پیشروی داعش و راهبرد نامشخص نیروهای ائتلاف

رژیم اسد تنها 22 درصد از خاک سوریه را در اختیار دارد

بعد از رقه و موصل در سوریه و عراق، رمادی و پالمیرا نیز به چنگ داعش افتاده اند. خبرگزاری فرانسه گزارش داده است رژیم  اسد هم اکنون تنها 22 درصد از خاک سوریه را در اختیار دارد. باقی مناطق بین شورشیان وابسته به القاعده  و جهادی های داعش تقسیم شده است. بنا بر گزارش دیده بان حقوق بشر سوریه در حال حاضر داعش بر نیمی از خاک سوریه تسلط دارد. این گزارش در حالی منتشرشده که طبق خبرهای منتشر شده ، آخرین پاسگاه مرزی سوریه و عراق نیز به تصرف داعش در آمده است. تا کنون سه گذرگاه مهم مرزی سوریه با عراق از دست رژیم اسد خارج شده که این موضوع می تواند گستره خلافت اعلام شده از سوی داعش را بیشتر کند. دو گذرگاه در اختیار داعش و یک گذرگاه نیز در اختیار نیروهای کرد است.

عبدالرحمن، مدیر دیدبان حقوق بشر سوریه در این مورد به خبرگزاری فرانسه گفته است داعش 95 هزار کیلومتر از خاک سوریه را در اختیار دارد. با احتساب فتوحات اخیر، این گروه تندرو 50 درصد از خاک سوریه را تحت کنترل خود دارد. عبدالرحمن می گوید اگر چه داعش مناطق کم جمعیت را تصاحب کرده اما گسترده شدن محدوده جغرافیایی اش می تواند دمشق و حمص دو پایگاه اصلی رژیم اسد را در معرض خطر قرار دهد. پالمیرا به عنوان چهارراه جاده ای که در استان حمص واقع شده هم مرز با استان الانبار است. همچنین شورشیان وابسته به القاعده توانسته اند بیمارستان “جسر الشغور” را فتح کنند. در این بیمارستان 150 نظامی ارتش سوریه به همراه خانواده هایشان در محاصره قرار داشتند که ده ها نفر آنها فرار کردند و باقی نیز کشته یا دستگیر شدند.

استراتژی نیروهای ائتلاف واکنشی است

جسیکا لوئیس” پژوهشگر موسسه آمریکایی مطاالعات جنگی با اطمینان می گوید فتوحات اخیر داعش در شرق  سوریه و غرب عراق مواضع این گروه تندرو را مستحکم تر می کند. به گزارش روزنامه “لوریان لوژور” لبنان بسیاری از تحلیلگران معتقدتد پیروزی های ائتلاف تنها زمانی ممکن خواهد شد که حملات هوایی به موازات استقرار نیروهای زمینی سازماندهی شوند. “ماکس آبراهام” استاد علوم سیاسی در دانشگاه “نرتایسترن” بر ضرورت هماهنگی میان عملیات هوایی و زمینی تاکید می کند. این در حالی است که در تکریت هماهنگی میان این حملات با عملیات زمینی ارتش و شبه نظامیان شیعی جواب داد. در کوبانی نیز این هماهنگی با نیروهای پیشمرگ کرد صورت گرفت. اما در رمادی نیروهای شبه نظامی شیعه در عملیات دفاع از این شهر  حاضر نبودند. “ایهام کامل” مدیر خاورمیانه و آفریقای شمالی حلقه فکری اوراسیا”، بر سنی بودن رمادی تاکید می کند و معتقد است مردم این شهر به صورت کامل داعش را نفی نمی کنند هر چند که آن را تایید هم نمی کنند. آنها علیه داعش خواه از روی ترس باشد یا خواه با هدف محافظت از خود در برابر خطر،  شورش نمی کنند.

در پالمیرای سوریه هم نبرد بین نظامیان وفادار به بشار اسد و  داعش جریان داشت و مقامات نظامی آمریکایی در دفعات مختلف اعلام کرده اند حملات نظامی شان را در مناطقی که ارتش اسد حضور دارند هماهنگ نمی کنند.

این در حالی است که پیروزی های اخیر داعش با اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه روند حرکتی داعش رو به عقب نشینی است تناقض دارد. بر خلاف این ادعاها داعش در موضع دفاعی قرار ندارد. کارشناسان معتقدند در صورت عدم هماهنگی میان نیروهای زمینی و هوایی، داعش به فتوحات بیشتری نیز دست خواهد یافت. جواد التمیمی پژوهشگر مسائل خاورمیانه معتقد است شعار داعش ماندن و گسترش یافتن است. فتوحات کوچک هم به آنها این امکان را می دهد فریاد پیروزی سر بدهند. به اعتقاد وی با این راهبرد، آنها قطعا خواهند ماند. در گزارش ها هم تاکید شده داعش با فتح سایر شهرهای استان الانبار تلاش می کند خود را هر چه زودتر به بغداد برساند جایی که می تواند نبرد سرنوشت سازی رخ دهد. اخیرا نیز در نوار صوتی منتسب به ابوبکر البغدادی تاکید شده هدف بعدی داعش “کربلا” خواهد بود. این در حالی است که شبه نظامیان شیعه خود را برای بازپس گیری رمادی آماده می کنند.

ماکس آبراهام نیز معتقد است استراتژی نیروهای ائتلاف در برابر داعش واکنشی است. تنها وقتی منطقه ای دست داعش می افتد آنها از نیروی آتش خود استفاده می کنند.

حضور سربازهای ایرانی در جنگ با داعش؟

اما در آخرین تحول مقامات وزارت دفاع آمریکا مدعی شده اند  ایران در روزهای اخیر به طور مستقیم وارد نبردها برای بازپس گیری پالایشگاه بیجی عراق از گروه داعش  شده است.

به گزارش رادیو فردا خبرگزاری آسوشیتدپرس از قول دو مقام وزارت دفاع آمریکا گزارش داده که نیروهای ایرانی در روزهای اخیر نقش تهاجمی قابل توجهی در عملیات پالایشگاه بیجی برعهده گرفته‌اند. به گفته این مقامات که نامشان اعلام نشده، ایران همچنین تسلیحات مختلفی شامل توپ‌های عملیاتی، پهپادهای شناسایی و دیگر سلاح‌های سنگین را در مقیاس کم برای کمک به نیروهای زمینی عراق به کار گرفته‌ است.

در همین حال گزارش شده که گروه داعش در حال پیشروی برای در اختیار گرفتن بخش‌های بیشتری از استان الانبار است تا از این طریق خود را به بغداد پایتخت عراق نزدیک کند.

مقامات ایرانی تا کنون در مورد این خبر اظهار نظری نکرده اند. اما پیش از این جواد ظریف تاکید کرده بود اگر کمک های ایران نبود داعش تا کنون بر سوریه حاکم شده بود. قبلا نیز تصاویری از قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس در نبرد با نیروهای داعش در تکریت و سنجار منتشر شده بود.

 

مطالب مرتبط

آیا بمباران ایران را از دستیابی به سلاح اتمی باز داشت؟

ممکن است ایران از رویدادهای ۱۰ روز گذشته چنین نتیجه بگیرد که گزینه عاقلانه‌تر برای آینده، پیروی از مسیر کره شمالی است. کشوری که به‌جای نزدیک شدن به آستانه، آن را پشت سر گذاشت و نخستین آزمایش هسته‌ای‌اش را در سال ۲۰۰۶ و در زمانی که جورج بوش رئیس‌جمهوری آمریکا بود انجام داد

از سربازان تا کودکان و غیرنظامی ها

کاربران شبکه‌های اجتماعی از کشته شدن سه سرباز به نام‌های «امیرعلی فضلی»، ۱۹ ساله، «امیرمحمد رحمتی»، ۲۲ ساله و یک سرباز دیگر به نام «علیرضا محمودی»، اهل خمین در حمله اسراییل به ورودی زندان اوین خبر داده‌اند

«گنجشک درنده» چگونه نظام مالی ایران را مختل کرد؟

هکرها در عملیات علیه «نوبیتکس» کلیدهای کیف‌پول‌های رمزارزی این صرافی را که در اختیار افراد کلیدی در شرکت بود، به‌دست آورند. به گفته آقای راد، این کلیدها در اختیار کارکنان معتمد بوده است

مطالب پربازدید

مقاله