تحلیل محتوای نشریه داعش

دابق: از هجرت تا امامت،داعشی ها و جنگ آخرالزمانی در سوریه

در این مجله در قسمت دیگری به مفهوم امامت در سیاست پرداخته شده است. بسیاری از حدیث ها منتسب به عبدالله بن عمر هستند. وی از پیامبر نقل می کند:” امام مانند چوپانی است که در مورد زیردست هایش مورد مواخذه قرار خواهد گرفت.” با استناد به حدیث های دیگری از پیامبر و ابوبکر، مفهوم امامت توجیه شده است. اما نکته مهم برداشتی است که  داعش از آیه 124 بقره دارد. در نظر فقه داعشی، در این آیه ابرهیم، تعدی ستمگران را قبول ندارد. امامت مورد نظر داعشی ها گناهکاران و ستمکاران را در بر نمی گیرد. امام در بین مردان عادل، نیکوکار و شایسته برای استقرار امامت هستند. از این آیه 124 داعش نتیجه می گیرد امامت بر دو مفهوم است:”سیاسی و مذهبی” . داعش خود را نواده ابراهیم می داند و معتقد است که آیه 124 تنها مختص به ابراهیم نیست بلکه در مورد نوادگانش نیز مصداق دارد. 

گروه داعش که خود را “دولت اسلامی در عراق و شام”  نامیده است از آغاز بر اساس یک استراتژی تبلیغاتی خاصی پیش رفته است. این گروه  با انتشار مطالب خود به چندین زبان، مخاطبان خود را وسیع تر و جهانی تر کرده است. این سازمان به تدریج میدان تبلیغات خود را در غرب، انگلیسی زبان ها ، فرانسوی زبان ها و سپس روس زبان ها گسترده کرد. فراخوان جهاد مرزهای ترکیه، آسیای مرکزی و آسیای جنوبی را در برگرفته، جایی که خلیفه خود خوانده “ابوبکر بغدادی” سخنرانی اش را به زبان بنگالی ترجمه کرد.آنچنانکه روزنامه لوموند فرانسه گزارش داده  “داعش” ویدیویی را در ماه ژوئن در اینترنت برای مخاطبان بالکانی منتشر کرد. ویدیویی که در آن فتح اروپای جنوبی توسط سپاه اسلام توصیه شده بود. داعش از طریق کانال های رسانه ای خاصش  در صدد است  خود را با مردم محلی برای استخدام جهادی ها هماهنگ کند.

 اما یکی از راه های ارتباطی داعش با مردم اروپا مجله ای به نام “دابق” است. مجله ای که به ربان فرانسه و انگلیسی  منتشر می شود و مواضع داعش را چه از منطر ایدئولوژیک، چه از منظر استراتژیک تبلیغ می کند. “توحید”،”هجرت” “منهاج” “جهاد” و “جماعت” چهار محور عمده ای هستند که داعشی ها در این مجله تبلیغ می کنند.

دابق: جنگ آخر الزمانی میان مسلمانان و صلیبیون

 “دابق” خود نشانی آخر الزمانی دارد و به درستی می تواند بخشی از اهداف داعشی ها در عراق و سوریه و راه اندازی جنگ های خونین و ترورهای وحشیانه را daesh2نشان دهد. “دابق” نام منطقه ای از شمال حلب در سوریه است. منطقه ای که بنا به ادعای داعشی ها در یک حدیث به نام “ملاحم” یا همان آمارگدون معروف غربی ها توصیف شده است. طبق این روایت در این منطقه نبرد سختی میان مسلمانان و صلیبیون رخ خواهد داد . ابوحریره به نقل از پیامبر خدا نقل می کند:” زمانی رومی ها بر منطقه دبیق لشکرشکی می کنند و ارتش اسلام که از بهترین انسان های روی زمین تشکیل شده برای مبارزه با آنها رهسپار این منطقه خواهند شد. در این نبرد رومی ها از مسلمانان می خواهند تغییر آیین دهند اما مسلمانان نمی پذیرند و نبردی سخت در بر می گیرد. یک سوم از مسلمانان تسلیم می شوند که خداوند آنها را نخوهد بخشید. یک سوم کشته می شوند که در نظر خدا آنها بهترین بندگان هستند. سرانجام مسلمانان قسطنطنیه را فتح خواهند کرد. در حالی که به تقسیم غنائم مشغول هستند شمشیرهایشان را آویزان می کنند، شیطان به دروغ میان آنها این ندا را می دهد: “در خانه هایتان ضد مسیحAntichrisمستقر شده.” ضد مسیح همان شخصیتی است که در عهد جدید به عنوان مبلغ مسیحیت دروغین معرفی شده و مسیح راستین برای شناساندن او به مردم و مبارزه علیه او  ظهور می کند.  آنها با عجله بر می گردند به محض اینکه به شام بر می گردند “ضد مسیح” خارج می شود. این داستان آخر الزمانی با ظهور عیسی بن مریم ابعاد گسترده تری به خود می گردد. به روایت داعشی ها سپاه اسلام آماده نبرد با دشمن مسلح می شود و آرایش نظامی می گیرد هنگام نماز عیسی بن مریم ظهور می کند و مومنان را رهبری می کند و در نهایت ضد مسیح کشته می شود .

در این شماره از قول ابومصعب ضرغاوی بنیانگذار داعش در توضیح این روایت آمده است:” آتش خدا شعله ور شده و این آتش به اذن خدا آنقدر گسترده می شود که ارتش های صلیبی در آن می سوزنند.”

خلافت در نظر داعش آغاز عصر جدیدی است

در بخش مهمی از این مجله به مسئله خلافت پرداخته شده و آمد است:” اول رمضان 1435هجری قمری بازگشت خلافت توسط شیخ ابومحمد العدنانی الشامی اعلام شد. خلافتی که به نام ابوبکر البغدادی نوشته شده و او در سخنان آغازین خود می گوید:” خلافت را به شما مسلمانان تبریک می گویم. امیدوار باشید و سرتان را بالا بگیرید. زیرا شما امروز به کمک “الله” یک دولت و یک خلافت دارید که برایتان شکوه و قدرت به ارمغان می آورد. و با آن حقوق و حکمرانی تان را دوباره مستقر می کنید. ” در نظر البغدادی این خلافت به رنگ و نژاد وابسته نیست:” دولتی که بین عرب و غیر عرب، سیاه و سفید، شرقی و غربی، برادری ایجاد می کند. خلافتی که قفقازی، هندی، چینی، شامی، عراقی، یمنی، مصری، مغربی، آمریکایی، فرانسوی، آلمانی و استرالیایی را گرد هم می آورد و قلب هایتان را با ایمان متحد می کند.”

در توضیح اهمیت خلافت در این مجله  آمده است:” عصر جدید آغاز شده، جهان بداند که امروز عصر جدید آغاز شده است. “خوابیدگان بیدار شوید” ” گیج و منگ” ها هوشیاری تان را باز یابید. مسلمانان امروز با قاطعیت صحبت می کنند و قدرتمندند آنها به جهان معنای کلمه تروریسم را خواهند فهماند.” در “دبیق” این خلافت علیه دموکراسی معرفی شده  است:” آنها اولوهیت دروغین دموکراسی را نابود خواهند کرد و چهره فریبکارش را نشان خواهند داد. جهان اسلام گوش کن و بفهم برخیر و بیدار شو، زمان گسستن زنجیرها و رهایی از ستم فرا رسیده زمان رهایی  از حکام ظالم، عمله های صلیبیون، ملحدها و حافظان آل یهود فرا رسیده است:”

سپس به نقل قولی از ابومحمد االعدنانی سخنگوی داعش اشاره شده که خلافت را عامل شکستن خوابی سنگین دانسته است:” اکنون بیداری برای نسل ها که در دریایی از تحقیرغرق شده بودند بعد از یک خواب طولانی در ظلمت، جهالت و نادانی فرا رسیده است. زمان بیداری امت محمد از خوابش فرا رسیده است.” عدنانی ادامه می دهد:” زمان ناله و زاری فرا رسیده و صبح خلافت در حال طلوع است. خورشید جهاد می درخشد.افق پیروزی نمایان است و ما نشانه های پیروزی را می بینیم.”

دوقطبی داعش: ایمان علیه کفر

نگاه داعش در “دابق” نگاهی دو قطبی بر منبای تقسیم جهان به خیر و شر است. جایی که البغدادی می گوید:” قطب سومی وجود ندارد جهان به دو قطب تبدیل شده. اردوگاه اسلام و ایمان در برابر اردوگاه کفر و نفاق” اردوگاه “مجاهدین و مسلمانان” در برابر اردوگاه یهودیان،صلیبیون و متحدانشان یعنی ملت های کافر،مذاهب تحت سلطه آمریکا و روسیه و یهود.

هجرت: اختیاری نیست واجب است!

یکی از موضوع های که در این شماره به طور عمده پردازش شده مسئله هجرت است. با استناد به آیه 128 سوره اعراف، البغدادی مخاطبان خود را به هجرت  فراخوانده:” به سوریه و عراق بیایید. سوریه و عراق برای سوری ها و عراقی ها نیست. برای امت اسلام است. ” برای داعشی ها هجرت یک واجب شرعی است. وظیفه یک مسلمان است. به همین دلیل است که در “دبیق” بارها به سخنان البغدادی برای توجیه ضرورت هجرت استناد شده است، جایی که وی می گوید:” به خصوص دانشجویان علوم،دانشمندان فقه، وعاظ، قضات و افرادی که  مهارت نظامی، اداری، حرفه ای دارند، پزشکان و مهندسان را فرا می خوانیم. این یک اجبار فردی است زیرا مسلمانان نیاز بزرگی به آنها دارند. مردم نسبت به مذهبشان ناآگاه هستند و آنها تشنه مردانی هستند که مذهبشان را تعلیم دهند و آنها را فهم پذیر کنند.”

راهبرد اتحاد قبایل

داعش بر اتحاد قبایل و دعوت از آنها برای پیوستن اعضایشان به صفوف جهادی ها تاکید ویژه دارد. در گزارشی به جلسه با قبایل حلب اشاره شده  و اتحاد قبیله ای یکی از راهبردهای مهم برای متحد کردن مسلمانان حول محور یک امیر تعریف شده است. داعشی ها برای پیشبرد این هدف مسئول امور قبایل نیز تعیین کرده اند. در نظر آنها اتحاد مورد نظر دولت اسلامی نه محله ای و نه منطقه ای بلکه جهانی است. بر حمایت قبایل از طریق ثروتشان، مردانشان، پیروانشان،اسلحه، نیرو و ایده هایشان و فرستادن فرزندان و جوانان به میان نظامیان تاکید شده است. همه این امور در نظر داعش برای اجرای شریعت، امر به معروف و نهی از منکرو استقرار مذهب است. داعش از رهبران قبایل این کارها را می خواهد:

1- جمع آوری زکات و انتقال آنها به دفاتر زکات منطقه

2- تهیه لیست یتیمان،بیوه ها، نیازمندان برای دریافت زکات

3-تشویق جوانان برای پیوستن به صف دولت اسلامی

4-تحویل سلاح های رژیم

5-تشویق کسانی که علیه دولت اسلامی اسلحه کشیده اند به توبه قبل از  اسارت.

 در بخشی دیگر از این نشریه در مورد پیروزی های داعش در حلب و تلعفر گزارشی تهیه شده است.

داعش نیروهای ارتش عراق را صفویان می نامد و شیعیان را اقلیت رافضی و مدعی شده صفویان قبل از فرار از تلعفر بسیاری از زندانیان را کشته اند. تصاویری از افراد شیعی کشته شده در این عملیات نشان داده شده است.

امامت: محور تئوریک داعش

داعش در “دابق” بحث نسبتا مفصلی را در مورد امامت مطرح کرده است. ابتدا با حدیثی از عبدالله ابن عمر به اهمیت امامت و تاثیر آن بر ایمان مردم تاکید شدهdabigh است. در نظر داعشی ها امامت در حال حاضر پیش پا افتاده و به آن ظلم شده است.  طبق مفهوم امامت از نظر داعش  امت باید با تمام توان تحت اقتدار یک امام زیر پرچم او برای استقرار قانون خداوند بجنگد.

سپس به لائیسیته حمله شده و به عنوان عامل فراموشی معنی اصیل امامت مورد اشاره قرار گرفته است. در نظر داعشی ها، لائیسیته ذهن افراد را مسموم کرده و امر مذهبی را از امر دولتی جدا کرده است. لائیسیته قرآن  را برای مردم کتاب قصه کرده است. قرآن زیر فشار لائیسیته دیگر کتاب قانونگذاری نیست و مردم فراموش کرده اند که قرآن یک اسلام و یک دولت و یک امام را خواسته است.در نظر داعش، بر مبنای این ایده، عموم مسلمانان نمی دانند که برای امامت خون کسانی که بر لااله الا الله شهادت می دهند می تواند ریخته شود . آنها تخطی کنندگان از قانون خدا هستند که مجوز مبارزه با آنها صادر شده زیرا از بیعت با امام  سرباز زده اند و عامل تفرقه شده اند.

تفکیک امامت مذهبی از سیاسی

داعش برای توجیه امامت چند بار  به آیه 124 سوره بقره استناد کرده است:” وَ إِذِ ابْتَلى‏ إِبْراهیمَ رَبُّهُ بِکَلِماتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قالَ إِنِّی جاعِلُکَ لِلنَّاسِ إِماماً….”  . در نظر داعش این امامت صرفا مذهبی نیست بلکه سیاسی است و بسیاری از اهل مذهب به دلیل دشواری های چنین امامتی  آن را رها کرده اند و بسیاری از مردم نمی دانند که امامت واقعی در مذهب تنها از طریق یک “امامت سیاسی” میسر خواهد شد. داعش بر تشکیل حکومت به عنوان پیش شرط اساسی امامت اصرار دارد و معتقد است امامت در مذهب تنها از طریق یک امامت سیاسی  میسر خواهد شد. حتی ابلاغ پیام خدا در حکومت طاغوت مانند کسی است که در میان خاکسترها با آتش از خود محافظت می کند. در فقه سیاسی داعش،واژه امامت در آیه 124 بقره به امامت سیاسی و هم امامت مذهبی ابراهیم تاکید دارد. در نتیجه هر گونه جداسازی این دو مفهوم محکوم شده است.

تفسیر امامت ابراهیم و توسعه طلبی داعش

در این مجله در قسمت دیگری به مفهوم امامت در سیاست پرداخته شده است. بسیاری از حدیث ها منتسب به عبدالله بن عمر هستند. وی از پیامبر نقل می کند:” امام مانند چوپانی است که در مورد زیردست هایش مورد مواخذه قرار خواهد گرفت.” با استناد به حدیث های دیگری از پیامبر و ابوبکر، مفهوم امامت توجیه شده است. اما نکته مهم برداشتی است که  داعش از آیه 124 بقره دارد. در نظر فقه داعشی، در این آیه ابرهیم، تعدی ستمگران را قبول ندارد. امامت مورد نظر داعشی ها گناهکاران و ستمکاران را در بر نمی گیرد. امام در بین مردان عادل، نیکوکار و شایسته برای استقرار امامت هستند. از این آیه 124 داعش نتیجه می گیرد امامت بر دو مفهوم است:”سیاسی و مذهبی” . داعش خود را نواده ابراهیم می داند و معتقد است که آیه 124 تنها مختص به ابراهیم نیست بلکه در مورد نوادگانش نیز مصداق دارد. داعشی ها با استناد به برخی از آیات قرآن و روایات مدعی هستند کلام خدا تفسیرناپذیر است و حقیقت واضح است. آنها بر انجام وظایف ابراهیم و آزمایش او توسط خداوند تاکید می کنند. از جمله به تفسیر ابن عباس از وظایف ابراهیم اشاره می کنند. ابن عباس وظایف ابراهیم و آزمایش ها در پیشگاه خدا را اینگونه بر می شمارد:” جدا شدن از مردمش وقتی خدا دستور داد، بحث و مجادله  با نمرود به رغم خطرش، صبر در آتش نمرود، مهاجرت از سرزمین و کشورش برای الله”

در مجله دابق این مبنای تئوریک طرح شده تا ادعا شود داعش شایسته کسب مقام امامت است. در نتیجه برای خود شرح وظایفی تعریف کرده است:

-اجرای مذهب در مناطقی که مستقر شده است.

– انجام جهاد

-تشویق به هجرت

در نظر داعش حتی خلیفه هم نمی تواند حکومت اسلامی را منحل کند.  استناد قرآنی داعش برای این حکم آیه 30 سوره بقره است.در نظر داعش قدرت را الله واگذار کرده و به واسطه قدرت شریعت اجرا می شود و امامت واقعی هم در اعمال قدرت برای اجرای شریعت تعریف شده است.هر کس از حوزه اقتدار خلیفه خارج شود در مقام تعدی گر تعریف می شود. داعش با استناد به روایتی از عمر بن الخطاب می گوید بدون جماعت، اسلام وجود ندارد. بدون جماعت امارت و بدون امارت اطاعت وجود ندارد.

برای تحکیم مبانی تئوری این نظریه یکی از احادیث منتسب به پیامبر در این مجله عنوان شده است:” الله 5 مورد را به من خطاب کرد: جماعت، شنیدن،اطاعت،هجرت و جهاد فی سبیل الله. ” امامت دبیق مهم ترین مبنای تئوریکی است که می تواند برداشت قدرت محور داعش از مذهب را توجیه کند. برداشتی که استقرار شریعت و عدل خدا را قبل از هر چیز در استقرار حکومت می داند.

داعش در کلام دشمن

بخشی از مجله دابق به داعش در کلام دشمن اختصاص دارد. گزینش اظهارات مقامات اطلاعاتی غرب به نیروی داعش یکی از ابزارهای اطلاعاتی داعش در مجله دبیق است.گزینش این بخش بر اساس تمجیدهای مسئولان و کارشناسان غربی از قدرت داعش است و بیشتر از هر چیز ابزار روحیه دادن به مخاطبان نشریه محسوب می شود.  به عنوان نمونه اظهارات دوگلاس الیوان مدیر سابق شورای امنیت ملی آمریکا ،بریان فیشمن مدیر سابق تحقیقات در مرکز مبارزه با  تروریسم  در آمریکا در این مجله عنوان شده اند. این دو مقاله ای تحت عنوان واقعیت دولت اسلامی در عراق و شام کمی قبل از فتح موصل نوشته اند. به اعتقاد آنها:”یک واقعیت جدید در جنگ داخلی سوریه رخ داد و همچنین در مناطق سنی نشین عراق. دولت اسلامی فقط یک نام نیست یک دولت واقعی است که از سوی جامعه بین الملل شناسایی نشده است. این دولت موفق شده تسلطش را بر مناطق مرزی سوریه و عراق تثبیت کند و قدرت خود را از رقه در سوریه تا فلوجه در عراق و دیگر مناطق متروک این دو کشور گسترش دهد. این گروه به مردم خود خدمات می دهد و عدالت می گستراند. ارتش و پرچم خاص خود را دارد. این گروه مجموعه ای از سلول های کوچک نیست که بتوان با موشک و گروه های کوچک کماندویی آنها را خنثی کرد.اکنون یک بازیگر دولتی واقعی نوظهور است که به سمت به رسمیت شناخته شدن حرکت می کند.از لحاظ قدرت و سازمان مانند طالبان دهه 90 است تا القاعده.”

درس داعش از جهادی های افغانستان  

از هجرت تا خلافت یکی دیگر از گزارش های این مجله است و در این گزارش اشاره می شود که بر خلاف مجاهدین زمان جنگ علیه شوروی در افغانستان که گروه هایی با روش هایی متفاوت علیه دشمنی مشترک بودند، داعش سازمان و روش خاص خود را دارد و خلافت را مستقر کرده است. در این گزارش ناسیونالیسم به عنوان عامل تفرقه میان مسلمین هدف قرار گرفته است. زیرا در نظر داعشی ها در تجربه افغانستان این ناسیونالیسم بود که دست مایه رقابت های حزبی و گروهی در این کشور شد. اما به اعتقاد داعش اکنون وضعیت متفاوت شده، سازمانی شکل گرفته و بسیاری از گروه ها برای استقرار خلافت متحد هستند.

ابومصعب ضرغاوی به طرفدارانش عملیات های انتحاری توصیه کرد

 در این گزارش به دیدگاه های ابومصعب ضرغاوی رهبر کشته شده داعش اشاره شده که در نظر داعشی ها تجربه افغنستان را بازنگری کرد و برای استقرار خلافت با یک جماعت متحد حول  محور کتاب و سنت سلفی گری جنگید. به اعتقاد ضرغاوی، یکی از بزرگترین اهداف گروهش بازنگری توحید است. این بازنگری باید در مسائلی مانند قانونگذاری، اطاعت اتحاد و خلافت،… صورت بگیرد. در این بازنگری، جهاد یک اجبار است و وسیله ای برای اجرای دستور خداوند محسوب شده است.

در نظر ضرغاوی این جهاد باید بر مبنای هجرت، بیعت،شنیدن،اطاعت و آمادگی برای قتال باشد و انتخاب نهایی نیز خلافت یا شهادت است. داعش با استناد به حدیثی از پیامبر مدعی شده هجرت و جهاد به هم پیوسته اند:” هجرت پایان نخواهد یافت مگر زمانی که کافران شکست بخورند. “

اما ریشه عملیات های انتخاری داعش کجاست؟ در آموزش ها و نظریات ابومصعب ضرغاوی است. به اعتقاد ضرغاوی هجرت زمانی رخ خواهد که دولت قدرتمند مرکزی وجود نداشته باشد. در دبیق اشاره شده ابومصعب ابتدا افغانستان و بعد کردستان را انتخاب کرد. هدفش را نابودی طاغوت ها اعلام کرد. زیرا در نظر او وضعیت با ثبات این امکان را به سرویس های اطلاعاتی می دهد مجاهدین و جنبش های اسلامی را سرکوب کنند. در نتیجه ابومصعب بر ابزارهای تخریبی مانند اتومبیل های بمب گذاری شده، عملیات های انتحاری تاکید می کند. در دبیق ادعا شده ابومصعب موفق شده گروه های سنی را به جنگ با دولت مرکزی ترغیب کند. در این نشریه نیروهای مرتد(ارتش، پلیس و سرویس های مخفی  عراق)رافضی ها (شیعیان)و لائیک های طرفدار بارزانی و طالبانی از اهداف اصلی داعش تعریف شده اند. به ادعای داعشی ها هنر ابومصعب حفظ عراق در وضعیت جنگی و ناامنی و ترغیب قبایل سنی مذهب در نبرد با دولت مرکزی بوده است. داعش مدعی شده عملیات هایش سنی ها را هدف قرار نداده و انتشار اخباری در این مورد را تبلیغات رافضی ها و صلیبیون می داند.

برخی از ویژگی های مجله:

-یکی از ویژگی های این نشریه نسبت تصاویر و مطالب است. تلاش شده مطالب تا حد امکان کوتاه در زمینه های تصویری بزرگ ارائه شوند.

-تصاویر کشته ها واضح و در ابعاد بزرگ است.

-عکس پرچم و خودروهای داعش به دفعات در این مجله تکرار شده اند.

-زن در این مجله به صورت کلی غایب است.

-نشریه در 50 صفحه تهیه شده است

-مطالب عنوان شده مربوط به شماره ماه ژوئیه دابق است که با عنوان بازگشت خلافت منتشر شد.

.

مطالب مرتبط

از سربازان تا کودکان و غیرنظامی ها

کاربران شبکه‌های اجتماعی از کشته شدن سه سرباز به نام‌های «امیرعلی فضلی»، ۱۹ ساله، «امیرمحمد رحمتی»، ۲۲ ساله و یک سرباز دیگر به نام «علیرضا محمودی»، اهل خمین در حمله اسراییل به ورودی زندان اوین خبر داده‌اند

«گنجشک درنده» چگونه نظام مالی ایران را مختل کرد؟

هکرها در عملیات علیه «نوبیتکس» کلیدهای کیف‌پول‌های رمزارزی این صرافی را که در اختیار افراد کلیدی در شرکت بود، به‌دست آورند. به گفته آقای راد، این کلیدها در اختیار کارکنان معتمد بوده است

دریای خزر در حال کوچک شدن است

فعالان محیط زیست قزاقستان می‌گویند حتی با چشم غیرمسلح هم می‌توان دید که دریای خزر در حال کوچک شدن است. مطالعات می‌گویند تا پایان این سده ممکن است ۳۴ درصد از مساحت دریای خزر از دست برود.

مطالب پربازدید

مقاله