در مذاکرات هسته ای ایران هیچ دستاوردی ندارد

در استانبول به گمان من ایران هیچ دستاوردی نداشت و تنها جلیلی به طرف مقابل نشان داد که ایران از تحریم‌ها به شدت آسیب دیده است و طرف مقابل می‌تواند مردم را به گروگان بگیرد و در باره مساله هسته‌ای با ایران گفت‌و‌گو کند. در چنین وضعیتی ایران نمی‌تواند امیدوار باشد که امتیازی بیشتر از آنچه که غربی‌ها تصمیم گرفته‌اند به آن بدهند، به دست بیاورد.

در واقع ایران در موضع ضعف قرار دارد و مذاکره کنندگان متوجه شده‌اند که تحریم‌ها فشار زیادی را بر اقتصاد ایران وارد کرده و کارساز بوده است، برای همین ایران فرصتی را که می‌توانست از موضع قدرت بیشتری پای میز مذاکره بنشیند از دست داده است.

هم اکنون احمدی‌نژاد به صورت کامل از ماجرای پرونده هسته‌ای کنار گذاشته شده و در بحران در بازار ارزهم بر خلاف وعده‌هایی که دولت داد، مشخص شد که توان کنترل ندارد. در شرایط فعلی هم به نظر می‌رسد که دولت تنها با دادن سوبسید می‌تواند قیمت دلار را کنترل کند. اما برای همین هم درآمد و منابع مالی ندارد.

آن گونه که من اطلاع دارم، هم اکنون آقای خامنه‌ای که به صورت مستقیم در این پرونده دخالت می‌کند به خاطر شرایط سخت اقتصادی، گفته است به هر قیمتی که شده این پرونده را به سرانجام برسانند و توافق کنند. این نشان می‌دهد که تحریم‌ها به شدت بر اقتصاد ایران اثر گذاشته و هیچ دولتی توان این را ندارد که بازار اقتصاد را کنترل کند و بالانس عرضه و تقاضا را به هم بزند.

برای همین ایران متوجه شده است که باید به مذاکرات و توافق‌ها تن بدهد و راهی غیر از این ندارد. ایران باید به طرف مقابل اجازه بازرسی از پارچین را بدهد. چرا که مساله پارچین هم اکنون برای اروپا و امریکا بسیار مهم شده و ممکن است در گزارش‌های جدیدی که تهیه شده وضعیت ایران سخت‌تر شود و همین خود زمینه اعمال فشارهای بیشتری را فراهم کند. برای همین در بهترین حالت ممکن ایران می‌تواند به دوران پایانی دولت خاتمی و روزهای آغاز دولت احمدی‌نژاد بازگردد.

در چنین شرایطی اپوزیسیون هم نباید فراموش کند که توافق بر سر مساله هسته‌ای به فراموشی نقض حقوق بشر در ایران از سوی کشورهای اروپایی و امریکایی منتهی شود. من مخالف جنگ و تحریم و هرگونه اقدام دیگری که به مردم صدمه بزند هستم و تحریم‌ها هم به اقتصاد ایران ضربات سنگینی وارد کرده و این بر خلاف منافع ملی ماست. اما کشورهای غربی باید فشارشان بر ایران را در راستای حرکت به سمت یک حکومت دموکراتیک و کاستن فشار از سوی شهروندان هدایت کنند و راهی در پیش بگیرند که توافق‌های هسته‌ای به فراموشی مساله نقض حقوق بشر در ایران نیانجامد. وظیفه اپوزیسیون در شرایط فعلی یادآوری این مساله به کشورهای غربی و پافشاری بر مساله رعایت حقوق انسانی و دموکراتیک در ایران است.

سایت ملی – مذهبی محلی برای بیان دیدگاه‌های گوناکون است.

مطالب مرتبط

آصف بیات

«فوراً تخلیه کنید؟ کجا؟» یکی از دوستانم در تهران پرسید؛ «اصلاً می‌دانند تهران کجاست؟ آیا تا به حال در خیابان‌ها یا بازار بزرگ آن پرسه زده‌اند تا زندگی پر جنب و جوشش را حس کنند؟» تهران شهری با حدود ۱۰ میلیون نفر جمعیت است

عزت‌الله سحابی

ما به ضرورت سراسری بودن و فراگیر بودن یک نهضت نجات‌بخش در ایران پی برده‌ایم‌. «همه پاسخ به چه می‌توان کرد؟» ما به‌طور خلاصه و کلی، در سعی و تلاش برای آغاز و پرورش یک نهضت عمومی فراگیر و سراسری هستیم

محمدرضا نیکفر

جنگ به جز به فرماندهان و هوراکشانش، به بقیه حس ناتوانی می‌دهد. ماشینی عظیم به راه افتاده که منطق حرکت آن به صورت قطبی دربرابر منطق امر مردم است. چگونه می‌توان در برابر این غول آدمی‌خوار ایستاد؟

مطالب پربازدید

مقاله