تایید سخن آمانو از سوی سلطانیه

با آژانس به دور باطل رسیده ایم

علی‌اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، با انتقاد از رویکرد این نهاد گفت یوکیا آمانو درست می‌گوید که مذاکرات تهران با آژانس به دور باطل رسیده است.

به گزارش  رادیو فردا به نقل از واحد مرکزی خبر، نماینده ایران روز چهارشنبه ۱۵ خرداد همزمان با برگزاری نشست‌ فصلی شورای حکام آژانس، بار دیگر بر «صلح‌آمیز» بودن برنامه هسته‌ای ایران تاکید کرد و گفت: «شکی نیست که موضوع اتمی ایران در کنار دیگر مسائل در برنامه‌های نشست قرار داشت. چیز خاصی نبود ولی تنها چیزی که بود این است که بعد از ۱۰ سال، خبرها خیلی ساده هستند. آنان هیچ سندی از انحراف نیافته‌اند ولی چند کشور هستند که همچنان اظهارات تکراری خود را مطرح می‌کنند.»

اشاره علی‌اصغر سلطانیه به مواضع کشورهای اروپایی و ایالات متحده در شورای حکام علیه برنامه اتمی ایران است.

به گزارش آسوشیتد پرس جوزف مک‌مانوس، نماینده ایالات متحده در آژانس، روز چهارشنبه عدم پیشرفت در مذاکرات را نشانه «فریبکاری و تمرد» ایران خواند.

در همین حال  اتحادیه اروپا نیز با صدور بیانیه‌ای ایران را به «تعلل» در مذاکرات متهم کرد و آن را غیرقابل قبول دانست.

راکتور آب سنگین اراک هم که قرار است به زودی راه‌اندازی شود، یکی از مواردی بود که اتحادیه اروپا نسبت به آن ابراز نگرانی کرده است.

در واکنش و به این‌موضع‌گیری‌ها و نیز اظهارات مدیرکل آژانس، علی‌اصغر سلطانیه گفت: «توصیه من نیز به این چند کشور غربی ساده است؛ دست از تقابل بردارید و قطبی‌سازی و سیاسی‌سازی آژانس را متوقف کنید و بدون تاخیر بیشتر، به میز گفت‌وگوها بازگردید تا گفت‌وگوهای خود را بر اساس احترام، برابری و اساس رویکرد گام به گام و متقابل شروع کنیم که دنباله گفت‌وگوها با پنج بعلاوه یک است. این تنها راه موجود است.»

سلطانیه تصریح کرد: «با اظهارات مدیرکل مبنی بر اینکه ما در یک چرخه بسته قرار گرفته‌ایم، موافق هستم. با این حال چه کسی مسئول این مساله است؟ … هر کشوری که با اتهام‌هایی روبرو می‌شود، انتظار دارد که اسناد در اختیارش قرار دهند. از این رو تا زمانی که آژانس با این گفتمان مبنی بر تحویل اسناد مربوط به فعالیت‌های صورت گرفته در ایران موافقت نکند، ما نیز نمی‌توانیم این مسائل را بپذیریم. هیچ کشوری این را نمی‌پذیرد.»

یوکیا آمانو روز دوشنبه با اشاره به مذاکرات ایران و آژانس گفته بود ایران و آژانس به «دور باطل» گرفتار شده‌اند و هیچ پیشرفتی حاصل نشده است.

آمانو در گزارش‌های فصلی خود از برنامه اتمی ایران در بسیاری از موارد به اطلاعاتی استناد می‌کند که به گفته وی از سوی کشورهای عضو در اختیار این نهاد گذاشته شده است.

ایران می‌گوید خواهان بررسی اصل این مدارک است که یکی از آنها اتهاماتی است که درباره پارچین و فعالیت‌های ادعا شده اتمی در آن است. آژانس از تحویل اصل مدارک به خاطر حساسیت‌زا بودن آن به ایران خودداری کرده است. بخشی از این اطلاعات را سازمان‌های جاسوسی در اختیار آژانس گذاشته‌اند.

آژانس همچنین با استناد به تصاویر ماهواره‌ای می‌گوید ایران در حال پاکسازی محوطه نظامی پارچین است.

سلطانیه روز چهارشنبه با بیان اینکه ایران نمی‌تواند به آژانس «چک سفید» بدهد، گفت باید چارچوبی برای مذاکرات و اینکه پرونده ایران چه زمانی بسته می‌شود وجود داشته باشد.

وی اظهار داشت ایران نمی‌تواند به‌طور نامحدود محوطه‌های حساس نظامی خود را در اختیار دیگران بگذارد.

تهران به طور موازی با آژانس و گروه ۱+۵ درباره برنامه هسته‌ای خود مذاکره می‌کند که در هر دو محور تاکنون هیچگونه توافق ملموسی حاصل نشده و دو طرف حداکثر به ادامه گفت‌وگوها در آینده ابراز تمایل می‌کنند.

مذاکرات هسته‌ای و انتخابات

بن‌بست در مذاکرات و هزینه‌هایی که از این ناحیه بر کشور وارد شده، هم‌اکنون یکی از محورهای مباحث انتخاباتی در ایران است؛ به ویژه آنکه سرتیم پیشین و کنونی مذاکرات هسته‌ای، یعنی حسن روحانی و سعید جلیلی در این انتخابات نامزد شده‌اند.

حسن روحانی، که دبیری شورای عالی امنیت ملی در دوره محمد خاتمی را برعهده داشت می‌گوید تیم وی و دولت خاتمی، خطر جنگ و تحریم را از کشور دور کرد در عین حال که «حقوق هسته‌ای» ایران به رسمیت شناخته شد و پیشرفت‌های عملی نیز در این زمینه به دست آمد.

در مقابل سعید جلیلی با دفاع از کارنامه خود می‌گوید که ایران در دوره قبل به غربی‌ها امتیاز داده و چیز نگرفته است. وی بر گفتمان «مقاومت» و «تهدیدزدایی» به جای تنش‌زدایی تاکید دارد.

دیگر کاندیداها و از جمله محسن رضایی، محمدرضا عارف، محمدباقر قالیباف و علی‌اکبر ولایتی نیز از دیپلماسی هسته‌ای و خارجی ایران انتقاد کرده و آن را ناکارآمد توصیف کرده‌اند.

مطالب مرتبط

ضیا نبوی

اگر قرار است در کشاکشِ این تراژدی هولناک، جبهه‌ای را انتخاب کنیم، بهتر آن است که آن سو، طرفِ زندگی باشد و ازینکه بواسطه یک چنین انتخابی چگونه داوری می‌شویم و مطابقِ گفتارهای زندگی‌ناباورِ موجود، در کدام دسته قرار می‌گیریم، پروایی نداشته باشیم. اگر آری گفتن به شیوه‌ی پوششی که می‌پسندیم ما را از نظر مدافعین وضعیت، در صفِ براندازان تعریف می‌کند، نهراسیم و اگر بواسطه‌ی آری گفتن به غریزه‌ی زیستن یا همدلی با هموطنانمان آسیب‌دیده‌ از جنگ در صف مدافعین نظام قرارمان می‌دهند، پروایی نداشته باشیم.

گزاره ای خطرناک برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان

همه می‌دانیم جنگی که اکنون درگرفته، محصول مشترک «نظم بین الملل نابرابر» و وحشی، از یک طرف و «ساختار غیردموکراتیک و فاسد داخلی» از سوی دیگر است.
«این جنگ ما نیست، جنگ جمهوری اسلامی با اسراییل است». خطر این گزاره برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان در شرایط کنونی، بسیار بیشتر از جنگنده های F35 است. این گزاره ایست که اسراییل، خیلی بیشتر از ادوات جنگی اش روی آن حساب باز کرده است و بال رسانه ای اش یعنی شبکه اینترنشنال بسیار عریان در حال القای آن است و بی پروا مردم را به شورش دعوت می کند. متاسفانه بستر چنین گزاره ی خطرناکی را با هزار آه و افسوس، فساد نظام سیاسی ایران مهیا کرده است.

در پی حمله اسرائیل به مناطق غیرنظامی

بنا بر گزارش‌های منتشرشده در رسانه‌های بین‌المللی همچون هدف اصلی حملات، ایجاد اختلال در زیرساخت‌های برنامه هسته‌ای ایران و ضربه به فرماندهان ارشد نظامی اعلام شد. با این حال، شواهد میدانی و گزارش‌های منابع داخلی ایران از تلفات گسترده میان شهروندان غیرنظامی حکایت دارد.

مطالب پربازدید

مقاله