گزارش اختصاصی سایت ملی مذهبی

بازگشت ستاره های ممنوعیت و تعلیق به دانشگاه

دولت رئیسی  لایحه ممنوعیت ستاره‌دارکردن دانشجویان را از مجلس پس گرفت

ملی مذهبی

دولت رئیسی لایحه برخورداری همگان از حق تحصیل در دوره‌های آموزش عالی، موسوم به ممنوعیت ستاره‌دارکردن دانشجویان را از مجلس پس گرفته است. روزنامه شرق خبر داد که «لایحه الحاق یک تبصره به ماده ۵ قانون سنجش و پذیرش که قرار بود به رویه‌ای که از آن به‌عنوان «ستاره‌دار‌شدن دانشجویان» یاد می‌شود، پایان بدهد، با بازگشت به دولت از حیز انتفاع ساقط شد.»
پس از مطالبه‌گری گسترده دانشجویان ستاره‌دار در مهرماه سال ۹۷، دولت روحانی لایحه‌ای‌ به مجلس دهم فرستاد که براساس آن سنجش ورود به همه مقاطع تحصیلی تنها صلاحیت علمی باشد. با پایان کار مجلس دهم، لایحه به مجلس یازدهم رسید و در کمیسیون آموزش مجلس رد شد و حالا دولت هم لایحه را پس‌ گرفته است.
محروم شدن دانشجوها از تحصیل به دلایل غیر علمی بعد از انقلاب فرهنگی سال ۵۷ شروع شد اما عنوان «ستاره دار»را اولین بار یکی از معاونان محمدمهدی زاهدی وزیر علوم دولت احمدی‌نژاد به کار برد. در آن زمان در ستون توضیحات کارنامه‌های مقطع ارشد برای دانشجویانی که مقرر بود با تعهد ثبت‌نام شوند یک ستاره و برای دانشجویانی که باید با تعهد به وزارت علوم ثبت نام می‌شدند دو ستاره درج می‌شد.

ماجرای دانشجویان ستاره‌دار

 

اصطلاح «ستاره دار» از تابستان ۱۳۸۵ در اولین سال ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد مصطلح شد؛ هنگامی که تعدادی از دانشجویان داوطلب کنکور کارشناسی‌ارشد با دیدن ستاره‌هایی در کنار نام خود در کارنامه کنکور متوجه وضعیت خاص خود برای محدودیت و محرومیت از تحصیل شدند.

اما وزیر علوم دولت احمدی‌نژاد در دی‌ماه ۱۳۸۵ اعلام کرد: «حتی یک دانشجوی ستاره‌دار ثبت‌نام‌نشده در کشور نداریم و تمام دانشجویان به‌اصطلاح ستاره‌دار ثبت‌نام شده‌اند.»

تعدادی از دانشجویان ستاره‌دار علیه این حکم به دیوان عدالت شکایت می‌کردند و در مواردی دیوان حکم محرومیت از تحصیل صادرشده را خلاف قانون اعلام کرده، ولی دانشگاه‌ها از پذیرش حکم دیوان سر باز زده‌اند.

تعداد ستاره‌دارها دقیق مشخص نبود، اما وقتی پای آنها به مناظرات انتخاباتی ۸۸ باز شد، از ۷۰۰ تا هزار نفر یاد شد. از همان سال ۸۸ هم بود که «دانشجویان ستاره‌دار» مانند موضوعاتی همچون گرانی و تورم، شاه‌بیت مشترک مناظره‌ها و سخنرانی‌های انتخاباتی برخی نامزدها چه ریاست‌جمهوری و چه مجلس شدند و تا قبل از انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری یکی از بحث‌های مهم انتخابات‌ها حول همین موضوع می‌چرخید.

به برخی دانشجویان هم که حق تحصیل از آنان سلب شده بود توضیحی داده نمی‌شد. این گروه از دانشجویان که در عمل اجازه ورود به دانشگاه نداشتند، خودشان را دانشجویان «سه‌ستاره» نامیدند اما وزیر علوم دولت احمدی‌‌‌نژاد این موضوع را رد کرد و اعلام کرد که حتی یک دانشجوی ستاره‌دار ثبت‌نام‌نشده در کشور وجود ندارد.

در مناظره انتخاباتی سال 88، موضوع ستاره‌دارها رسما وارد ادبیات سیاسی انتخابات شد؛ آنجا که موسوی در سخنانی عنوان کرد «ما چه کار داریم می‌کنیم، چه بلایی سر دانشگاه‌هایمان و محیط‌های جوانان و مردم آوردیم که بنده هر جا می‌روم اعتراض است، هر جا می‌روم می‌گویند به ما اهانت شده است. این دانشجو را ستاره‌دار کردیم، آن را دستگیر کردیم، آن یکی را دستگیر کردیم، آن را از دانشگاه بیرون کردیم».

 

احمدی‌نژاد هم در دفاع از خود گفت دانشجوی ستاره‌دار از سال ۸۰ و دوره معین اتفاق افتاده است‌ و مختص دولت او نیست؛ ادعایی که بی‌پاسخ نماند و مصطفی معین در نامه‌ای که نوشت از هزار دانشجوی ستاره‌دار یاد کرد و گفت: «از همان ابتدای دولت نهم، عنوان جنجالی ستاره‌دارشدن به یک پدیده گسترده سیاسی برای برخورد با دانشجویان فعال سیاسی تبدیل شد؛ به‌نحوی‌که بیش از هزار نفر از پذیرفته‌شدگان آزمون کارشناسی‌ارشد سال 1385 مشمول عنوان ستاره‌دار و عمدتا دچار مشکل در ادامه تحصیل شدند».

در مناظرات انتخاباتی سال ۸۸، از آمار ۷۰۰ هزار نفر دانشجوی ستاره‌دار صحبت شد و البته احمدی‌نژاد گفت ستاره‌دار کردن دانشجویان از سال ۸۰ و در دوره وزارت مصطفی معین اتفاق افتاده است. ممانعت از تحصیل به سال‌های اخیر هم کشیده شده و محمود صادقی نماینده سابق مجلس در سال ۹۶ گفته بود «۱۲ نفر در مقطع دکتری و ۱۵ نفر هم در مقطع ارشد، مردود شده و اجازه ادامه تحصیل ندارند.»

استادان ستاره‌دار

 

در دو دولت احمدی‌نژاد نه‌تنها مشکل دانشجویان ستاره‌دار حل نشد، بلکه ماجرای اخراج و بازنشستگی پیش‌ از موعد استادان، به‌خصوص بعد از اعتراضات ۸۸ نیز به دانشجویان ستاره‌دار اضافه شد و شرایط تاریکی بر روند تحصیلات تکمیلی سایه افکند. ادامه آن شرایط سبب شد یکی از مطالبات در انتخابات ۹۲ رفع این تبعیض و صدور مجوز تحصیل همه دانشجویان باشد.

با بالاگرفتن انتقادها به ممنوعیت تحصیل صدها دانشجو و تبدیل‌شدن آن به یکی از موضوعات مناظرات، خدایی، رئیس وقت سازمان سنجش در سال ۹۲ گفت: «استعلام از وضعیت دانشجویان قانون مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است و ربطی به دولت‌ها ندارد و از ابتدای انقلاب این رویه حاکم بوده است».

ستاره دارها در سینما

مشکل این دانشجویان نه فقط به مناظرات انتخاباتی که به سینما نیز کشیده شد و همان سال فیلم عصبانی نیستم با محوریت موضوع دانشجویان ستاره‌دار ساخته شد. «تو دانشگاه نمی‌گم شاگرد اول بودم، اما نمره‌هام همیشه خوب بود، دیگه برام مهم نیست، اونی که برام مهمه اینه که قلب من تو دانشگاهه. ستاره، ستاره‌ای که دانشگاه بهم داد»؛ این دیالوگ ایهام‌دار فیلم سینمایی «عصبانی نیستم» ساخته رضا درمیشیان که در دهه 80 به یکی از مهم‌ترین مسائل زندگی دانشجویان، یعنی ماجرای دانشجویان ستاره‌دار پرداخته بود، بار دیگر دغدغه دانشجویان ستاره‌دار را سر زبان‌ها انداخت.

 

افکار عمومی خواستار اصلاح وضعیت موجود بود و از دولت روحانی که با حمایت اصلاح‌طلبان که حامیان اصلی ممنوعیت ستاره‌دارکردن دانشجویان بودند، روی کار آمده بود، انتظار می‌رفت اقدام منتج به نتیجه‌ای انجام دهد. با شروع به کار دولت یازدهم و با آغاز سرپرستی توفیقی به‌عنوان سرپرست وزارت علوم در دولت تدبیر و امید، مسیر رفع ممنوعیت‌ها هموار شد و همان‌ زمان بسیاری معتقد بودند حکم سرپرستی توفیقی دقیقا به دلیل توانایی او برای رفع این مشکل زده شده است و او در نهایت موفق شد با تدابیری که اندیشید، سبب بازگشت صدها دانشجوی ستاره‌دار به دانشگاه شود.

 

سیدضیا هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وقت وزارت علوم در اردیبهشت ۹۶ درباره رویکرد مسئولان دانشگاهی و علمی در مواجهه با ستاره‌دارشدن دانشجویان گفته بود: آنچه مسلم است، این است که اصولا رویکرد مسئولان علمی و دانشگاهی متفاوت از گذشته بوده است و اصلا بنایی بر محروم‌کردن دانشجو از تحصیل یا ستاره‌دارکردن دانشجو نداشتیم. نگاه ما در واقع نگاهی مبتنی بر اعتماد به دانشجو در چارچوب قوانین است.

 

وی در ادامه با اشاره به تدوین و انتشار منشور حقوق دانشجویی در سال نخست دولت یازدهم توضیح داده بود: بر همین مبنا، هر دانشجویی که شرایط علمی و قانونی را داشته باشد، می‌تواند به تحصیلاتش ادامه دهد. ما در منشور حقوق دانشجو قید کردیم که طبق ضوابط و قوانین موجود، اگر دانشجویی از حقوقش محروم شود، بر اساس قوانین می‌تواند پیگیر حقوق تضییع‌شده خود باشد.

هرچند بسیاری از ستاره‌ها پاک شد، اما مشکل ستاره‌دارشدن‌ها باقی بود و حتی در مراسم ۱۴ آذر ۹۶، سیدمحمدرضا خاتمی، نایب‌رئیس مجلس ششم، در سخنانی در جمع دانشجویان گفت: «‌در دولت روحانی حتی یک دانشجوی ستاره‌دار هم قابل قبول نیست. امیدواریم در چهار سال آینده که عمر دولت و مجلس به پایان می‌رسد، بخش قابل توجهی از مشکلات دانشجویان و دانشگاه‌ها حل شده باشد.»

 

لایحه‌نویسی برای رفع همیشگی مشکل ستاره‌ها

 

دولت دوازدهم برای تحقق‌بخشیدن به شعار رفع ممنوعیت تحصیلی دانشجویان با تکیه بر مجلس دهمی که می‌توانست کمک او باشد، تصمیم به اصلاح قوانین گرفت. مهر ۹۷ بالاخره دولت روحانی تصمیم گرفت با ارسال لایحه‌ای روند معیوب ستاره‌دارکردن دانشجویان را برای همیشه اصلاح و حق تحصیل را غیرقابل ممنوعیت کند. حسن روحانی لایحه‌ای به مجلس فرستاد تا اساس سنجش و ورود به همه مقاطع تحصیلی تنها صلاحیت علمی باشد.

 

وی همچنین اعلام کرده بود اگر لایحه توسط نمایندگان مجلس به تصویب برسد، دیگر دانشجوی ستاره‌دار نداشته باشیم. تعلل مجلس‌دهمی‌ها، لایحه را به مجلس یازدهم کشاند که دربست در اختیار اصولگرایان است؛ جریانی که چشمانش را بر این لایحه در کمیسیون آموزش بست و آن را رد کرد. دولت هم لایحه را بدون ارائه توضیحی پس‌ گرفته است. اینکه دولت سیزدهم بخواهد این مشکل را حل کند و لایحه‌ای جدید به مجلس بدهد، بسیار دور از ذهن است.

سازنده کلمه ستاره دار و دفاع از پس گرفتن لایحه توسط دولت روحانی

حالا در آخرین اظهارنظرها محمد مهدی زاهدی عضو کمیسیون آموزش مجلس، دولت را تصمیم‌گیر نهایی در مورد این لایحه دانسته و گفته«هر دولت جدیدی که روی کار می‌آید بر اساس قانون اساسی و قوانین مدنی کشور می‌تواند لوایحی که در مجلس است را پس بگیرد یا اجازه کار روی آن‌ها را به مجلس دهد».
زاهدی در گفت‌وگو با «ایلنا»، درباره بازپس‌‌گیری «لایحه برخورداری همگان از حق تحصیل آموزش عالی» گفت: هر دولت جدیدی که روی کار می‌‌آید بر اساس قانون اساسی و قوانین مدنی کشور می‌تواند لوایحی  را که در مجلس است پس بگیرد یا اجازه کار روی آنها را به مجلس دهد. وی درباره اینکه امکان دارد لایحه برخورداری حق تحصیل برای دانشجویان ستاره‌‌دار دوباره به مجلس بازگردد، عنوان کرد: دولت باید تصمیم بگیرد و این امر در دست دولت است. در آخرین جلسه هفته گذشته مجلس مشخص شد که دولت لایحه مذکور را از مجلس پس گرفته است. این لایحه در دولت روحانی با هدف توقف روند ستاره‌‌دارکردن دانشجویان و ممنوعیت از تحصیل آنها به تصویب هیات وزیران رسیده بود. اصطلاح دانشجویان ستاره‌دار از تابستان ۱۳۸۵ در نخستین سال ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد مطرح شد و تعدادی از دانشجویان داوطلب کنکور کارشناسی‌‌ارشد با دیدن ستاره‌هایی در کنار نام خود در کارنامه کنکور متوجه وضعیت خاص خود برای محدودیت و محرومیت از تحصیل شدند.

بنا به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگ کسانی می‌توانند در دانشگاه تحصیل کنند که به جز شرایط علمی، شرایطش مذهبی، سیاسی و اخلاقی نیز داشته باشند و همین مصوبه باعث شده که سالانه تعدادی که آمار دقیق آن نامشخص است از تحصیل باز بمانند. ستاره‌دار شدن دانشجویان با بهانه‌های مختلف سیاسی صورت می‌گیرد و اقلیت‌های مذهبی نیز بخشی از محروم شدگان از تحصیل هستند. پس گرفتن این لایحه از سمت دولت رئیسی نشان از این دارد که رویه گزینش دانشجویان و جلوگیری از حق تحصیل همگانی ادامه پیدا خواهد کرد.

 

مطالب مرتبط

«گنجشک درنده» چگونه نظام مالی ایران را مختل کرد؟

هکرها در عملیات علیه «نوبیتکس» کلیدهای کیف‌پول‌های رمزارزی این صرافی را که در اختیار افراد کلیدی در شرکت بود، به‌دست آورند. به گفته آقای راد، این کلیدها در اختیار کارکنان معتمد بوده است

دریای خزر در حال کوچک شدن است

فعالان محیط زیست قزاقستان می‌گویند حتی با چشم غیرمسلح هم می‌توان دید که دریای خزر در حال کوچک شدن است. مطالعات می‌گویند تا پایان این سده ممکن است ۳۴ درصد از مساحت دریای خزر از دست برود.

به بهانه هشتادمین سالگرد تأسیس سازمان ملل

۸۰ سال پیش در چنین روزی سازمان ملل با امضای منشور ملل متحد تأسیس شد. در مقر این سازمان در نیویورک، این مناسبت در نشست ویژه مجمع عمومی جشن گرفته می‌شود. با این حال، بسیاری سازمان ملل را گرفتار بحرانی ارزشی می‌بینند

مطالب پربازدید

مقاله