حملات یکپارچه محافظه کاران تندرو به هاشمی

نبرد اصلی بر سر خبرگان است

به نظر می‌رسد وحشت محافظه کاران تندرو نیز دقیقا از همین جا ناشی شده است. درصورتی که جریان  میانه رو در این دو انتخابات حضور یابد و بویژه در انتخابات خبرگان رفسنجانی در کنار حسن خمینی و حسن روحانی بتوانند لیستی در کشور برای این انتخابات ارائه دهد؛ شرایط برای تندروها دشوار خواهد شد. زیرا تمام شواهد نشان از حمایت حداکثری اصلاح طلبان ، نیروهای میانه رو و حتی بخشهایی از اپوزیسیون از این لیست دارد که شانس موفقیت آن را بالا می‌برد.

سخنان اخیر هاشمی رفسجانی یکبار دیگر او را  در سیبل حملات  محافظه کاران تندرو  قرار داد. از حسین شریعتمداری  گرفته تا صادق لاریجانی، محسنی اژه‌ای ، احمد توکلی، روح الله حسینیان ، حمید روحانی و عزیز جعفری فرمانده سپاه او را هدف تندترین انتقادات خود قرار دادند  و تقریباً همه آنها خاطرات وی را تکذیب  و با این استدلال که خاطرات هاشمی از افراد درگذشته است؛ او را به دروغگویی متهم کردند.
صادق لاریجانی بدون نام بردن از هاشمی با اشاره تلویحی به پرونده مهدی هاشمی گفت: البته اینجانب صلاح نمی بینم که در سال همدلی و همزبانی دولت و ملت بگویم که چه چیزهایی در پشت صحنه این فشارهاست اما به هر حال صبر قوه قضاییه هم حدی دارد و اگر این حرفها و هجمه‌ها ادامه یابد چه بسا به مردم شریف ایران خواهیم گفت هجمه‌ها از کجا آب می‌خورد و چه نسبتهای صد درصد کذب و به چه دلیلی علیه قوه قضاییه گفته می‌شود و از چه رانت‌های سیاسی استفاده می‌کنند تا جلوی رسیدگی‌های قوه قضاییه را بگیرند.
محسنی اژه‌ای نیز با تهدید هاشمی به برخورد قضایی اظهار کرد: مطالبی که گفته می‌شود اگر بدون اسناد و مدارک باشد، یک نوع افترا و تهمت است و چه بسا تشویش اذهان عمومی نیز باشد.
وی ادامه داد: همواره توصیه کرده‌ایم که اگر کسی مطلبی دارد مستنداً ارائه کند و به طور قطع موضوع از سوی دستگاه قضایی دنبال می‌شود و با هر کسی که تخلفی انجام داده باشد برخورد می‌شود. به طور قطع بیان اینگونه مسائل خلاف قانون است و صحیح به نظر نمی‌رسد.
حمید روحانی هم که در سالهای اخیر به انتهای طیف راست افراطی نزدیک شده‌است در این مورد گفت: آقای هاشمی به‌قدری خاطرات ضد و نقیض، خلاف واقع و خلاف حقیقت بیان کرده‌ است که دیگر نمی‌توان حرف وی را معتبر دانست.
عزیز جعفری فرمانده سپاه هم در این زمینه واکنش تندی داشت و تاکید کرد: اینکه دلسوزان انقلاب و کسانی را که بیشترین شهید را داده‌اند و هنوز زخم میدان‌های جهاد بر جسم و روحشان باقی است، به‌عنوان خشکه‌مقدس‌های اذیت‌کننده‌ امام معرفی کنیم به چه معنی است؟! این یک بغض خطرناک نسبت به جریان ارزشی انقلاب اسلامی و آرمان‌های حضرت امام خمینی(ره) است که ریشه در خاستگاه همین مردم ارزشی و آرمان‌خواه دارد و البته بی‌توجهی آنان نسبت به این‌گونه افراد!

البته این افراد در سخنان خود اشاره ای نکرده اند که نقل قول هاشمی رفسنجانی از آیت الله خمینی بعد از فوت وی در رسیدن آقای خامنه ای به رهبری تعیین کننده بود.
نقطه کانونی رقابت؛ مجلس خبرگان

موضع گیری یکپارچه اقتدارطلبان علیه سخنان هاشمی و حتی تهدید وی توسط صادق لاریجانی و محسنی اژه‌ای نشانه اهمیت سخنان او است. اما کدام بخش از سخنان هاشمی حساسیت محافظه کاران تندرو را برانگیخته‌است؟ علیرغم اینکه انتقادها به سمت گفته‌های هاشمی در مورد ظلم در زندانها است؛ اما مسلما مهمترین جمله هاشمی که به مذاق این افراد خوش نیامده‌ این جمله است: “علامه حجت الاسلام و المسلمین حاج حسن آقا خمینی مجتهد نمونه ای است که با هوش بالا به خوبی مسایل را تحلیل می کند و درس خارج ایشان در قم مورد توجه است ”
هاشمی مدتها است که توجه خود را به موضوع جانشینی آیت الله خامنه‌ای معطوف کرده است. جدای از شایعات مربوط به بیماری آیت الله خامنه ای شرایط سنی او هم به گونه ای است که احتمال فوت وی و تغییر رهبری در زمان مجلس خبرگان آتی افزایش یافته است. طبیعتاً انتخاب رهبر آتی می‌تواند سرنوشت کشور را تا مدتها تحت تأثیر خود قرار دهد. طبیعی است که همه جریانهای سیاسی کشور خواهان تأثیر حداکثری خود در انتخابات آتی خبرگان رهبری باشند. سید حسن خمینی از شرایط خوبی در افکار عومی برای حضور در مجلس خبرگان برخوردار است و درصورتی که بتواند اجتهاد خود را ثابت کند؛ یکی از نزدیکترین یاران هاشمی در انتخابات آتی خبرگان خواهد بود. انتخاب دقیق کلمات از سوی هاشمی و اشاره به اجتهاد و درس خارج وی به خوبی بیانگر تمایل هاشمی برای حضور او در انتخابات خبرگان و حتی طرح وی به عنوان یکی از کاندیداهای رهبری است. حسن خمینی سرمایه ای است که اصلاح طلبان به آسانی از وی در مجلس خبرگان چشم پوشی نخواهند کرد. حضور وی در کنار هاشمی و حسن روحانی می‌تواند شانس لیست جریان میانه رو در انتخابات خبرگان را افزایش دهد. موضوعی که برای جریان راست به آسانی قابل پذیرش نخواهد بود. به طوری که حسین شریتمداری اخیراً مجلس خبرگان را خط قرمز جریان خود معرفی کرده است.

مرزبندی دوباره با سرکوب ۸۸

نکته دیگری که هاشمی مجدداً بر آن تأکید کرده است مرزبندی دوباره با رفتار سرکوبگرایانه محافظه کاران تندروست، هاشمی با اشاره به برخوردهای سختگیرانه حکومت درمورد حجاب سؤال قدیمی خود را دوباره مطرح می‌کند: “البته رعایت فروع دین لازم است و هیچ فقیهی منکر آن نیست اما بقیه مسایل همچون ظلم ها، سرکوب ها، زندانی های بی جا و تضییع حقوق مردم چه می شود؟ ”
هاشمی رفسنجانی از فردای تقلب در انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ تاکنون همواره از برخوردهای سرکوبگرایانه انتقاد کرده است. وی که به بخشی از  عملکرد گذشته اش  نقدهای جدی وارد است ؛ با نقد قدرت و درک شرایط جدید کشور سعی در ارایه تصویری متفاوت از خود کرده و به نظر می رسد تا حد زیادی هم موفق شده است. اقبال به وی در افکار عمومی و نخبگان نشان می‌دهد که این تلاش وی تا حدودی نتیجه بخش بوده است. بویژه اینکه در آخرین انتخابات ریاست جهوری به رغم حذف  از گردونه انتخابات از سوی شورای نگهبان، ائتلاف او و خاتمی موفق به حمایت مؤثر از روحانی شد و او را بر کرسی ریاست جهوری نشاند.
هاشمی همواره پس از خطبه‌های معروف خود در نماز جمعه جنجالی سال ۸۸ مواضع خود را تکرار کرده و خواهان تلطیف فضای کشور و پایان سرکوب شده و بر خواسته خود پافشاری کرده است. سخنان اخیر وی نیز تأکیدی دوباره بر مطالبات گذشته او است.

۱۱ ماه پرتنش

از اکنون تا اسفندماه سال جاری که انتخابات مجلس و خبرگان برگزار می شود؛ شرایط کشور پر تنش خواهد بود و به مرور رقابت گروه های مختلف به اوج خود خواهد رسید. باید دید در پایان این ۱۱ ماه پر تنش هرکدام از گروه ها تا چه میزان می‌توانند به اهداف خود نزدیک شوند. بویژه گروه‌های میانه رو شرایط دشوارتری خواهند داشت. مشخص نیست تیغ تیز شورای نگهبان با کاندیداهای آنها چه خواهد کرد اما آنگونه که از اظهارات شخصیتهای مختلف میانه‌رو بر می‌آید این بار انتخابات با اقبال گروه‌‌های مختلف روبرو خواهد شد و اگر شورای نگهبان امکان رقابت نسبی برای آنها فراهم کند امکان پیروزی آنها وجود خواهد داشت.
حمایت بخشهایی از اپوزیسیون از مشارکت در انتخابات
در میانه اظهارنظرهای مختلف در مورد اظهارات رفسنجانی، دکتر ابراهیم یزدی در مصاحبه‌ای بر ضرورت شرکت در انتخابات تأکید کرد. یزدی در این مصاحبه گفته است: “مدرسین جوانی که در حوزه رشد کرده‌اند٬ باید برای انتخابات کاندیدا شوند و اگر قرار است اصلاحاتی انجام شود در چارچوب این مجموعه اصلاحات ممکن است و جز با مشارکت مستقیم و دائم هم نمی‌شود اعمال اصلاحات کرد و جلوی انحرافات را گرفت و اشکالات را مرتفع کرد. ”
به نظر می‌رسد وحشت محافظه کاران تندرو نیز دقیقا از همین جا ناشی شده است. درصورتی که جریانهای میانه رو در این دو انتخابات حضور یابند و بویژه در انتخابات خبرگان رفسنجانی در کنار حسن خمینی و حسن روحانی بتوانند لیستی در کشور برای این انتخابات ارائه دهند؛ شرایط برای تندروها دشوار خواهد شد. زیرا تمام شواهد نشان از حمایت حداکثری اصلاح طلبان ، نیروهای میانه رو و حتی بخشهایی از اپوزیسیون از این لیست دارد که شانس موفقیت آن را بالا می‌برد.
باید دید جریان محافظه کار تندرو  چه موضعی در قبال حرکات جریانهای اصلاح طلب و میانه رو اتخاذ خواهند کرد؟ آیا شورای نگهبان به تنهایی رقبای جریان محافظه کار را از صحنه حذف خواهد کرد و یا شاهد برگزاری انتخاباتی داغ و رقابتی خواهیم بود. هر تصیمی که گرفه شود تا سالها تبعات فراوانی بر کشور خواهد داشت.

مطالب مرتبط

آیا بمباران ایران را از دستیابی به سلاح اتمی باز داشت؟

ممکن است ایران از رویدادهای ۱۰ روز گذشته چنین نتیجه بگیرد که گزینه عاقلانه‌تر برای آینده، پیروی از مسیر کره شمالی است. کشوری که به‌جای نزدیک شدن به آستانه، آن را پشت سر گذاشت و نخستین آزمایش هسته‌ای‌اش را در سال ۲۰۰۶ و در زمانی که جورج بوش رئیس‌جمهوری آمریکا بود انجام داد

از سربازان تا کودکان و غیرنظامی ها

کاربران شبکه‌های اجتماعی از کشته شدن سه سرباز به نام‌های «امیرعلی فضلی»، ۱۹ ساله، «امیرمحمد رحمتی»، ۲۲ ساله و یک سرباز دیگر به نام «علیرضا محمودی»، اهل خمین در حمله اسراییل به ورودی زندان اوین خبر داده‌اند

«گنجشک درنده» چگونه نظام مالی ایران را مختل کرد؟

هکرها در عملیات علیه «نوبیتکس» کلیدهای کیف‌پول‌های رمزارزی این صرافی را که در اختیار افراد کلیدی در شرکت بود، به‌دست آورند. به گفته آقای راد، این کلیدها در اختیار کارکنان معتمد بوده است

مطالب پربازدید

مقاله