به گفته فرمانده جدید پایگاه هوایی بگرام، نظامیان آمریکایی در ساعات شب فرودگاه بگرام – پایگاه هوایی اصلی خود در افغانستان – را بدون اطلاع دادن به افغانها ترک کردند.
ژنرال اسدالله کوهستانی به بیبیسی گفت که ایالات متحده ساعت ۰۳:۰۰ به وقت محلی در بامداد جمعه از بگرام خارج شد و ارتش افغانستان ساعتها بعد از این موضوع اطلاع یافت.
بگرام دارای یک زندان است و گفته میشود که تا ۵۰۰۰ زندانی طالبان در این مرکز زندانی هستند. همزمان با عقبنشینی نیروهای آمریکایی، طالبان به سرعت در حال پیشروی در افغانستان هستند.
وی که در این پایگاه هوایی با خبرنگاران صحبت میکرد، گفت که در حال حاضر گزارشهایی دریافت میکند که حاکی از تحرکات گروه طالبان “در مناطق روستایی” نزدیک بگرام است.
ژنرال کوهستانی گفت: “میدانید، اگر بخواهیم خودمان را با آمریکاییها مقایسه کنیم، تفاوت زیادی وجود دارد، اما ما در حد تواناییهایمان … میکوشیم تا حد امکان و به بهترین وجه امنیت مردم را تامین و به آنان خدمت کنیم.”
ایالات متحده روز جمعه اعلام کرد که بگرام را تخلیه کرده و عملا به عملیات نظامی خود در افغانستان پیش از ۱۱ سپتامبر که موعد رسمی اعلام شده توسط جوبایدن در اوایل سال جاری بوده پایان داده است.
جنرال کوهستانی گفت آمریکاییها حدود ۳.۵ میلیون قلم جنس را به جا گذاشتند و رفتند که از جمله شامل دهها هزار بطری آب، نوشیدنیهای انرژیزا، بستههای جیره جنگی و هزاران خودرو غیرنظامی بدون کلید و صدها خودرو زرهی است.
ژنرال کوهستانی گفت: “آنها سلاحهای سنگین را با خود بردند و مهمات آنها را منفجر کردند اما سلاحهای سبک و مهمات آنها را برای افغانها به جا گذاشتند.”
سرهنگ سانی لگت، سخنگوی ارتش آمریکا در پاسخ به سئوال آسوشیتدپرس درباره عقبنشینی شبانه از پایگاه بگرام گفت که هفته گذشته بیانیهای صادر و در آن گفته شد نیروهای آمریکایی عزیمت خود از پایگاههای مختلف را با رهبران افغانستان هماهنگ کردهاند.
در فاصله ۲۰ دقیقه از عزیمت نظامیان ایالات متحده در ساعات شب جمعه، برق پایگاه قطع شد و پایگاه در تاریکی فرو رفت که علامتی به غارتگران بود که به آنجا هجوم ببرند. ساعاتی بعد اقلام برجای مانده در پایگاه از مغازههای دست دوم و اسقاط فروشی اطراف پایگاه سر درآورد.
پایگاه بگرام در اوج فعالیت خود محل استقرار دهها هزار نیرو بود. بگرام پایگاه هوایی اصلی در افغانستان به شمار میرفت و به یک “مینی شهر” با استخرهای شنا، سینما ، اسپا و فروشگاههای فست فود برگر کینگ، پیتزاهات وارداتی مبدل شده بود.
این پایگاه طی سالهای گذشته بارها دست به دست شده است. اولین بار شورویها این پایگاه را در دهه ۱۹۵۰ساختند که پس از هجوم ارتش سرخ در سال ۱۹۷۹به تصرف نیروهای شوروی سابق در آمد.
بعداً دولت تحت حمایت شوروی در افغانستان و پس از آن دولت مجاهدین آن را در اختیار گرفت تا اینکه با به قدرت رسیدن طالبان در دهه ۱۹۹۰، آنها آن را اشغال کردند.
ژنرال کوهستانی تقریباً ۳۰۰۰ سرباز تحت فرماندهی خود دارد که به مراتب کمتر از دهها هزار نظامی آمریکایی و متحدان آنان است که که زمانی در پایگاه هوایی بگرام حضور داشتند.
به گفته مقامات تاجیکستان، در حال حاضر حدود ۱۰۰۰ نظامی افغان که در شمال کشور با طالبان میجنگیدند، روز دوشنبه با عبور از مرز با تاجیکستان به آن کشور رفتند که باعث نگرانی در مورد توانایی ارتش افغانستان در جلوگیری از پیشروی طالبان شده است.