محدود شدن بیشتر آزادی بیان در مصر

محاکمه طنزپرداز مصری به اتهام تمسخر مرسی

یک طنزپرداز سرشناس در مصر متهم است رییس جمهوری این کشور را در برنامه‌های خود مورد تمسخر قرار داده و دادستان کل مصر دستور تحقیقات قضایی از وی را صادر کرده است.

به گزارش ایسنا “باسم یوسف” در برنامه‌های تلویزیونی خود که از زمان آغاز اعتراض‌های مردمی به دولت حاکم پخش می‌شود از نام مقام‌های رسمی کشور در طنزهای خود استفاده می‌کرد.

اکنون از این طنزپرداز به دلیل “تضعیف کردن مقام” محمد مرسی، رییس جمهوری مصر رسما شکایت شده است.

طلعت عبدالله‌، دادستان کل مصر در پی شکایت‌نامه‌ای که یکی از وکلا بر ضد این طنزپرداز به اتهام اهانت به محمد مرسی ارائه کرد، دستور تحقیقات قضایی را از وی صادر کرد.

در موردی جداگانه، مسوولان روزنامه مستقل “مصری الیوم” می‌گویند، مرسی به “انتشار اخبار دروغ” آنها را متهم کرده است و درباره آنها تحقیق می‌شود.

به گزارش شبکه خبری بی.بی.سی، خبرها درباره این دو شکایت در حالی مطرح می‌شود که نگرانی‌ها درباره آزادی مطبوعات در مصر افزایش یافته است.

بسیاری از روزنامه‌نگاران در مصر با منتقدین قانون اساسی جدید همراه شده و می‌گویند در آن به اندازه کافی آزادی مطبوعات مطرح نشده است.

باسم یوسف که در اصل پزشک است، با انتشار ویدئوهای آماتوری خنده‌دار در اینترنت به شهرت رسید. وی این کار را پس از آغاز اعتراض‌هایی که به برکناری حسنی مبارک، رییس جمهور سابق مصر انجامید، شروع کرد.

برنامه تلویزیونی وی شباهت‌های زیادی به یک برنامه طنز سیاسی در آمریکا دارد.

شهرت یوسف زمانی بیشتر شد که برنامه‌های وی سه بار در هفته در یک کانال تلویزیونی ماهواره‌ای مستقل به نمایش درآمد. وی در برنامه‌هایش عده زیادی از طیف‌های مختلف را مورد تمسخر قرار می‌داد. از افرادی مانند همکارهای تلویزیونی او گرفته تا محققان نامی مسلمان و حتی محمد مرسی در طنزهای وی به نمایش گذاشته می‌شوند.

اما برنامه‌های اخیر وی که در یکی از آنها محمد مرسی را به فرعون تشبیه کرده و وی را “سوپر مرسی” نامیده است، خشم یک وکیل اسلام‌گرا را برانگیخته و باعث شده که وی شکایت بر ضد او را طرح کند.

از سوی دیگر، مسوولان روزنامه مصری الیوم می‌گویند، چندی پیش خبری را منتشر کردند که در آن یک “مقام آگاه” به آنها گفته بود قرار است محمد مرسی به بیمارستانی که حسنی مبارک در آن بستری است سر بزند. آنها دلیل شکایت بر ضد روزنامه را همین خبر می‌دانند.

مدتی بعد این خبر در روزنامه مصری الیوم تصحیح شده و گفته شد که رفتن مرسی به بیمارستان لغو شده و همسر او از یکی از وابستگانش در این بیمارستان دیدن کرده بود. در ادامه خبر گفته شده بود که مسوولان این روزنامه برای بازجویی فراخوانده شدند.

قانون اساسی جدید مصر که اخیرا به تصویب رسید، مخالفت‌های زیادی را برانگیخته است. عده‌ای معتقدند در آن منافع اسلام گرایان بیشتر دیده می‌شود ولی کاستی‌هایی در زمینه حقوق زنان، مسیحیان و همچنین آزادی مطبوعات وجود دارد.

مطالب مرتبط

ضیا نبوی

اگر قرار است در کشاکشِ این تراژدی هولناک، جبهه‌ای را انتخاب کنیم، بهتر آن است که آن سو، طرفِ زندگی باشد و ازینکه بواسطه یک چنین انتخابی چگونه داوری می‌شویم و مطابقِ گفتارهای زندگی‌ناباورِ موجود، در کدام دسته قرار می‌گیریم، پروایی نداشته باشیم. اگر آری گفتن به شیوه‌ی پوششی که می‌پسندیم ما را از نظر مدافعین وضعیت، در صفِ براندازان تعریف می‌کند، نهراسیم و اگر بواسطه‌ی آری گفتن به غریزه‌ی زیستن یا همدلی با هموطنانمان آسیب‌دیده‌ از جنگ در صف مدافعین نظام قرارمان می‌دهند، پروایی نداشته باشیم.

گزاره ای خطرناک برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان

همه می‌دانیم جنگی که اکنون درگرفته، محصول مشترک «نظم بین الملل نابرابر» و وحشی، از یک طرف و «ساختار غیردموکراتیک و فاسد داخلی» از سوی دیگر است.
«این جنگ ما نیست، جنگ جمهوری اسلامی با اسراییل است». خطر این گزاره برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان در شرایط کنونی، بسیار بیشتر از جنگنده های F35 است. این گزاره ایست که اسراییل، خیلی بیشتر از ادوات جنگی اش روی آن حساب باز کرده است و بال رسانه ای اش یعنی شبکه اینترنشنال بسیار عریان در حال القای آن است و بی پروا مردم را به شورش دعوت می کند. متاسفانه بستر چنین گزاره ی خطرناکی را با هزار آه و افسوس، فساد نظام سیاسی ایران مهیا کرده است.

در پی حمله اسرائیل به مناطق غیرنظامی

بنا بر گزارش‌های منتشرشده در رسانه‌های بین‌المللی همچون هدف اصلی حملات، ایجاد اختلال در زیرساخت‌های برنامه هسته‌ای ایران و ضربه به فرماندهان ارشد نظامی اعلام شد. با این حال، شواهد میدانی و گزارش‌های منابع داخلی ایران از تلفات گسترده میان شهروندان غیرنظامی حکایت دارد.

مطالب پربازدید

مقاله