قوه قضاییه جمهوری اسلامی در یک اتفاق عجیب و رفتاری عجولانه و در عین حال برخلاف روال معمول خود که در طول روزهای هفته چوبههای دار را برپا میکنند، سحرگاه روز جمعه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲، «صالح میرهاشمی»، «سعید یعقوبی» و «مجید کاظمی»، سه معترض اصفهانی را اعدام کرد.
این سه جوان دو روز پیش از اعدام و در شرایطی که بارها خبر امکان اعدام آنان منتشر شده بود، در تکه کاغذی که از زندان دستگرد اصفهان به بیرون آمده بود، از مردم ایران خواسته بودند که «نگذارید ما را بکشند.»
مقامات جمهوری اسلامی ادعا میکنند در ۲۵ آبان ۱۴۰۱ و در جریان اعتراضات سراسری، در میدان نگهبانی خانه اصفهان، دو عضو بسیج و یک مامور نیروی انتظامی بر اثر شلیک گلوله کشته شدند و سه متهم این پرونده مقصر شناخته شدند. این در حالی است که این افراد هرگونه دست داشتن در قتل را رد کرده و حتی در فیلم “اعترافات” به قتل اذعان نمیکنند و تنها میگویند سلاح داشتهاند. مجید کاظمی یکی از این سه نفر پس از پخش فیلم “اعترافات اجباری” با انتشار یک فایل صوتی فاش کرد که تحت شکنجههای شدید جسمی و روحی و تهدید به تجاوز مجبور به اعتراف شده است.
مجید کاظمی، صالح میرهاشمی و سعید یعقوبی، متهمان پرونده موسوم به خانه اصفهان، در اوج سرکوب خشونتآمیز اعتراضات سراسری به قتل حکومتی «مهسا امینی» توسط «گشت ارشاد»، چند روز پس از کشته شدن دو بسیجی و یک مامور نیروی انتظامی در شامگاه ۲۵آبان۱۴۰۱، در «میدان نگهبانی محله خانه اصفهان» دستگیر شده بودند.
اصطلاح پرونده خانه اصفهان، در رابطه با حادثه محله خانه اصفهان است. این پرونده پنج متهم داشت که اکنون سه نفر از این متهمان توسط جمهوری اسلامی اعدام شدند. در حادثه خانه اصفهان که ۲۵ آبان ۱۴۰۱ و در بحبوحه خیزش اعتراضی ایران اتفاق افتاد، به ادعای حکومت ایران دو بسیجی و یک سرهنگ یگان ویژه توسط معترضان کشته شدند.
این پرونده به علت احکام صادره برای امیر نصرآزادانی، فوتبالیست سابق تیمهای فوتبال باشگاهی ایران، ابعاد داخلی و بینالمللی پیدا کرد. همچنین اعلام و اجرای احکام اعدام متهمان این پرونده موجی از محکومیت داخلی و بینالمللی را به دنبال داشت و مناطق مختلف ایران شامگاه روز اعدام صحنه تظاهرات شد.
شامگاه ۲۵ آبان ۱۴۰۱ بود که همزمان با اوج گیری اعتراضات و بحبوحه خیزش اعتراضی در اصفهان، دو بسیجی و یک مأمور نیروی انتظامی که برای سرکوب معترضان در میدان نگهبانی محله خانه اصفهان همراه با سایر ماموران حضور داشتند، به ضرب گلوله کشته شدند و چندی بعد رئیس کل دادگستری استان اصفهان اعلام کرد چند معترض در ارتباط با این پرونده در اصفهان بازداشت شدهاند. به ادعای مقامات حکومت ایران در این درگیری دو بسیجی به نامهای محسن حمیدی و محمد کریمی و یک سرهنگ یگان ویژه به نام اسماعیل چراغی کشته شدند.
براساس احکام صادره صالح میرهاشمی بلطاقی به اتهام محاربه از طریق کشیدن سلاح کلت کمری، تشکیل و اداره گروه مجرمانه به قصد برهم زدن امنیت کشور و اجتماع و تبانی منتهی به جرائم ضد امنیت داخلی به اعدام و به اتهام عضویت و همکاری با سازمان مجاهدین خلق ایران به ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شد.
مجید کاظمی شیخ شبانی متهم ردیف دوم پرونده به اتهام محاربه از طریق کشیدن سلاح کلاشینکف به اعدام و برای اتهامات عضویت در دستهجات و جمعیت غیرقانونی به قصد برهم زدن امنیت کشور و اجتماع و تبانی منتهی به جرایم ضد امنیت داخلی به ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شد.
سعید یعقوبی کردسفلی متهم ردیف سوم پرونده به اتهام محاربه از طریق اقدام به کشیدن اسلحه و استفاده از کلت کمری به اعدام و برای اتهامات عضویت در دستهجات و جمعیت غیرقانونی به قصد برهم زدن امنیت کشور و اجتماع و تبانی منتهی به جرایم ضد امنیت داخلی کشور به ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شدهاست.
این پرونده سه متهم دیگر نیز داشت که در آن امیر نصر آزادانی، فوتبالیست اصفهانی به ۱۶ سال زندان و سهیل جهانگیری نیز به دو سال زندان محکوم شد. برای جابر میرهاشمی فرزند هاشم متهم ردیف ششم این پرونده نیز حکم برائت صادر شدهاست.
بعدتر اما مجید کاظمی در ۲۳ دیماه ۱۴۰۱ در یک تماس صوتی از زندان با نزدیکانش گفته بود زیر شکنجه ناچار به اعتراف شدهاست. و مشابه این حرف را نیز سایر متهمان پرونده خانه اصفهان نیز تکرار کردند.
در این میان صدا و سیمای جمهوری اسلامی شامگاه دوشنبه ۲۵ اردیبهشت (۱۵ مه) صحنههایی از “اعترافات اجباری” صالح میرهاشمی، مجید کاظمی و سعید یعقوبی متهمان پرونده خانه اصفهان را دوباره پخش کرد. این فیلم روز پنجشنبه ۲۱ اردیبهشت از تلویزیون سراسری ایران پخش شده بود. پخش مجدد این فیلم از شبکه اصفهان صدا و سیما نشانگر نوعی واکنش به اعتراضاتی بود که در مقابل زندان دستگرد اصفهان علیه اعدام این سه زندانی انجام گرفته است.
در روزهای 22 ، 23 و 24 اردیبهشت ، صدها نفر از مردم اصفهان شبانه خود را به مقابل زندان دستجردی اصفهان می رساندند تا اعتراض خود به حکم اعدام این سه جوان را نشان دهند و هر بار نیز این تجمع منجر به ملغی شدن اجرای حکم شده بود. این روند در شب های 26 و 27 و 28 اردیبهشت نییز ادامه یافته بود.
تجمع در برابر زندان مرکزی اصفهان از یکشنبه شب آغاز شد. جمعیت حاضر مقابل زندان دستگرد شعار “این آخرین پیامه، اعدام کنید قیامه”، سر دادند.
محمد هاشمی، پسرخاله مجید کاظمی در توییتی نوشته بود که : «اعترافات اجباری مجیدکاظمی شب گذشته در تلویزیون ایران دوباره پخش شده و اعدام او قریبالوقوع است و من میشنوم که ممکن است امروز صبح باشد.» هاشمی در پیامی مشترک به همراه استیل جان، سناتور استرالیایی از وزیر خارجه این کشور خواست با همتای خود در ایران تماس بگیرد و به او یادآوری کند که استرالیا این اعدام را محکوم میکند و ایران باید اعدامها را متوقف کند.
مصاحبه خواهر مجید کاظمی با روزنامه شرق
سمیه کاظمی، خواهر مجید کاظمی در گفتوگو با “شبکه شرق” نیز گفته بود که رئیس حفاظت زندان اصفهان به خانواده آنها اطلاع داده که دو یا سه روز قبل از اجرای حکم به خانواده آنها اطلاع میدهند. شرق نوشته بود که: «خواهر یکی از افرادی که در جریان پرونده “خانه اصفهان” به اعدام محکوم شده، خواستار اجرای عدالت در پرونده برادرش شد و از فقدان سند، فیلم و تصویر مبنی بر قتل شهدا توسط برادرش در پرونده خبر داد.»
سمیه کاظمی در مصاحبه خود ملاقات روز یکشنبه ۲۴ اردیبهشت خانواده با مجید کاظمی را تائید کرده و گفته است: «نکته قابل توجه برای ما، این بود که دیروز اجازه دادند برادرم و همسرش هم در ملاقات حاضر شوند، در شرایطی که بسیاری مواقع من را هم رد میکردند و اجازه ملاقات نمیدادند. در ملاقات دیروز بچههای ما هم حاضر بودند.» خواهر مجید کاظمی درباره انتشار اخباری مبنی بر اجرای قریبالوقوع بودن حکم برادرش نیز گفت: «دیشب، سر شب (یکشنبه) بود که ما مطالبی شنیدیم که شاید حکم مجید اجرا شود.» این در شرایطی است که خانواده به دنبال افراد واسطه بودند تا از “خانواده شهدا” رضایت بگیرند اما “با شنیدن این اخبار به مقابل زندان رفتند و نامداری، رئیس حفاظت زندان اصفهان گفته است که “امشب خبری نیست و خیالتان راحت باشد”.
خواهر مجید کاظمی همچنین گفته است “زمان اجرای حکم مشخص نیست” و وکیل به آنها گفته است که “هیچ چیز مشخص نیست و هر چیزی ممکن است”. به گفته خواهر این اعدامی در حکم مجید کاظمی قید شده که در صورت صلاحدید کمیسیون عفو و “رضایت خانواده شهدا”، یک درجه تخفیف در مجازات در نظر گرفته شود ولی کمیسیون عفو گفتند دیگر مراجعه نکنند و به امید عفو نباشند چون مجید سه شاکی خصوصی دارد که رضایت نمیدهند و دادستان اصفهان هم خواستار اجرای حکم است. خواهر مجید کاظمی همچنین افزود در فیلمی که خبرگزاری بسیج از “مادران شهید حمیدی و چراغی” منتشر کرده آن ها گفتند هرگز رضایت نخواهند داد.
خواهر مجید کاظمی در ادامه مصاحبه خود با شبکه شرق میگوید مطالبه آن ها ارائه مستنداتی است که نشان دهد برادر او در ساعتی که قتل اتفاق افتاده، آنجا حضور داشته است.او افزود: «تنها مستندات این پرونده، نقل قولهای دیگران است که یکی میگوید من از فلانی شنیدم که مجید بود و دیگری میگوید که بهمانی به ما گفت که مجید اینجاست.» سمیه کاظمی تاکید میکند که آن ها قصد اغتشاش ندارند. او تاکید میکند: «نه ضد ولایت هستیم نه هیچ چیز دیگر. فقط دلمان نمیخواهد خون برادرمان به ناحق ریخته شود.»
اعتراض به حکم اعدام در پرونده خانه اصفهان در شبکههای اجتماعی نیز انعکاس گستردهای یافت.
از سوی دیگر پخش فیلم اعترافات اجباری نیز با حواشی بسیار رو به رو شد.
صداوسیما جمهوری اسلامی علاوهبر این که متهمان پرونده خانه اصفهان را بهعنوان اراذلواوباش باسابقه اصفهان معرفی میکند، بلکه مدعی شده که در محل اختفا این افراد، سلاحهای گرم و بمبهای دستساز کشف شدهاند.
محمد هاشمی پسرخاله مجید کاظمی اما درباره چگونگی دستگیری مجید کاظمی گفته بود که: «مجید در باشگاه پرورش اسب برادرش حسین در اصفهان بازداشت شد، همان جایی که در فیلم اعترافات اجباری، ماموران امنیتی او را دستبند زده در رختخواب روی یک فرش قرمز خواباندهاند. وقتی مجید بازداشت شد، در این مکان نه اسلحهای وجود داشت و نه بمبهای دستساز. جالبتر اینکه صداوسیما بعد از نشان دادن فیلم لحظه دستگیری مجید در ویدیو اعترافات، بلافاصله تصویر ضبط مقادیری سلاح گرم و سرد که روی یک فرش کرمی رنگ ردیف شده نشان میدهد که گویا بعد از بازداشت او در همان مکان کشف شده است. در حالی که رنگ فرش این دو تصویر کاملا متفاوت است.»
او همچنین درباره معرفی شدن متهمان این پرونده بهعنوان اراذلواوباش نیز در گفت و گویی گفته بود: «بسیاری از تصاویر و ادعاهای مطرح شده علیه این سه متهم در این فیلم متناقض، جعلی و حتی دروغین هستند. مثلا در خود دادنامه دیوان عالی کشور تاکید شده که مجید کاظمی هچگونه سابقه کیفری ندارد. همچنین، عکسی از صالح میرهاشمی در این ویدیو منتشر شده که اسلحه بهدست دارد، اما بلافاصله معلوم شد عکس با فتوشاپ دستکاری شده است.»
بعدتر اما کاظمی در فایل صوتی درباره اعترافات گفته بود که : «من هیچکاره بودم، اینها که مرا گرفتند، زیر شکنجه بودم» و «از زمان بازداشت همهاش زیر شکنجه بودهام، من نه اسلحهای داشتم، نه کاری کردم، همهاش را زیر شکنجه گفتم.»
تاسف بار اما این بود که در حالی که ابعاد پرونده نامشخص باقی مانده بود و بسیاری سوالات بی پاسخ ، و در شرایطی که جامعه به شدت در تلاش برای ملغی شدن این حکم بود و از سوی دیگر سازمان جهانی از ایران می خواستند که اجرای حکم را متوقف کند خبرگزاری تسنیم روز جمعه بامداد و در خبری به نقل از مرکز رسانه قوه قضاییه جمهوری اسلامی نوشت که حکم اعدام «بامداد امروز ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ به اجرا درآمد.»
خبری کوتاه که با موجی از واکنش های اجتماعی مواجه شد و حالا یک سوال وجود دارد ، آیا همان روندی که منجر به واکنش شدید اجتماعی پس از مرگ مهسا امینی شد، با اعدام سه جوان از اصفهان بار دیگر آتش اعتراضات را روشن خواهد کرد یا هنوز آستانه این تحمل را امکانی هست؟