ سبب ساز بازداشت او شد. در پی این بازداشت روئين عطوفت در دادگاه بدوی به ۱۱ سال و در مرحله تجدید نظر و پس از اعمال ماده ۱۳۴ مجازات اسلامی به ده سال کاهش یافت . حکمی غریب و به شدت ناعادلانه که سندی بر رسوایی دستگاه قضائي ظالم جمهوری اسلامیاست. حکمی که هیچ مبنای حقوقی ندارد. دکتراحسان شریعتی به خوبی این حکم ظالمانه را اینگونه توصیف میکند:
«من، ما، همه، روئین هستیم!»
«روئينعطوفت» که در آبانماه گذشته به اتهام «تاسیس گروهک غیرقانونی و ضدامنیتی موسومبه ٫شورایرنگینکمان٬، درراستای همکاری با گروهک غیرقانونی ٫ملی-مذهبی٬ها، و همچنین فعالیتتبلیغی علیهنظام، ازطریق صدور و امضای بیانیههای ضدامنیتی»، به «دهسال حبستعزیری و دوسال محرومیت از فعالیت در احزاب، گروهها و دستهجاتسیاسی و فعالیت در فضای مجازی، رسانهها و مطبوعات» محکوم شدهبود، پساز احضار توسط «دایرهٔ اجرایاحکام»، راهی زندان اوین شد.
ایشان، دوسال پیش، ازپی هجوم ماموران بهخانهٔ ایشان که در آن، طی دهسال گذشته، آخرینجمعهٔ هر ماه، سخنرانیهای فرهنگی برگزار میشد، متحمل ششماه حبس شدهبود.
اگر منظور مسئولین از طرح اتهامات فوق فعالیتمنظم فرهنگی و شورایی، داشتن نگرش انتقادی به وضع موجود، و تعلقخاطر به خانوادهٔ فکری ملی-مذهبی است (مصدق، طالقانی، بازرگان، نخشب، حنیف، سحابیها، و..، اندیشه-و-راهِ معلمِ انقلابِ مردم، شریعتی)؛ پس چرا ایشان؟ ما همگی روئین هستیم!