مستند سیما و آتش به اختیار 

در یاداشت کوتاه که نام هیچ کس از نقد خود کم نشد توضیح دادم که آتش به اختیار در آن سخنرانی واژه ای نبود که برخی آن را تعریف کردند و گاه تحریف نمودن اگر چه حق داشتند چرا که رهبری نظام با سخنانی این چنین گاه فرمان حمله را به مخالفان می داد.

اما به نظر می رسید که عکس العمل در برابر تفسیر این واژگان گویی طرف مقابل را به واکنش وا داشت .این مستند سیما در روز چهارشنبه جاری دیگر جای بحث نمی گذارد که دستور به افسران جنگ نرم در آتش به اختیار کار فرهنگی و توجیهی بوده است.یعنی این افسران در برابر فیلم های سیاه نمایی مخالفان ،فیلم های به نفع نظام می سازنند. و کار های از این قبیل انجام می دهند. همچنین در این مستند رهبری می گوید که آتش به اختیار امربه معروف زبانی است و فقط حکومت است که کسی حق استفاده ار زور و دست را برای امربه معروف و نهی از منکر دارد .

این مستند در عمل از موضع بالا می خواهد به برخی از مخالفان بگوید که اشتباه کردید و آتش بیار شده اید.بی گمان تا این حد پاسخ گوی از طرف جریانی که عادت به پاسخگویی ندارد گامی به جلو است ولی کافی نیست. چرا که در این دوره باید خود رهبری توضیح دهد .

اما قدری واقعه را پی بگیریم. رهبری نظام سلامت کافی ندارد نباید دچار هیجان شود هم چنین با فاصله با حوادث برخورد کند این ویژگی برای رهبر انقلاب هم بود احمد خمینی مانع از رسیدن اخبار به پدرش می شد به نظر می رسد رهبر نظام از این لحاظ بازتر از رهبر انقلاب است اما وی هم اخبار را با فاصله و تحلیلی می شنود .ملاقاتی با دانشجویان هر ساله برقرار است که احساسی ترین برخورد بارهبری نظام را این دانشجویان دستچین شده،دارند.این دانشجویان با حرارت وی راهم به واکنش وا می دارنند انتقادات به نهاد های زیر نظر رهبر نظام در این جلسه تند است.

طابق معمول هم در این دیدار رهبر نظام دست و دل باز سخن می گوید.طوری که دل این جوانان را بدست بیاورد.از قضا در این روز 4 شنبه فاجعه مجلس رخ داده است اما خبر با فیلتر به رهبر نظام رسیده است.که توضیح داده اند که چیز مهمی نبوده است.نوع برخورد با فاجعه از سوی وی نشان دهنده فرهنگ دوره جنگ سرد و هم نشان می داد که وی با توجه به دنیای مجازی از تاثیر حادثه برافکار عمومی مطلع نیست.مشاورانش هم جنگ سردی فکر می کنند.

افکار عمومی هم دردی و قاطعیت را با هم می خواهد رهبر نظام با جمله ترقه بازی همه را سرد می کند و هم بهت زده اما کار زمانی خراب می شود که وی آتش به اختیار را هم به کار می برد. آن قسمت از افکار عمومی که صدای بلندی دارد شوکه می شود. ترقه بازی خواندن مرگ انسان ها و بعد دستور آتش به اختیار را برداشتی برای کشمکش داخلی می خواند که از سوی کسی گفته می شود که دیگران را فتنه گر می خواند و دیگران را آشوب گر می داند هم چنین این سخنان علیه روحانی هم قلمداد می شود.
????اما رهبر نظام و مشاوارن جنگ سردی فکر می کنند توانایی درک افکار عمومی در فضای مجازی را که تازه در حال شکل گرفتن است و ادبیات خودش است را ندارند.اشکال زمانی بیشتر می شود که از فضای مجازی هم بد استفاده می کنند در اوج آن فاجعه اعدام های دهه 1360 را توجیه می کنند.آن قسمت از افکار عمومی که صدای بلند دارد تاثیر خودش را می گذارد تفسیر آتش به اختیار را رسانه های راست از فارس ، تنیسم و شروع می کنند تا به مستند صدای سیما هم در روز چهارشنبه( دیروز) می رسد.اگر چه این مستند کمی دیر آماده شده است اما دیگر می خواهد رسما بگوید که رهبری نظم دستور فرهنگی داده است نه اقدام عملی.

اما همین مستند که ناشیانه آماده شده نشان می دهد که متولی فرهنگ کشور چه جریانی است که همیشه هم فرار به جلو می کند که سخن این یاداشت نیست با این وصف نشان داده می شود که ادبیات و رفتار رهبر نظام و مشاورن با فضای امروز چقدر فاصله دارد که در انتقال پیام ساده خود دچار مشکل می شوند.

افکار عمومی و آتش به اختیار

افکار عمومی که با سیاست های رهبری نظام همراه نیست به حق به خاطر مارگزیده بودن نگران می شود این نگرانی دامن هم زده می شود با وجود توجیه رسانه های اصول گرا افکار عمومی آماده است چون هم می ترسد و هم می خواهد نقد کند در نتیجه تفسیر رسانه های اصول گرا را باور نمی کند.تحلیل های رسانه ها به سمت نقد و به عدم به کاربردن واژگان این آتش به اختیار رهبری نظام می رود .مسائلی با هم مخلوط می شود رهبری نظام قصد کنترل روحانی را دارد تهدید هایش هم را انجام می دهد اما اتش به اختیار دادن از طرف رهبری نظام آن هم به شکل عمومی در این شرایط اقدامی حساب شده نیست.
رهبر نظام از رای دادن مردم راضی است اما از نتیجه رای راضی نیست عکس العمل او کلاسیک و کمی کند است اما توان مهار شرایط را دارد اما امروز نیازی به آشوب ندارد.

تحلیل هایی که آتش به اختیار را نوعی جنگ با مردم و روحانی گرفتند وآن را تفسیر کردند اگر چه حق داشتند اما دقت نداشتند . بی گمان بی دقت نشان می دهد که گاه درک رفتار هابه خاطر مار گزیده بودن چقدر مشکل می شود. که هر دو طرف در محاسبه دچار خطا می شوند این خطا افت خود را دارد.در عمل طرفی که قدرتمند نیست در خطا تحلیل آسیب بیشتری می بیند.

به نظر می رسد که رهبر نظام قصد کنترل روحانی را دارد که همان چالش به جای سازش است. چالشی که وی در مورد برجام با روحانی راه انداخت و هم در مورد کابینه خواهد کرد و در روز های آینده ادامه خواهد داد.
اما فعلا آتش به اختیار در این چالش جایی ندارد.
حال اگر این آتش به اختیار افکار عمومی را بترساند آنگاه آنانی که این تحلیل را برد دادند در عمل نا خواسته در بازی رفته اند که قصد هیچ کس نبوده است و اما نتیجه اش به سمت یک جریان می رود.

به نظر می رسد رهبر نظام از دشمن کردن ، دشمن کردن به چالش کشیدن روی آورده است این انتخاب وی نبوده است بلکه نرمش او بوده است باید دید جامعه و روحانی و افکار عمومی می توانند گامی به جلو بروند و پاسخ گوی مستقم و هم تصحیح برخی رفتار ها را باعث شوند .
برای این کار به دقت و هم شجاعت و بازی مناسب و هم نقد رفتار خود نیاز داریم.

لینک مستند:https://goo.gl/Jyol1l

مطالب مرتبط

رضا خندان / زندان تهران بزرگ

به جرئت می توانم بگویم هیچ حکومتی در تاریخ چنین جفایی نسبت به فرزندان کشورش نکرده است. آن ها مرز وحشی گری، سرکوب و خشونت عریان را جابجا کردند. زندانیانی که ساعاتی قبل، آسیب دیدگان را نجات می دادند، حالا خود، هدف حمله ی نظامیان و مقامات شده بودند

ابوالفضل قدیانی و مهدی محمودیان

لحظاتی را از نزدیک دیدیم که نفس کشیدن در میان آتش و دود و انفجار، خود به یک رویا تبدیل شده بود. زمانی که صدای جنگنده‌ها و بمب‌ها همچون کابوسی بی‌پایان بر سر ما فرود می‌آمد، زنده ماندن تنها آرزویی دست‌نیافتنی بود. هر لحظه ممکن بود صدای انفجاری دیگر، جان هر یک از ما را بگیرد

آصف بیات

«فوراً تخلیه کنید؟ کجا؟» یکی از دوستانم در تهران پرسید؛ «اصلاً می‌دانند تهران کجاست؟ آیا تا به حال در خیابان‌ها یا بازار بزرگ آن پرسه زده‌اند تا زندگی پر جنب و جوشش را حس کنند؟» تهران شهری با حدود ۱۰ میلیون نفر جمعیت است

مطالب پربازدید

مقاله