سعید مرتضوی بهانه اختلاف سران نظام

مهره آقا در دستان بچه چموش

احمدی نژاد سعید مرتضوی را برای تداوم حرکت های ایذایی خود انتخاب کرده است. حرکت های ایذایی وی در حد عصبانی کردن مجلسی ها ست. اصرار او بر بازی با مهره هایی همچون مرتضوی می تواند نوعی دهن کجی به رهبر جمهوری اسلامی نیز تفسیر شود. رهبری تمایل دارد حوادث سال 88 به فراموشی سپرده شود و علاقه ای ندارد یک بار دیگر نام عامل اصلی کهریزک در افکار عمومی مطرح شود.

سعید مرتضوی این پتانسیل را دارد تا دولت و مجلس را در رویارویی جدی و جدیدی قرار دهد. تنها انذارهای رهبر جمهوری اسلامی و دستور وی برای آرام نگه داشتن فضا ست که می تواند از بروز یک تنش جدی جلوگیری به عمل آورد. زمانی که رحیمی معاون اول رئیس دولت دهم که خود ازمتهمان اصلی فساد اقتصادی است به خاطر انتصاب سعید مرتضوی به عنوان رئیس سازمان تامین اجتماعی از وزیر کار تشکر کرد مشخص بود این تشکر و ارسال پیام معنای خاصی می تواند داشته باشد. به خصوص اینکه برخی از محافل خبری به نقل از احمدی نژاد مدعی شدند رئیس دولت دهم در صورت استیضاح وزیر کار خود، در مقابل عمل تقابلی مجلس سعید مرتضوی را به عنوان سرپرست وزارت معرفی خواهد کرد. این استیضاح روز چهارشنبه در مجلس شورای اسلامی وصول شد تا نبرد دولت و مجلس وارد مرحله تازه‌ای شود.

نبردی که مدت ها ادامه داشته است اما نمایندگان ملت به اشاره رهبر از عمق بخشیدن به آن خودداری کرده اند. اوج این نبرد طرح سئوال از محمود احمدی نژاد در روزهای پایانی اسفند سال گذشته بود که چندان برای مجلسی ها خوش یمن نبود. احمدی نژاد با ادبیاتی تمسخر آمیز مجلسی ها را تحقیر کرد. طراحان سئوال را به عنوان افرادی بی سواد «که با شاسی مدرک فوق لیسانس خود را گرفته اند » معرفی کرد. این تحقیر نمایندگان مجلس را آزار داد اما مشخص است که نمایندگان مجلس در مقابل این حرکت های پیش بینی ناپذیر احمدی نژاد باید بسازند وبسوزند. نکته ای که علی مطهری چند روز پیش اعلام کرد و تاکید کرد :«مجبوریم با احمدی نژاد بسازیم.» شرایط بین المللی خطیری که ایران با آن مواجه است از نظر مخالفان درون نظامی احمدی نژاد دلیل این ساختن است. اما احمدی نژاد نشان داده ملاحظاتی از این دست را کمتر دارد. هر چند او نیز مدعی است حرف های ناگفته بسیاری دارد اما طبیعی است که دولت وی بی محابا به اقداماتی دست می زند که مجلسی ها را در اوج عصبانیت قرار می دهد.

اختلاف مجلس و دولت از یارانه ها تا سازمان تامین اجتماعی

برداشت شبانه از حساب بانک ها و اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها بدون اجازه مجلس بهانه ای شد تا علی لاریجانی در مقام رئیس قوه مقننه به رهبر جمهوری اسلامی نامه ای بنویسد و از وی به خاطر این اقدام غیر قانونی شکایت کند. رهبر نظام نیز در تازه ترین اظهاراتش خواستار کاهش تنش میان دولت و مجلس شده است. به نظر می رسد انذارهای رهبری در راستای سیاست وی برای تحمل احمدی نژاد تا پایان دوره ریاست وی بر دولت است. تا کنون نیز رهبری در مقاطع مختلف در نقش آرام کننده تنشی وارد عمل شده که بارها میان دولت و مجلس و البته حامیان احمدی نژاد و علی خامنه ای رخ داده است.

اما انتصاب سعید مرتضوی به عنوان رئیس سازمان تامین اجتماعی می تواند در ادامه پیام های احمدی نژاد برای ایجاد حرکت های ایذایی باشد.

سازمانی که سرمایه گذار و ثروتمند است

رئیس دولت دهم خود به خوبی می داند سازمان تامین اجتماعی نهادی درآمد زاست. علاوه بر اینکه این نهاد مسئولیت ارائه خدمات بیمه و مستمری بازنشستگان را دارد در طرح های اقتصادی نیز سرمایه گذاری می کند. علاوه بر شعبه های تامین اجتماعی در شهرستان های کشور ، مراکز درمانی و. .. این سازمان مالک شركت سرمايه‌گذاري تامين اجتماعي (شستا) نیز هست و دارای سرمايه 39 هزار ميليارد ريالي است. بدهی دولت به این سازمان 250 هزار میلیارد برآورد شده و انتظار می رود بودجه این سازمان در سال 1391، 220 هزار میلیارد ریال باشد. در اين راستا، فعاليت‌هاي مختلفي از قبيل خريد و فروش سهام و اوراق بهادار، اعطاي تسهيلات، فعاليت‌هاي بانكي، ساخت و ساز و فعاليت‌هاي توليدي و تجاري مختلف در قالب شركت‌هاي وابسته يا تحت مالكيت این سازمان انجام مي‌گيرد. شركت سرمايه‌گذاري تامين اجتماعي (شستا) متولي امور مربوط به سرمايه‌گذاري صندوق است . سعید مرتضوی بعد از انتصاب خود به عنوان رئیس این سازمان اعلام کرد :«در حال حاضر سازمان تامین اجتماعی 280 شرکت را تحت پوشش خود دارد که در بخش های مختلف داروسازی، پتروشیمی و سایر صنایع فعال هستند که یکی از برنامه های اصلی ما در سال جاری این است که شرکت های کم بازده را در بورس به فروش برسانیم و درآمدهای حاصل از آن را در صنایع سودآور به کار گیریم که یکی از این صنایع سرمایه گذاری در کارخانجات متانول است.»

انتصاب چهره مسئله دار به عنوان رئیس سازمانی ثروتمند که نقش مهمی درتامین رفاه مردم کشور دارد مسئله ای نیست که از دید منتقدان احمدی نژاد پنهان بماند.

سعید مرتضوی مهره ای است که اختیار چندانی ندارد. او تا مدت ها در مقام دادستان تهران مهره ای تاثیرگذار در سرکوب منتقدان ، روزنامه نگاران و دانشجویان بود. مرتضوی خود را به صراحت مهره نظام برای سرکوب منتقدان معرفی می کرد. هر چند او در جریان پرونده وبلاگ نویسان و بعد از شکنجه های وحشیانه ای که علیه وبلاگ نویسان اعمال شد مدعی شد:« ربع نظام است» اما این گفتار در میان فعالان سیاسی و حقوق بشری که خود طعم تلخ شکنجه هایی را چشیده بودند شایع بود که سعید مرتضوی مهره ای بیش نیست و در نهایت قربانی خواهد شد. خدمات مرتضوی به سپاه و بیت رهبری در دوران دادستانی وی به حدی بود که اشتباه ویرانگر او در کشتن زهرا کاظمی خبرنگار ایرانی- کانادایی در سال 1382 به خاطر مصالح نظام تحمل شد. اشتباهی که نه تنها باعث رسوایی او و زندانبان های تحت فرمانش شد بلکه به پرونده ای حقوق بشری علیه ایران در مجامع بین المللی تبدیل شد و از آن زمان دولت کانادا سخت ترین مواضع را علیه ایران اتخاذ می کند. با این وجود مرتضوی مهره ای قابل اعتنا برای نظام بود تا منتقدان و مخالفان را با غیر انسانی ترین شیوه های ممکن سرکوب کند.

مهره ای که همچنان مهره است

اما هر مهره ای پایان کاری هم دارد. انتخابات 1388 و حوادث پس از آن باعث شد تا دادستان سابق قربانی شود. جنایات کهریزک که افشا شدند و نظام رسما به قتل 5 نفر در جریان شکنجه های غیر انسانی وحشیانه اعتراف کرد افکار عمومی ایران و دنیا را حساس کرد و ناقوس خداحافظی مرتضوی را از مقام دادستان تهران به صدا درآورد. حتی این جنایات و بازتاب وسیع آن موردی نبود که با چشم پوشی رهبر نظام مواجه شود. انعکاس وسیع آن باید رهبری را قانع می کرد برای آرام نگه داشتن افکار عمومی قربانی معرفی کند. این قربانی کسی نبود جز سعید مرتضوی. سعید مرتضوی از سمت دادستانی تهران برکنار شد اما برخورد با او در مقام متهم اصلی جنایات کهریزک بسیار محترمانه و به عبارتی توهین به افکار عمومی بود. ابتدا از سوی محسنی اژه ای به عنوان معاون دادستان کل کشور انتخاب شد. سپس به عنوان رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا منصوب شد.او علی اکبر حیدری فرد، دادیاری که دستور انتقال بازداشت شدگان به بازداشتگاه کهریزک داده بود را به عنوان مشاور خود معرفی کرد. مرتضوی اکنون نیز به عنوان رئیس سازمان تامین اجتماعی منصوب شده است. این در حالی است که سعید مرتضوی علاوه بر اتهام هایی مانند مباشرت در قتل، شکنجه زندانیان و تعطیلی مطبوعات به فروش سئوالات کنکور در دوران دادستانی خود متهم است. الیاس نادران، حسین نجابت، علیرضا زاکانی، مهدی کوچک زاده، فاطمه آجرلو، نیره اخوان بیطرف، حسن کامران و طباطبایی نژاد اعضای هیئت تحقیق و تفحص از قوه قضائیه در مجلس هفتم سعید مرتضوی را به مشارکت در فروش سئوالات کنکور متهم کردند و در بیانیه خود از واژه انتحار قضایی استفاده کردند. چرا که مرتضوی مدعی شده بود سرباز ساده ای با دریافت پول کل پرونده را دزدیده است!!

زاکانی نماینده اصولگرای مجلس شورای اسلامی مرتضوی را به نابود کردن سرنخ های فروش سئوالات کنکور متهم کرد .

نمایندگانی که به نام مرتضوی حساسیت دارند

انتخاب احمدی نژاد بی تدبیر نبوده است. او سیاستمدارانه مرتضوی را انتخاب کرده است. برخی از نمایندگان با شنیدن نام او عصبی می شوند. گزارش کمیته حقیقت‌یاب مجلس که دی ماه سال ۸۸ در مجلس قرائت شد، فرد آمر در انتقال بازداشت شدگان به کهریزک را ، سعید مرتضوی، دادستان وقت تهران معرفی کرد. به گزارش این کمیته انتقال بازداشت‌شدگان ۱۸ تیر 1388 به کهریزک با “دستور و اصرار” سعید مرتضوی، دادستان وقت تهران، صورت گرفت .هم چنین یکی از متهمین فوت شده بدون بازجویی به زندان اعزام شده بود.این گزارش باعث شد تا مرتضوی آن را سیاسی و مبهم و تخریب گرمعرفی کند . صادق لاریجانی رئیس قوه قضائیه نیز سعید مرتضوی را عزل کرد تا 216 نماینده مجلس هشتم در نامه ای از وی تشکر کنند. بعد از اینکه احمدی نژاد سعید مرتضوی را به عنوان رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا معرفی کرد 57 نماینده در نامه ای به صادق لاریجانی و محمود احمدی نژاد از وی خواستند تا سه مدیر منصوب را که متهم به آمریت در جنایات کهریزک است از کار برکنار کند. اما احمدی نژاد نه تنها به این اقدام دست نزد بلکه اکنون با تعیین مرتضوی به عنوان رئیس سازمان تامین اجتماعی قصد دارد یک بار دیگر مجلس را به چالش بکشد.

چرا مرتضوی؟

رئیس دولت دهم می داند که با یک مهره تا جا دارد باید بازی کرد. به قولی مهره، مهره است فرقی نمی کند در خدمت قوه قضائیه و بیت رهبری باشد یا در خدمت دولت. احمدی نژاد سعید مرتضوی را برای تداوم حرکت های ایذایی خود انتخاب کرده است. حرکت های ایذایی وی در حد عصبانی کردن مجلسی ها ست. اصرار او بر بازی با مهره هایی همچون مرتضوی می تواند نوعی دهن کجی به رهبر جمهوری اسلامی نیز تفسیر شود. رهبری تمایل دارد حوادث سال 88 به فراموشی سپرده شود و علاقه ای ندارد یک بار دیگر نام عامل اصلی کهریزک در افکار عمومی مطرح شود. همچنین مرتضوی در دوران ریاست هاشمی شاهرودی بر قوه قضائیه به عنوان مدیر نمونه انتخاب شده بود و برخورد سخت با او می تواند به عنوان نمادی از بحران مدیریت در کشور مطرح شود. مجلسی ها نیز که با بیت رهبری هماهنگ و همراه هستند به نام مرتضوی حساس هستند. احمدی نژاد هم به این حساسیت ها آگاه است و مرتضوی را به عنوان رئیس سازمان تامین اجتماعی انتخاب کرده است. مجلس می تواند وزیر کار را به خاطر این انتصاب استیضاح کند. با این استیضاح احمدی نژاد نیز می تواند تهدیدش را عملی کند. یعنی مرتضوی را به عنوان سرپرست وزارت معرفی کند. قطعا مجلس به این موضوع واکنش نشان خواهد داد و عصبانی خواهد شد. اما احمدی نژاد نیز به خوبی می داند که این عصبانیت ها بی فایده است. رهبر برای کاهش تنش ها فرمان آتش بس صادر خواهد کرد و قطعا مجلس مطیع این فرمان را می پذیرد. احمدی نژاد در انتخابات مجلس شورای اسلامی نشان داد بر خلاف اغراق گویی ها نه تیمی تاثیرگذار دارد و نه توانایی مقابله با بیت و سپاه را اما از یک هنر منحصر به فرد برخوردار است و آن هم حرکت های ایذایی است .

رهبری تصمیم گرفته است بازیگوشی های بچه چموش خود را تحمل کند و به همین خاطر در مقاطع مختلف به مجلسی ها فرمان سکوت می دهد.آیا صبر رهبری تا سال 1392 و پایان ریاست جمهوری احمدی نژاد حفظ می شود یا مجبور به برخورد جدی با بچه چموش خواهد شد؟این سئوالی است که زمان پاسخ خواهد داد.

 

مطالب مرتبط

آیا بمباران ایران را از دستیابی به سلاح اتمی باز داشت؟

ممکن است ایران از رویدادهای ۱۰ روز گذشته چنین نتیجه بگیرد که گزینه عاقلانه‌تر برای آینده، پیروی از مسیر کره شمالی است. کشوری که به‌جای نزدیک شدن به آستانه، آن را پشت سر گذاشت و نخستین آزمایش هسته‌ای‌اش را در سال ۲۰۰۶ و در زمانی که جورج بوش رئیس‌جمهوری آمریکا بود انجام داد

از سربازان تا کودکان و غیرنظامی ها

کاربران شبکه‌های اجتماعی از کشته شدن سه سرباز به نام‌های «امیرعلی فضلی»، ۱۹ ساله، «امیرمحمد رحمتی»، ۲۲ ساله و یک سرباز دیگر به نام «علیرضا محمودی»، اهل خمین در حمله اسراییل به ورودی زندان اوین خبر داده‌اند

«گنجشک درنده» چگونه نظام مالی ایران را مختل کرد؟

هکرها در عملیات علیه «نوبیتکس» کلیدهای کیف‌پول‌های رمزارزی این صرافی را که در اختیار افراد کلیدی در شرکت بود، به‌دست آورند. به گفته آقای راد، این کلیدها در اختیار کارکنان معتمد بوده است

مطالب پربازدید

مقاله