مراسم بزرگداشت سومین سالگرد جنبش سبز تحت عنوان «ایران در سومین سالگرد جنبش سبز» از سوی حامیان جنبش سبز در برلین برگزار شد.
رضا علیجانی در این مراسم به فراز و نشیب های گوناگون در تاریخ ایران اشاره کرد و ویژگی های دوران فراز و فرود از جمله نزدیک بینی، درازمدت نگری؛ خودبزرگ بینی, خودکم بینی؛ امید، ناامیدی؛ کوچک شمردن و بزرگ شمردن صف مقابل و… را برشمرد.
این فعال ملی – مذهبی در ادامه گفت از منظر تاریخی و در مقایسه با دوره های قبل به خصوص دهه 60 هیچ گاه شرایط به خوبی و روشنی این دوره نیست . هیچ گاه صف فعالان راه آزادی و عدالت به اندازه امروز گسترده و پرعمق و صف مخالفان آن کم شمار و پربحران نبوده است. وی آنگاه به نقد نزدیک بینی و دستاوردطلبی های عجولانه، بخصوص در نسل جدید ، پرداخت و گفت روند دموکراتیزاسیون در ایران یک دوی ماراتن است نه دوی صد متر. وی افزود ما نباید تنها به مسیر باقی مانده توجه کنیم بلکه باید راه طی شده را هم در نظر داشته باشیم.
علیجانی آن گاه به تحلیل استراتژیک شرایط کنونی در چهار عنوان «جهان, حکومت، مردم و نیروها » پرداخت. وی گفت در منازعه هسته ای ایران با نظام مسلط جهانی راه حل های بینابینی و حالت برد – برد در حال از بین رفتن است. اما از آنجا که ایران علیرغم میل به معامله، آمادگی دادن امتیازهای زیاد و زود را ندارد و غربی ها نیز علیرغم تشتت و منافع متفاوت شان معدل خواسته هایشان بالاست، امکان سازش و تفاهم کوتاه مدت وجود ندارد. و متأسفانه در آرام پز سیاست جهانی علیه ایران آش جنگ پخته می شود. وی تغییر در سوریه را عامل بسیار موثر در شتاب این روند معرفی کرد.
این فعال ملی – مذهبی تاثیر فشارهای اقتصادی را بر مردم در مرحله اول در خود فرورفتن مردم، کاستن از امکانات رفاهی و زیستی، افزایش آسیب های اجتماعی جدی، دزدی و فساد و فحشاء و… و در آخرین مرحله اعتراض و شورش دانست.
وی افزود در دهه 60 مردم مرعوب و ساکت بودند. اما الان علیرغم ترس سرکوب، اما پچ پچ فراوان است و این نجواها هر آن استعداد تبدیل به فریاد شدن را دارد. وی حرکت از «انتخاب» به «اعتراض» را تکاملی خواند اما افزود هنوز شرایط برای «اعتصاب» فراهم نیست چون پشتوانه مالی – امنیتی نسبی برای این کار هنوز وجود ندارد.
علیجانی پیوند جنبش دموکراسی خواهی سبز و جریان اعتراضی و نارضایتی های ناشی از مشکلات اقتصادی را امری استراتژیک خواند که باید – به خصوص در خارج از کشور – درباره آن بحث و فرهنگ سازی شود تا به مدل و راه حل مناسب رسد.
علیجانی حرکت اصلاحات و جنبش سبز را عاملی موثر در تعدیل نظرگاه های سیاسی بسیاری از افراد و جریانات و کاسته شدن از تعارض ها و تضادها دانست و گفت طی جنبش سبز در این باره به خصوص در خارج از کشور ، حالت دوگام به پیش یک گام به پس پیش آمده است.
علیجانی گفت جنبش سبز نیروها را بدون اینکه به هم زیاد نزدیک کند، اما هم سو کرد. وی افزود باید به روند همگرایی نیروها به خاطر هم فواید کوتاه مدت و تاکتیکی و هم منافع درازمدت و استراتژیک آن بها داد و در این راه کوشید.
وی افزود باید طی یک روند تدریجی یک بلوک سیاسی دموکراسی خواه و ملی تشکیل شود و گفت برخی نیروها عقبه اجتماعی در داخل کشور ندارند. اما برخی از آنها دارای هویتی هستند که قادر به بدنه سازی اند.
این فعال ملی- مذهبی جامعه و شرایط کنونی ایران را «مه آلود» و در حالت تعلیق دانست که زیر پوست آن دو پویش سیاسی و اقتصادی دموکراسی خواه و رفاه و عدالت طلب به شدت جریان دارد.
علیجانی در پایان گفت بستر اصلی تحولات داخل کشور است، اما خارج از کشور نیز نقش تاثیرگذار مهمی دارد. باید صدای داخل باشد، تئوری سازی کند، صدای مقاومت را رسا سازد، به هم گرایی نیروها کمک کند، با فضای جهانی تبادل فعال ملی داشته باشد. به داخل با نگاه تاریخی امید تزریق کند و… .
وی گفت سه سرمایه مهم در میان کارشناسان ایرانی وجود دارد که بعدا می تواند پشتوانه ساختن ایران آینده باشد: کارشناسانی که در بدنه بوروکراسی و وزارتخانه های کنونی وجود دارند ولی راه حل ها و صدایشان از سوی قدرت شنیده نمی شود، کارشناسان داخل اپوزیسیون و کارشناسانی که در مهاجران ایرانی تحصیل کرده در خارج از کشور وجود دارند.
در پایان این مراسم جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد و بحث و گفت و گوها تا دیروقت شب ادامه پیدا کرد.
صدا و تصویر این مراسم در لینک زیر قابل استفاده است: