توالی خبرها و انتشار اطلاعات مبهم و ناقص از سوی نمایندگان تندرو و خبرگزاری فارس این فرضیه را تقویت می کند تندروها قصد دارند با ایجاد ابهام و تردید اول دستاورد دولت در زمینه آزادی سربازان را خدشه دار کنند و از سوی دیگر از تقویت چهره های میانه رویی مانند عبدالحمید جلوگیری کنند.
داستان گروگان گیری 5 سرباز ایرانی همچنان ادامه دارد. با وجود آزادی 4 سرباز ایرانی در اواسط فروردین همچنان وضعیت گروهبان دانایی فر مبهم است. هر چند که پیش از این مولوی عبدالحمید اعلام کرده بود تقریبا خبر قتل دانایی فر تایید شده اما عدم تحویل جسد این گروهبان ایرانی باعث شد در مورد صحت خبر کشته شدن این مرزبان ایرانی اما و اگر های فراوانی به وجود بیاید.
در تازه ترین مورد سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی تلویحا گروهبان ایرانی را به خیانت متهم کرده و در خبر رسانی عجیب مدعی شده اسناد و شواهد و قرائنی وجود دارد که نشان می دهد گروهبان دانایی فر با جیش العدل همکاری داشته است. این اظهار نظر مبهم و حساسیت بر انگیز در شرایطی بیان شده که نماینده مجلس در مورد ادعای خود توضیح بیشتری نداده اما گفته است این ادعا می تواند ردیا تایید شود. سیدحسین نقویحسینی در گفتوگو با ایسنا، در مورد آخرین وضعیت پنجمین مرزبان ربوده شده توسط گروه جیشالعدل، مدعی شده : ما قرائنی داریم که آقای داناییفر در قید حیات است.اکنون این قرائن به سند و شواهد نزدیک شده است.
واکنش وزارت کشور به مجلس
این اظهار نظر حساسیت بر انگیز با واکنش وزارت کشور مواجه شد.
حسینعلی امیری دیروز در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: من تا به حال چنین چیزی را نشنیدهام. باید به آقای حسینی گفت که ایشان این اطلاعات را با استناد به چه مدارکی مطرح میکنند.
وی افزود: سیستم نظارتی نیروهای مسلح به حدی قوی است تا هرکسی اجازه ورود به آن را نداشته باشد. مطمئنا افرادی که وارد این ارگان میشوند از یکسری فیلترهای نظارتی میگذرند. همچنین در دوران خدمت نیز بر آنها نظارت کافی اعمال میشود.
وی تاکید کرد: رسانهها مادامی که موضوعی به خصوص موضوعاتی که به مسائل امنیتی و یا حیثیتی افراد مربوط میشوند، احتیاطات شرعی و قانونی را مدنظر قرار دهند.
این در حالی است گه همسر گروهبان دانایی فر نسبت به زنده بودن همسرش ابراز امیدواری کرده است و از مسئولان خواسته است در این مورد همکاری کند. او حتی با رئیس جمهور نیز در جریان بازدید روحانی از سیستان و بلوچستان ملاقات کرده است. همسر گروهبان دانایی فر از رسانه ها خواسته است وضعیت خانواده شان را درک کنند .
از اتهام علیه دانایی فر تا رابطه مبهم عبدالحمید و جیش العدل
اما این تنها گروهبان دانایی فر نیست که از سوی اصولگرایان به خیانت متهم شده چرا که قبل از آن رسانه های اصولگرا به ویژه خبرگزاری فارس مولوی عبدالحمید امام جمعه اهل سنت زاهدان را به ارتباط مبهم با جیش العدل متهم کرده بودند. بعد از اینکه نماینده های تندرویی مانند کریمی قدوسی و کوثری عبدالحمید را متهم به همدستی با جیش العدل کرده بودند خبرگزاری فارس با انتشار یادداشتی تحت عنوان چند سئوال از مولوی عبدالحمید تلویحا به همکاری مولوی و جیش العدل تاکید کرده و در بخشی از یادداشت آمده است:” از شخص مولوی عبدالحمید این انتظار می رود که اگر خیلی دلسوز است برای پاکسازی استان سیستان و بلوچستان را از وجود اشرار و تروریستها اقدام لازم را انجام دهد و برای آزادی دانایی فر یک از سربازان ربوده شده که هنوز به کشور برنگشته و از سرنوشت آن اطلاعی در دست نیست تلاش کند.”
اکنون این پرسش مطرح می شود بعد از آزادی موفقیت آمیز سربازان ایرانی از چنگ جیش العدل انتشار اخبار مبهم و تامل برانگیزی مانند احتمال همکاری دانایی فر با جیش العدل و احتمال ارتباط عبدالحمید با این گروه تندرو برای چیست؟
طبیعی است خبری مانند همکاری احتمالی دانایی فر با جیش العدل می تواند نه تنها از حساسیت ویژه ای برخوردار باشد بلکه احساسات عمومی را جریحه دار و خانواده این مرزبان را تحت فشار شدید افکار عمومی قرار دهد. در نتیجه بیان این اخبار آن هم از سوی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی با عباراتی مبهم و کلی نمی تواند اتفاقی باشد. دو فرضیه در این مورد تصور می شود اول اینکه احتمالا نیروهای امنیتی به اطلاعاتی دست یافته اند کمه دولت فاقد آنهاست و وزارت کشور در جریان امور نیست و نماینده مذکور بخشی از این اطلاعات را رسانه ای کرده است.
اما فرضیه دوم می تواند بر منبای خط رسانه ای باشد که از سوی برخی از رسانه های تندرو از همان روزهای نخست آزادی آنها اتخاذ شد. خطی که تلاش می کند دستاورد آزادی 4 سرباز را در وضعیت تردید و ابهام قرار دهد. بر این اساس که طبق این خط ،رسانه های تندرویی مانند فارس با انتشار اخبار مبهم مربوط به همکاری احتمالی مولوی و گروهبان دانایی فر اسارت و آزادی 4 سرباز اسیر را توطئه ای از پیش طراحی شده به تصویر می کشند. بر مبنای این سناریو از محبوبیت روز افزوزن مولوی عبدالحمید چهره میانه رو و تاثیرگذار اهل سنت در جریان این گروگان گیری کاسته خواهد شد .
طبیعی است نقش مولوی عبدالحمید در جریان آزادی سربازان اسیر آنچنان پر رنگ است که باعث شد رئیس جمهور در سفر زاهدان از علمای اهل سنت تشکر ویژه کند . این ارتقای جایگاه عبدالحمید برای جریان های تندرو تحمل پذیر نیست و طبق این فرضیه انتشار اخباری مانند خیانت دانایی فر و ارتباط مولوی با جیش العدل برای خدشه دار کردن چهره محبوب مولوی عبدالحمید است.
به خصوص اینکه در جریان سفر روحانی به سیستان و بلوچستان قرار بود مولوی عبدالحمید در جمع مردم زاهدان پیش سخنران باشد که به صورت غیر منتظره ای این سخنرانی لغو شد. نگاهی به توالیدو خبر از سوی فارس می تواند حساسیت این خبرگزاری تندرو را نسبت به عبدالحمید آشکار کند. خبر اول در تاریخ ظهر 25 فروردین ماه بوده است. فارس از قول دو نماینده از احتمال سخنرانی عبدالحمید خبر می دهد.
خبر دوم 4 ساعت بعد مخابره می شود و فارس به نقل از منبع آگاه از لغو سخنرانی مولوی عبدالحمید خبر می دهد. در این خبر به علت لغو این سخنرانی اشاره ای نشده و آمده است:” سخنرانی مولوی عبدالحمید پیش از سخنان رئیسجمهور در زاهدان لغو شده و در این مراسم تنها استاندار سیستان و بلوچستان و نماینده ولیفقیه در استان سخنرانی خواهند داشت.”
توالی خبر ها و انتشار اطلاعات مبهم ناقص از سوی نمایندگان تندرو و خبرگزاری فارس این فرضیه را تقویت می کند تندروها قصد دارند با ایجاد ابهام و تردید اول دستاورد دولت در زمینه آزادی سربازان را خدشه دار کنند و از سوی دیگر از تقویت چهره های میانه رویی مانند عبدالحمید جلوگیری کنند.
اما اگر فرضیه اول یعنی همکاری گروهبان دانایی فر درست باشد وظیفه نهادهای حاکمیت است که در این مورد با شفافیت موضع گیری کنند و از بازی کردن با احساسات مردم خودداری کنند تا خانواده این گروهبان نیز تحت فشار روانی قرار نگیرند. انتاشر اخبار نامطمئن بدون توضیح خاص تنها می تواند ابهامات و تردیدها را افزایش دهد و افکار عمومی را در وضعیت تعلیق قرار دهد.