سیاست ایران در هفته ای که گذشت

زندان پر حاشیه هاشمی، معمای حل نشده زنجانی و هراس اوباما از رد توافق هسته ای

زندان مهدی هاشمی و جدال قلمی و لفظی خانواده هاشمی با محافظه کاران تندرو، پرونده  مرموز بابک زنجانی و نگرانی اوباما از رد توافق هسته ای در کنگره آمریکا را می توان سرآمد خبرها و تحلیل های هفته گذشته دانست.

زندان مهدی هاشمی: مرزبندی هاشمی رفسنجانی  با محافظه کاران تندرو پررنگ تر شد

ورود مهدی هاشمی به زندان اوین مهم ترین اتفاق هفته گذشته سیاست در ایران بود. ورودی که جبهه بندی مخالفان و حامیان هاشمی را نه تنها در سطح جامعه  بلکه در ساختار قدرت جمهوری اسلامی پررنگ تر کرده است. خانواده هاشمی که مدعی هستند عدم برگزاری علنی دادگاه مهدی هاشمی نشان از جانبداری قوه قضائیه در این پرونده حساس است در روزهای اخیر در مصاحبه ها و موضع گیری های متعددی به محافظه کاران تاخته اند. بعد از اعتراض صادق لاریجانی رئیس قوه قضائیه نسبت به فیلم وداع مهدی هاشمی با پدرش،  خانواده هاشمی با صدور بیانیه ای از سوراخ کردن کشتی نظام به دست افراطیون خبر دادند . عفت هاشمی همسر هاشمی رفسنجانی گفته است انقلاب همیشه از اوین آغاز می شود. فائزه هاشمی خواهر مهدی هاشمی زندانی شدن برادرش را مرتبط با اعلام کاندیداتوری پدرش در انتخابات خبرگان رهبری دانسته است. این اتفاقات در حالی می افتند که هاشمی  و همراهانش خود را برای دو انتخابات مهم مجلس و خبرگان آماده می کنند. متن کامل گزارش روزهای سخت هاشمی را می توانید از این لینک در سایت ملی مذهبی  بخوانید.

بابک زنجانی: معمای حل نشده

بابک زنجانی هنوز معمای حل نشده فساد در نظام جمهوری اسلامی است. دولتی ها تاکید می کنند او با سواستفاده از شرایط تحریم میلیاردها تومان را به جیب زده است. آنها از حیف و میل میلیاردها دلار پول نفت و ارسال این مبلغ در حساب های شخصی ناشناس خبر داده اند. هفته گذشته محمد علی نجفی مشاور رئیس جمهور در مصاحبه با شرق به موضع بابک زنجانی و دلارهای گم شده پرداخت و از همکاری برخی از اعضای دولت قبلی با این متهم بزرگ اختلاس اقتصادی سخن گفت:”  ببینید! به‌عنوان نمونه همین موضوع آقای بابک زنجانی، تردیدی نیست که این ماجرا در آن دوره اتفاق افتاده است. همان‌طور که شما گفتید، چهار نفر از اعضای کابینه امضا کردند که این مبلغ به‌صورت دلاری در اختیار ایشان قرار بگیرد؛ آن هم بدون اینکه تضمینی یا تعهدی وجود داشته باشد. یا حتی بدون آنکه نظارتی وجود داشته باشد. نتیجه این شده است که ‌میلیاردها دلار از پولی که در اختیار ایشان بوده، معلوم نیست در کجا نگهداری می‌شود. آیا در خارج از کشور است؟ اگر در خارج از کشور است در کدام بانک سپرده شده است و اگر در داخل کشور است، کجاست؟”
نجفی در مصاحبه خود برخی از زوایای دیگر فساد اقتصادی در دوران احمدی نژاد را باز کرد. او با سخنان خود بحران ارزی در دولت احمدی نژاد را هم یادآوری کرد.  مشاور رئیس جمهور به نقل از جهانگیری می گوید:” حدود ٢٠‌ میلیارد دلار ارز در اختیار یک عده صراف خاص قرار گرفته و آنها این ارز را در بازار آزاد فروختند. خب این موارد، مورد شکایت قرار گرفته درحالی‌که اسناد و مدارک مرتبط با آن وجود دارد.”

اما تنها نجفی نبود که خواستار روشن شدن پرونده بابک زنجانی شد. امیرعباس سلطانی عضو کمیته پیگیری پروده بابک زنجانی و نماینده  بروجن در مجلس شورای اسلامی در خصوص لزوم معرفی دوستان بابک زنجانی و کسانی که پول نفت به حساب‌شان واریز شده، گفت: سوالی که همواره ما نیز داشته ایم این است که چرا عوامل اصلی و پشت پرده به صورت رسمی معرفی و محاکمه نمی شوند زیرا بابک زنجانی ویترین بود و پول به حساب اشخاص دیگری واریز شده است.

نماینده  بروجن  با انتقاد از آنچه که مافیای زنجانی می نامد  از پیچیدگی این پرونده مرموز خبر داد و گفت: “بنای بابک زنجانی و مافیای پشت پرده از ابتدا بر ندادن پول بوده است و ۲ سال است که قوه قضائیه نیز معطل مانده و به هیچ نتیجه ای نرسیده است.”

در همین راستا روزنامه اعتماد نیز در گزارشی با اشاره  به کاسبی از تحریم های ایران و سودهای کلان ناشی از واردات بی رویه نوشت:” این سوال را هر چند نمی‌توان به سادگی پاسخ داد اما از میان هزارتوی اخبار می‌توان دریافت کسانی دیگر نیز در این حوزه فعالیت داشته‌اند. از آنکه در ترکیه محکوم شد و رضا ضراب نام دارد گرفته تا کسانی که اسامی‌شان به گوش کسی آشنا نیست. داستان در حوزه نفت تنها به عاملیت برای فروش محدود نمی‌شود. در این سال‌ها کسانی شغلی ثابت برای خود دست و پا کرده بودند. واسطه‌ای شده بودند برای انتقال پول نفت به ایران و به ازای هر دلاری که به ایران می‌آوردند حق العملی دریافت می‌کردند.”

این روزنامه با ارائه آماری تاکید کرده :” با احتساب هزینه دلالی ٢۵ سنتی به ازای هر دلار مشخص می‌شود کاسبان تحریم از این محل حداقل ٣۵ میلیارد دلار به جیب زده‌اند.”

معمای زنجانی در حالی همچنان حل نشده باقی مانده که در روزهای گذشته نمایندگان مجلس تلاش کرده اند زمینه دیدار با وی را فراهم کنند. این درخواست دو دلیل داشته است. یکی اینکه گفته می شود زنجانی زیر ادعاهای قبلی خود زده و نقش خود را انکار کرده و اینکه شایعه شده او در زندان نیست. زنجانی در هفته گذشته در نامه ای به رئیس جمهور مدعی شده بود در صورت آزادی می توانست برای یافتن پول های گم شده اقداماتی انجام دهد.

اوباما به سرنوشت وودرو ویلسون دچار می شود؟

در هفته گذشته همچنان توافق هسته ای مورد بحث محافل سیاسی نه تنها در ایران بلکه بیشتر از همه جا در آمریکا بود. نمایندگان جمهوریخواه تحت تاثیر لابی اسرائیلی آیپک تلاش خود را برای متقاعد کردن اعضای کنگره به رای منفی در مورد توافق هسته ای ایران شدت بخشیده اند. حمایت برخی از چهره های مطرح حزب دموکرات در کنگره از مخالفان توافق زنگ خطر را برای دولت اوباما به صدا در آورده است. همین موضوع باعث شد تا رئیس جمهور آمریکا مخالفان توافق را به حامیان جنگ عراق در آمریکا وصل کند و از طرفی هم آنها را  با تندروها در ایران مقایسه کند. مقایسه ای که برای جمهوریخوهان سخت بود و آنها خواستار عذرخواهی رئیس جمهور ایالات متحده شدند.

اما اوباما نه تنها عذرخواهی نکرد بلکه بر مواضع پیشین خود هم اصرار کرد. او معتقد است در صورت نابودی این توافق جنگ تنها گزینه موجود است. اظهارات اوباما در حالی بیان شده که جمهوریخواهان همچنان امیدوارند رضایت بخشی از دموکرات ها را برای مخالفت با توافق به دست آورند. آنها کمپین های زیادی را برای جلب مخالفات های بیشتر راه اندازی کرده اند.

در همین زمینه دیوید کایسر  در نشریه تایم از عواقب رای منفی احتمالی کنگره به توافق هسته ای ایران و پیامدهای آن برای صلح جهانی نوشته است. او  در این تحلیل وضعیت فعلی دولت اوباما را با وضعیت وودرو ویلسون رئیس جمهور آمریکا در جریان جنگ جهانی اول مقایسه کرده است و شکست توافق را آغاز هرج و مرج بین المللی و پلی برای ورود دوباره جمهوریخواهان به کاخ سفید دانسته است. وی در بخشی از تحلیل نامیدانه خود نوشته است:”رد کردن این توافق، مانند اقدام سنا در سال ۱۹۲۰، امکان رهبری جهان توسط آمریکا را برای چندین سال منتفی خواهد کرد. اگر توافق شکست بخورد، دنیا وارد یک دوره دیگر هرج و مرج خواهد شد که عواقب آن را نمی شود پیش بینی کرد، حتی اگر از تاریخ کمک بگیریم. اما این تنها مسئله ای نیست که دموکرات ها باید نگران آن باشد. به یاد بیاوریم: در سال ۱۹۲۰، بعد از اینکه دموکرات ها موفق به کسب تأیید توافق از کنگره نشدند، نامزد جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری پیروزی بسیار بزرگی به دست آورد.”

 

مطالب مرتبط

آیا بمباران ایران را از دستیابی به سلاح اتمی باز داشت؟

ممکن است ایران از رویدادهای ۱۰ روز گذشته چنین نتیجه بگیرد که گزینه عاقلانه‌تر برای آینده، پیروی از مسیر کره شمالی است. کشوری که به‌جای نزدیک شدن به آستانه، آن را پشت سر گذاشت و نخستین آزمایش هسته‌ای‌اش را در سال ۲۰۰۶ و در زمانی که جورج بوش رئیس‌جمهوری آمریکا بود انجام داد

از سربازان تا کودکان و غیرنظامی ها

کاربران شبکه‌های اجتماعی از کشته شدن سه سرباز به نام‌های «امیرعلی فضلی»، ۱۹ ساله، «امیرمحمد رحمتی»، ۲۲ ساله و یک سرباز دیگر به نام «علیرضا محمودی»، اهل خمین در حمله اسراییل به ورودی زندان اوین خبر داده‌اند

«گنجشک درنده» چگونه نظام مالی ایران را مختل کرد؟

هکرها در عملیات علیه «نوبیتکس» کلیدهای کیف‌پول‌های رمزارزی این صرافی را که در اختیار افراد کلیدی در شرکت بود، به‌دست آورند. به گفته آقای راد، این کلیدها در اختیار کارکنان معتمد بوده است

مطالب پربازدید

مقاله