دست دولت در جیب شهروندان برای رفع و رجوع کسری بودجه
بررسی لایحه بودجه نشان از این دارد که برای جبران کسری، فشار حداکثری بر دوش مردم گذاشته شده اما بودجه نهادهای خاص افزایش پیدا کرده یا ردیفهای بودجه جدید برای آنها تعریف شده است؛ دلار ۴۲۰۰ تومانی که به واردات کالاهای اساسی اختصاص داشت حذف شده، دو سال به سن بازنشستگی اضافه شده و افزایش دستمزدها نیز فاصلهای چشمگیر با نرخ تورم دارد.
رویداد ۲۴ از افزایش دو برابری بودجه صدا و سیما، بودجه ۱۹۸ میلیارد تومانی پیادهروی اربعین، اختصاص بودجه به بسیج در وزارتخانههای مختلف، افزایش ۳۶ درصدی بودجه بنیه دفاعی، بودجه ۴۳۷ میلیارد تومانی اجرای برنامه «توسعه سایبری و جنگ الکترونیکی» و افزایش ۶۲ درصدی بودجه شورای عالی
افزایش بودجه برای حوزه های علمیه پس از صداوسیما
حوزههای علمیه نسبت به بودجه ۶۵۱ میلیارد تومانی سال گذشته خبر داده است.در این گزارش آمده «وزارت کشور برای اجرای برنامه سیاستگذاری و نظارت بر استقرار نظم عمومی و امنیت داخلی و برگزاری انتخابات، بیش از ۶۰۰ میلیارد تومان بودجه دریافت خواهد کرد؛ با توجه به فقدان امر انتخابات در سال آتی، به نظر میرسد این بودجه قرار است صرف اقدامات وزارت کشور برای برقراری نظم و امنیت داخلی و احتمالا مقابله با اعتراضات مردمی شود».
روزآروز نیز خبر داده «در لایحه بودجه ۱۴۰۱، قرارگاه فرهنگی-اجتماعی بقیهالله دارای ردیف بودجه ۲۰۰ میلیارد تومانی برای «کمک و حمایت از موسسات فرهنگی و اجتماعی اوج و سراج» شده است.
همچنین در لایحه بودجه برای «اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» که منتقدان بسیاری دارد، رقمی معادل ۱۲ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است؛ وزارت بهداشت نیز تحت عنوانی مشابه، بیش از ۲ هزار و ۳۵۹ میلیارد تومان بودجه برای پیشبرد این طرح دریافت خواهد کرد.
در چنین شرایطی روزنامه خراسان ضمن حمایت از وارد کردن فشار اقتصادی بر مردم نوشته است که «تلخی افزایش حقوق کمتر از تورم و همچنین افزایش سن بازنشستگی قابل کتمان نیست، اما هیچ راهحل سادهای برای فرار از فشار سنگین کسری بودجه جز بودجه انقباضی وجود ندارد.» این روزنامه بدون اشاره به بودجه انبساطی نهادهای خاص، از همه جناحهای سیاسی کشور خواسته «به حرکت درست در این مسیر کمک کنند».
دولت ادعا میکند فارغ از نتایج مذاکرات بینالمللی، رشد اقتصادی کشور در سال آینده ۸ درصد خواهد بود؛ اما از لایحه بودجه به نظر میرسد مردم نه تنها سهمی از رشد اقتصادی مورد ادعای دولت نخواهند داشت، بلکه اساسا اگر رشدی در کار باشد قرار است از طریق فشار بر مردم حاصل شود.
تامین اجتماعی فراموش شده در لایحه بودجه 1401
در عین حال بودجه ۱۴۰۱، سازمان تأمین اجتماعی را فراموش کرده که در حال حاضر به دلیل بدهیهای انباشته دولت به تأمین اجتماعی سایه اخلال در ایفای تعهدات این سازمان به بازنشستگان و سایر بیمه شدهها وجود دارد.
بدهی دولت به سازمان تأمین اجتماعی چندسالی است که به جای کاهش هر سال افزایش پیدا میکند تا جایی که امروز این بدهی به ۴۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است و به گفته بسیاری از کارشناسان چنانکه فکری به حال این بدهی نشود احتمال سقوط این صندوقها و ورشکستگی سازمان تأمین اجتماعی بسیار زیاد است.
تا امروز تامین اجتماعی ۱۲۰هزار میلیارد تومان استقراض کرده درحالیکه ۴۵۰ هزار میلیارد تومان از دولت طلب دارد. در واقع تامین اجتماعی مجبور به استقراض بود تا تعهدات حاکمیت را اجرا کند؛ تعهداتی که بهواسطه مجالس در دورههای مختلف بر دوش سازمان گذاشته شده است. تاکنون ۲۶ قانون تحمیلی از طرف مجلس بر روی دوش سازمان تامین اجتماعی گذاشته شده که همین بار مالی بسیاری برای سازمان ایجاد کرده و سازمان ناگزیر به استقراض بوده است. به طوری که سازمان تامین اجتماعی برای انجام این تعهدات، ماهیانه ۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان استقراض میکند.
ین بدهیها در حالی است که بسیاری امید داشتند که در لایحه بودجه ۱۴۰۱ دولت سهمی برای پرداخت بخشی از این بدهیها کنار بگذارد، اما نه تنها این موضوع رخ نداد بلکه به گفته برخی فعالین کارگری و کارشناسان تأمین اجتماعی اصولا نامی از تأمین اجتماعی در بودجه ۱۴۰۱ برده نشده است.
در واقع سهم کارگران از بودجه امسال ناچیز است. دولت نهتنها در بودجه صحبتی از پرداخت بدهی خود به سازمان تامین اجتماعی نکرده بلکه با افزایش سن بازنشستگی و تغییر مبنای محاسبه مستمری به دنبال افزایش درآمد تأمین اجتماعی و رفع بحران صندوقهای بازنشستگی است.