خامنه ای، اوباما، پرز

پیام هایی که بوی جنگ می دهند

نوروز 1391 در حالی آغاز شد که روابط ایران و غرب-اسرائیل در یکی از بحرانی ترن مراحل خود قرار دارد. علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی مشهد خود در نخستین روز فروردین تاکید کرد از هر نقطه ای که به ایران حمله شود به آن نقطه حمله خواهیم کرد.از سوی دیگر تلاش های ایالات متحده آمریکا نیز برای تشدید تحریم ها علیه ایران افزایش یافته است. اسرائیل نیز همچنان به تهدید های خود علیه ایران ادامه می دهد ودر تازه ترین اظهار نظر، ایهود باراک وزیر دفاع اسرائیل نسبت به رسیدن ایران به خط قرمز تل آویو هشدار داده و مدعی است ایران به زودی به مر حله ای خواهد رسید که حمله به تاسیسات نظامی علیه این کشور بی فایده خواهد بود. این سخنان به این معناست که به اعتقاد مقامات اسرائیلی حمله به ایران تا چند ماه آینده در صورت شکست مذاکرات ماه آوریل که قرار است میان ایران و گروه 1+5 برگزار شود ضروری است. تنش میان ایران و غرب در پیام های نوروزی که از سوی سران این کشور ها منتشر شد به خوبی مشخص است.

علی خامنه‌ای،از پاسخ به حمله اسرائیل تا نبرد با اینترنت

رهبر جمهوری اسلامی ایران در پیام نوروزی خود بر ضرورت تولید و سرمایه ایرانی تاکید کرد. این تاکید درحالی صورت می گیرد که رشد اقتصادی ایران در سال های اخیر در پایین ترین سطح ممکن خود قرار دارد و بسیاری از شرکت ها و صنایع تولیدی بر اثر سیاست مخرب دولت و واردات بی رویه تن به ورشکستگی داده اند. به نظر می رسد اشاره علی خامنه ای به اهمیت تولید ملی با آگاهی نسبت به افزایش تبعات تحریم ها در ماه های آینده صورت گرفته است. اما سخنان اصلی رهبر جمهوری اسلامی در مشهد بیان شد؛ جایی که وی در جمع هزاران نفر از طرفداران خود ضمن اعلام آمادگی نیروهای نظامی تحت فرمانش برای برخورد با هر گونه حمله خارجی خواستار رفع اختلافات داخلی میان مسئولین نظام شد. اختلافاتی که مدت هاست میان او و محمود احمدی نژاد رئیس دولت دهم و میان احمدی نژاد وبرادارن لاریجانی روسای قوای مقننه و قضائیه ادامه دارد و به رغم تذکرات خامنه ای این اختلاف ها در مقاطع مختلف رسانه ای می شوند. بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند جنگ قدرت و ثروت منشا اصلی اختلاف سران نظام است اما علی خامنه ای معتقد است رواج تهمت و افترا در سایت های اینترنتی از دلایل اصلی شیوع اختلافات هستند. به همین دلیل وی در سخنرانی خود توصیه کرد مسئولان فکری به حال این معضل بکنند. این سخنان که علاوه بر دستور رهبری مبنی بر تشکیل شورای عالی مجازی و بحث های اخیری است که در مورد راه اندازی اینترنت ملی مطرح شده است؛ نشان می دهد مقامات جمهوری اسلامی برای کنترل هر چه بیشتر فضای مجازی برنامه های ویژه ای را مورد نظر قرار داده اند. شورای عالی نظارت بر فضای مجازی متشکل از سران قوا و جمعی دیگر از مسئولان است که به ریاست محمود احمدی نژاد رئیس دولت دهم تشکیل می شود . در شرح وظایف این شورا که حکم آن در روز 17 اسفند صادر شد آمده است:« این شورا وظیفه دارد مرکزی به نام مرکز ملّی فضای مجازی کشور ایجاد نماید تا اشراف کامل و به روز نسبت به فضای مجازی در سطح داخلی و جهانی و تصمیم گیری نسبت به نحوه مواجهه فعال و خردمندانه کشور با این موضوع از حیث سخت افزاری، نرم افزاری و محتوایی در چارچوب مصوّبات شورای عالی و نظارت بر اجرای دقیق تصمیمات در همه سطوح تحقق یابد. » پیام رهبری و سخنان او در مشهد نشان داد مقامات جمهوری اسلامی در حال حاضر در صدد هستند تا در ادامه مهار حضور خیابانی مردم، عرصه فضای مجازی را نیز بر مخالفان خود تنگ کنند و از سویی با پذیرش واقعیت فشار سنگین تحریم ها کشور را به سوی ریاضت اقتصادی سوق دهند و در عین حال در پاسخ به تهدیدهای اسرائیل مبنی بر حمله به تاسیسات هسته ای ایران از ادبیات تهاجمی استفاده کنند.

باراک اوباما: مبارزه با سانسور اینترنتی

اما پیام رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا نیز حاوی نکته جدیدی نسبت به پیام های قبلی اش نبود. رئیس جمهور آمریکا در این پیام بیشتر تلاش کرد مردم ایران را مورد خطاب قرار دهد و حکومت فعلی ایران را عامل صلی قطع ارتباط میان دو ملت ایران وآمریکا معرفی کند. او در همین رابطه با تمجید از فرهنگ چندین هزار ساله ایرانی از غنای فرهنگ ایران تشکر کرد و با اشاره به موفقیت فیلم سینمایی «جدایی نادر از سیمین» از کشیدن دیوار الکترونیکی در ایران توسط حاکمان ایران انتقاد کرد. اشاره رئیس جمهور آمریکا به سیاست های مقامات ایران برای کنترل هر چه بیشتر فضای مجازی و اعمال سانسور است. اوباما با بیان اینکه «حیف است مردم جهان از توانایی ها و امکانات فرهنگی مردم ایران محروم باشند» وعده داد با سانسور اینترنت در ایران مبارزه کند و تسهیلاتی را در اختیار مردم ایران برای دستیابی آسان تر به اطلاعات قرار دهد. در راستای همین سیاست است که وزارت خزانه داری ایالات متحده با صدور دستوری شرکت هایی که تجهیزات ضد فیلترینگ را در اختیار ایرانی ها قرار می دهند را از تحریم های ایالات متحده معاف کرد. پیام نوروزی اوباما در مقایسه با نخستین پیام نوروزی اش یعنی نزدیک به 4 سال پیش نشان می دهد رئیس جمهور آمریکا از سیاست دست گشاده به سوی ایران تا حدود زیادی ناامید شده است.رئیس جمهور آمریکا در نخستین پیام خود از رهبران ایران خواسته بود اختلافات گذشته را رها کرده و سیاست تعامل و دوستی را در پیش بگیرند. اما به نظر می رسد لحن اوباما در آخرین پیام خود چندان امیدوار کننده نیست و به همین دلیل وی از رفتارهای حکومت ایران انتقاد می کند هر چند که او تاکید می کند همچنان راه دیپلماسی باز است.

شیمون پرز: به جای موشک به فرهنگ چند هزار ساله ات تکیه کن

رئیس جمهور اسرائیل نیز با صدور پیام نوروزی حکومت ایران را به خاطر سیاست های هسته ای اش مورد انتقاد قرار داد. اسرائیل در روزهای اخیر بر شدت تهدیدات خود مبنی بر حمله به تاسیسات اتمی ایران افزوده است و همین موضوع باعث شده برخی از تحلیلگران از وقوع جنگی ویرانگر در خاورمیانه خبر دهند. شیمون پرز که خود تمایل دارد در پرونده هسته ای ایران بیشتر از بنیامین نتانیاهو با باراک اوباما همگام شود در اظهارات قبلی خود مخالفت خود را به صورت تلویحی با حمله نظامی یکجانبه به ایران اعلام کرده بود. مخالفتی که با انتقاد رسانه های وابسته به جریان راست اسرائیل مواجه شد. با این وجود پرز اعتقاد دارد ایران درصدد دستیابی به بمب هسته ای است و مدعی است جهان باید موضع واحدی را در برابر جاه طلبی های هسته ای ایران اتخاذ کند.این در حالی است که مقامات ایران بارها تاکید کرده اند اگر قرار بر تنبیه و جلوگیری ایران از دستیابی به بمب اتمی است چرا نسبت به وجود سیصد کلاهک هسته ای اسرائیل بی تفاوتی وجود دارد.؟ شیمون پرز در پیام نوروزی خود بر فرهنگ چند هزار ساله ایران تاکید کرد و به رهبران جمهوری اسلامی سفارش کرد به جای بمب اتم به ظرفیت های بی شمار این فرهنگ رجوع کنند. پرز در پیام خود در حالی برای مردم ایران و جهان آرزوی صلح کرد که بسیاری از فعالان صلح از احتمال حمله یکجانبه اسرائیل به تاسیسات اتمی ایران و وقوع جنگی فراگیر نگران هستند. رئیس جمهور اسرائیل تلاش کرد به جنبه هایی از حقوق بشر هم توجه کند. وی به پناهنده شدن بسیاری از فعالان سیاسی ایران اشاره کرد و با زبان کنایه از مسئولان ایران به دلیل ایجاد فضای فشار انتقاد کرد و گفت: «مقامات ایران نه دیگران را تهدید کنند و نه کاری کنند که فرزندانشان مجبور به فرار از خانه هایشان شوند.» آرزوی صلح پرز در شرایطی بیان شده است که برخی از رسانه های اسرائیل و غربی خبر داده اند چنانچه مذاکرات ایران و گروه 1+5 به شکست منجر شود باید در انتظار حمله اسرائیل به تاسیسات اتمی ایران بود.

پیام های نوروزی رهبران ایران و آمریکا و اسرائیل نشان می دهد سال گذشته سال پرتنشی برای طرفین بوده و سال جدید نیز می تواند محل وقوع حوادث جدید باشد. به خصوص اینکه تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هشت ماهی بیشتر باقی نمانده است و دولت راست گرای اسرائیل قصد دارد از این فرصت استفاده کرده و باراک اوباما را به اتخاذ رویکرد سخت تر در قبال ایران وادار کند.

 

مطالب مرتبط

آیا بمباران ایران را از دستیابی به سلاح اتمی باز داشت؟

ممکن است ایران از رویدادهای ۱۰ روز گذشته چنین نتیجه بگیرد که گزینه عاقلانه‌تر برای آینده، پیروی از مسیر کره شمالی است. کشوری که به‌جای نزدیک شدن به آستانه، آن را پشت سر گذاشت و نخستین آزمایش هسته‌ای‌اش را در سال ۲۰۰۶ و در زمانی که جورج بوش رئیس‌جمهوری آمریکا بود انجام داد

از سربازان تا کودکان و غیرنظامی ها

کاربران شبکه‌های اجتماعی از کشته شدن سه سرباز به نام‌های «امیرعلی فضلی»، ۱۹ ساله، «امیرمحمد رحمتی»، ۲۲ ساله و یک سرباز دیگر به نام «علیرضا محمودی»، اهل خمین در حمله اسراییل به ورودی زندان اوین خبر داده‌اند

«گنجشک درنده» چگونه نظام مالی ایران را مختل کرد؟

هکرها در عملیات علیه «نوبیتکس» کلیدهای کیف‌پول‌های رمزارزی این صرافی را که در اختیار افراد کلیدی در شرکت بود، به‌دست آورند. به گفته آقای راد، این کلیدها در اختیار کارکنان معتمد بوده است

مطالب پربازدید

مقاله