دیروز سه شنبه 30 آوریل 2019، یکبار دیگر نیرو های اپوزیسیون برانداز ونزوئلا، در هماهنگی با مقامات امریکا، قدمی در جهت سرنگونی دولت قانونی مادورو برداشتند.
در سحر گاه دیروز، خوان گوایدو نماینده اپوزیسیون در کنار تعدادی از نظامیان گارد ملی در نزدیکی پادگان نیروی هوایی ارتش “لا کارلوتا» حضور پیدا کرد، و در پیامی ویدیوئی از مردم خواست که به خیابان ها ریخته و از شورش نظامی حمایت نمایند. در عین حال یکی از عوامل اصلی ا اپوزیسون لوپولدو لوپز که بخاطر تحریکات غیر قانونی گذشته در حصر خانگی بسر می برد، به عوامل توطئه ملحق شد. در عین حال بخشی از شورشیان نظامی در کاراکاس در تلاش بودند که پایگاه هایی را تسخیر نمایند. با پخش خبر توطئه اپوزیسیون برانداز، مردم حامی دولت در خیابان ها و نزدیکی کاخ ریاست جمهوری جمع شدند که با فداکاری از دولت ملی خود حمایت لازم را بعمل آورند.
این اقدام ضد-دموکراتیک یادآور کودتایی است که در سال 2002، قرار بود هوگو چاوز رئیس جمهور قانونی کشور را برکنار نماید (سر مقاله نیویورک تایمز از اقدام کودتا حمایت غیر مستقیم کرد). ولی اینبار نقش عوامل و مقامات رسمی امریکا و دست توطئه شان در این شورش غیر قانونی بیش از پیش هویدا است. در این حرکت هماهنگ شده، دیروز مقامات امریکایی همچون الیوت آبرامز، جان بولتون مشاور امنیتی کاخ سفید، توئیت هایی در حمایت از شورش نظامی نوشتند. سناتور مارکو روبیو (کوبایی تبار) از ایالت فلوریدا، از صبح سحر با توئیتر های مختلف مردم ونزوئلا را فرا خواند که به خیابان بریزند، وی در تلویزیون با عصبانیت گفت این اقدام نظامی را «کودتا» نخوانید. در چارچوب جنگ روانی، وزیر خارجه مایک پمپئو، به خبرگزاری سی ان ان، گفت که “مادورو آماده بود که با هواپیما به مقصد هاوانا خارج شود ، ولی مقامات روسی به وی سفارش کردند که در پست خود باقی بماند”. در اظهارت خود، پمپئو افزود که “در چند هفته گذشته، چند نفر از مقامات دولت ونزوئلا به ما گفته بودند که آماده کنارگیری هستند”.
الیوت ابرامز، مقام وزارت خارجه امریکا مسئول ونزوئلا، دیروز به خبرنگاران در واشنگتن گفت که ” افرادی چون وزیر دفاع ونزوئلا، رئیس اطلاعات ارتش و سخنگوی دادگاه عالی کشور در حال مذاکره برای انتقال قدرت به گوایدو می بودند”. الیوت ابرامز در اظهارت اش به خبرنگاران افزود، “این سه نفر به قول خود وفادار نماندند.” یادآور می شود که الیوت ابرامز یکی از عوامل نومحافظه کار می باشد که در زمان کشتار های امریکای مرکزی، در زمان دولت رونالد ریگان مسئول بخش امریکای لاتین در وزارت خارجه بوده، و در جریان ایران -کنترا مقصر شناخته شده بود.
تحریکات بحران زای اپوزیسیون، نسخه برنامه حساب شده و منظمی است با هدف بحران سازی در کشور. هدف این بحران سازی های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی آن است که مردم در شرایط اضطراری و فشار قرار گرفته، و بعد از مدت طولانی در زیر فشار های مادی و معنوی، در یک پریشان-روانی جمعی قرار گرفته، و در انتها از حق دموکراتیک خود صرف نظر کرده وتسلیم شوند. این نسخه بحران سازی در کودتا های مختلفت بوسیله سازمان جاسوسی سیا پیاده شده بود.
از شواهد تاریخی پیدا ست که اپوزیسیون براندازدر ونزوئلا (با حمایت امریکا) دست از توطئه بر نداشته و به قواعد بازی دموکراتیک پایبند نخواهد ماند. این تحولات این سئوال تئوریک را مطرح می نماید که آیا دولت مردمی ونزوئلا باید قاطعانه با اپوزیسیون برانداز برخورد نماید، یا همچون دولت دکتر آلنده در شيلى صبورانه منتظر تحولات توطئه آمیز باشد؟
فريد مرجايى
https://t.me/FaridMarjai