مراسم بزرگداشت درگذشت مهندس عزت الله سحابی و شهادت هاله سحابی در روز 11 خرداد 1391 خورشیدی در منزل مسکونی وی برگزار گردید . این مراسم در حالی در منزل مهندس سحابی برگزار شد که مسئولان امنیتی از برگزاری مراسم یادبود در حسینیه ارشاد و یا سایر مساجد تهران ممانعت بهعمل آورده و تنها با برگزاری مراسم یادبود در منزل وی موافقت نمودند. با این وجود و به رغم عدم اطلاع رسانی رسمی، مراسم با حضور انبوه علاقه مندان آغاز شد به گونه ای که بسیاری مجبور شدند مراسم را ایستاده دنبال کنند.
آمنه شامخی:زندگی و مرگ مادرم پر برکت بود
در ابتدا مجری مراسم حمید احراری، عضو شورای فعالان ملی ـ مذهبی، آیاتی از سوره مائده را قرائت کرد و از سحابی ها یاد کرد. سپس آمنه شامخی، دختر هاله متنی را که برای یادبود مادر و پدربزرگش نگاشته بود قرائت کرد . وی در هجران عزیزانش چنین گفت: «یک سال پیش 10 خرداد بابا عزت نازنین را با اشک بدرقه کردیم . فردای آن روز اجازه گرفتیم که کوچه را زیر پیکرش و در سکوت طی کنیم . در حال خروج از خانه حادثه رخ داد . خبر دادند که هاله هم رفت.» آمنه در سخنان خود از فراق و از بازیهای روزگار و از سخت بودن باور از دست رفتن هاله سخن گفت و به سکوت، ترس، خلاء ،تنگی دیوارها، سوالات بی پرسش که چرا و چگونه این اتفاق افتاده است اشاره کرد . آمنه در ادامه سخنان خود به نقل از مادر بزرگش یعنی مادر هاله و همسر سحابی گفت که در این رویداد به جزء زیبایی ندیده است و این اولین نشانه برای یافتن پاسخها است .
فرزند هاله سحابی با اشاره به اینکه به آنها قول داده نشده بود که از رنج و سختی دور باشند تاکید کرد:« زندگی و مرگ هاله پر از برکت بوده است . و بعد از آن رنج نبودن هاله تحمل پذیرتر شد.»
امنه از هاله گفت که به آنها خوش بینی و دیدن زیبایی ها را ، سادگی و مهربانی و اهمیت دادن به خواست دیگران و نیز اینکه دوست داشته دنیا چه طور باشد را یاد داده بود . به گفته آمنه شامخی هاله از 19 سالگی آرزو داشته و دعا میکرده که مرگ عادی نداشته باشد. به اعتقاد وی بعد از یک سال فرزندان هاله نقش های جدید زندگیشان را کم کم یاد گرفته اند و تمام این داستان جز زیبایی و خیر نبوده است .
بعد از آمنه ، مهرنوش بسته نگار در سخنانی گفت: به یادبود پدر و دختری نشسته ایم که برای آزادی و ایران زندگی می کردند؛ مرامشان مدارا بود و مشی شان گفتگوی مسالمت آمیز و بردبارانه با طرفهای مقابل و حتی معاند . مداومت و پیگیری، دوری از دور باطل خشونت که ضد راهبرد ملی است، احترام به قانون مداری ، تاکید بر احساس ملی و هویت ایرانی به مثابه بستر جامعه مدنی، هم زیستی و تعامل اجتماعی از دیگر ویژگی هایی بود که در نظر مهرنوش بسته نگار سحابی ها را متمایز می کند.
مهرنوش سته نگار از تاکید مهندس سحابی بر توسعه ، استقلال، امنیت و عدالت و توامانی توسعه اقتصادی و توسعه سیاسی و توسعه تولید و صنعت و فهم دموکراسی و جامعه مدنی و مشارکت و استبداد ناپذیری گفت.
سخنران بعدی مراسم سوسن شریعتی بود که از سختی و سترگی لحظات رفته بر خانه سحابی ها در سال گذشته و هنگام رویداد حادثه گفت . او اظهار داشت که این رویداد تصادفی نبوده است . سوسن شریعتی با تاکید بر این نکته که «خوب مردن هم نعمتی است» افزود: وقتی مرگی بزرگ روی می دهد بعد از مدتی این سوال ایجاد می شود که برای چه و برای که؟
سوسن شریعتی با طرح این سئوال از مرگ سحابی ها و نیز خود آنان، سه راه را برای زنده نگاهداشتن یادشان مورد اشاره قرار داد: «بر سر خاک رفتن؛ الگو سازی؛ و برقراری گفتگو با سحابی پدر که از جمله کسانی است که به خاطره نیانجامیده است.»
سوسن شریعتی این نحوه برخورد را ناشی از زیست سحابی ها و عدم مواجه شدنشان با بن بست امید و نیز با خیانت و جنایت و آلودگی، اندیشیدن به مسائل کلان تر و منافع ملی، تبدیل تجربه های تراژدیک شان به تجربه های مثبت و زیبا، و نیز گفتگو با قربانی کننده نه به قصد انتقام که به قصد بخشیدن دانست. کاری که به تعبیر وی علاقمندان سحابی ها نیز باید به آن بپردازند.
در ادامه برنامه قطعه ای از یکی از سخنرانی های مهندس سحابی پخش شد . سخنانی که در آن نسبت به خطر به قدرت رسیدن نظامیان هشدار داده شده و ماهیت حکومت آنان را مخرب دانسته بود. همچنین قطعه ای از صدای هاله پخش شد که شعرهای شاملو و فروغ فرخ زاد را می خواند و نیایش مشهور دکتر شریعتی را زمزمه می کرد .
پایان بخش مراسم یادبود سحابی ها، سخنرانی دکتر محمد مهدی جعفری بود. این قرآن پژوه تحت عنوان “گنجور گرانبهای 70 سال تجربه سحابی” سخن گفت . او از تلاش بدون توقع مهندس سحابی و در اختیار قرار دادن تجاربش سخن گفت و این که حقایق را با حفظ آبروداری نظام عنوان می کرد . جعفری در ادامه از ممارست سحابی با قرآن، از علاقه اش به آموزش و انتقال تجربه به نسلهای بعدی ، از انتقادهای دلسوزانه اش، و از تلاش های وی برای نشان دادن راه حل یاد کرد.
در مراسم یادبود زنده یاد مهندس سحابی و دختر شهیدش هاله، بسیاری از شخصیتها و فعالان سیاسی وکنشگران مدنی، فعالان ملی- مذهبی (ازجمله دکتر پیمان، حسین شاه حسینی، محمد بسته نگار، دکتر ملکی، دکتر رفیعی، مینو مرتاضی لنگرودی، فاطمه گوارایی، و احسان هوشمند)، اعضای ارشد نهضت آزادی ایران (دکتر یزدی، مهندس توسلی ، مهندس صباغیان و خسرو منصوریان)، حجه الاسلام انصاری راد، حجه الاسلام احمد منتظری، عباس امیر انتظام، علی اکبر معین فر، خسرو سیف، محمد رضا بهشتی، هادی خانیکی ، عمادالدین باقی، احسان و سارا شریعتی، فخری محتشمی پور، اعضای شورای مادران صلح و خانواده های شهدا و زندانیان سیاسی جنبش سبز حضور داشتند.
جو شدید امنیتی حاکم بر مراسم
خاطرنشان می شود این مراسم در جو کاملا امنیتی برگزار شد.بنا به گزارش های رسیده به سایت ملی-مذهبی ابتدا مردم دسته به دسته برای ادای احترام به سحابی ها سر خاک رفتند و همزمان افراد لباس شخصی از مردم فیلم می گرفتند . در انتهای کوچه ای که منزل مهندس سحابی در آن واقع شده است لباس شخصی ها از مردم و پلاک ماشین ها فیلم و عکس می گرفتند. همچنین برخی دیگر از شرکت کنندگان گزارش داده اند که در مسیرهای منتهی به لواسان نیروهای انتظامی حضور داشتند و به صورت گزینشی از برخی افراد که به نظر می رسید قصد حضور در مراسم را دارند سئوال می کردند.