اعتراض صنفی کارگران معدن کوشک بافق در حالی به چهارمین روز متوالی رسید که روز پیشتر، به دستور کارفرما از ورود تعدادی از کارگران اخراجی به داخل معدن جلوگیری شده است. همزمان دهها کارگر کارخانه شیشه آبگینه واقع در شهرک صنعتی البرز در استان قزوین، در اعتراض به پرداخت نشدن ۴ ماه حقوق مقابل ساختمان اداره کار این شهرستان تجمع کردند. دهها کارگر کارخانه کرمانیت کرمان نیز، دراعتراض به پرداخت نشدن حقوق و معوقات ۹ ماهه گذشته خود در مقابل فرمانداری این شهرستان تجمع کردند. این کارگران به نمایندگی از ۱۰۰ کارگر کارخانه کرمانیت در مقابل فرمانداری جمع شده بودند. در گزارشی دیگر اینکه با گذشت سه سال از تعطیلی کارخانه یخچال سازی البرز در شهرستان نیشابور هنوز ۷۶ کارگر بیکار شده این واحد تولیدی موفق به دریافت سنوات پایان کار خود نشدهاند. بازنشستگان صنعت فولاد کشور نیز همزمان با آغاز صحن علنی مجلس در اعتراض به تعویق دریافت مستمریشان مقابل مجلس تجمع کردند.
به گزارش ایلنا، اعتراض صنفی کارگران معدن کوشک بافق امروز در حالی به چهارمین روز متوالی رسید که روز گذشته همزمان با سومین روز اعتراض صنفی این کارگران که همچنان با توقف تولید همراه است، به دستور کارفرما از ورود ۱۷ کارگر اخراجی به داخل معدن جلوگیری شده است.
یک منبع آگاه در معدن کوشک بافق گفت: امروز چهارمین روزی است که کارگران در اعتراض به پرداخت نشدن مطالبات صنفیشان و همچنین اخراج ۱۷ کارگر، کار در بخشهای مختلف معدن را متوقف کردهاند. این درحالیست که به گفتهٔ کارگران، به دستور کارفرما از صبح امروز از ورود کارگران اخراجی به داخل معدن ممانعت به عمل آمده است.
گفتنی است، در ادامه اعتراضات صنفی سه روز گذشته، از یکشنبه شب (سوم اسفند ماه)، دستگاه ثبت ورود و خروج کارگران توسط عوامل کارفرما برداشته شده است تا روزهایی که کارگران معترض کار را متوقف کردهاند به عنوان غیبت برای آنان محسوب شود.
کارگران نگران این هستند که با توجه به در اختیار نداشتن نسخهٔ سوم قراردادکار که باید در اختیار کارگران باشد، امنیت شغلی سایر کارگران نیز به خطر بیافتد. یکی از کارگران در این باره گفت: نسخه ی قرارداد اسفندماه به کارگران داده نشده و مشخص نیست ثبت قراردادها در اداره کار انجام شده است یا خیر. این مسئله نگرانی کارگران را در خصوص تعدیل نیرو تشدید کرده است.
گفتنی است، اعتراض دسته جمعی کارگران معدن کوشک پس از اخراج ۱۷ نفر از کارگران صورت گرفت که ابتدای ماه جاری (اسفند ماه) توسط کارفرما از کار اخراج شدند و قراردادشان تمدید نشده است.
به گفتهٔ کارگران از این ۱۷ نفر، ۱۲ نفراز جمله کارگرانی بودند که پس از اعتراضات صنفی در آذر ماه سال جاری ابتدا توسط کارفرما از کار اخراج و مجددا به کار بازگشته بودند اما همزمان با موج جدید اخراجها ۵ کارگر دیگر نیز به همراه آنها اخراج شدهاند.
کارگران اخراجی در معادن زیرزمینی و روباز در بخشهای انتظامات، سنگ شکن و… مشغول به کار بودند. کارفرما با این بهانه که این کارگران در جریان اعتراضات کارگری آذر و دی ماه دست داشته و فراهم کننده زمینه اغتشاش و ناامنی در معدن بودهاند آنها را اخراج کرده است.
آبگینه
همزمان دهها کارگر کارخانه شیشه آبگینه واقع در شهرک صنعتی البرز در استان قزوین، صبح امروز در اعتراض به پرداخت نشدن ۴ ماه حقوق مقابل ساختمان اداره کار این شهرستان تجمع کردند.
کارگران معترض با تجمع مقابل ساختمان اداره کار از مسئولان دولتی خواستند پیگیر معوقات مزدیشان در روز های پایانی سال باشند.
به گفته کارگران شیشه آبگینه، آنان علاوه بر ۴ ماه حقوق، خواستار دریافت حقوق اسفند ماه و عیدی و پاداش پایان سال طبق روال سالهای گذشته شدند.
کارگران میگویند هر سال کارفرما در روزهای چهارم و پنجم اسفند ماه با محاسبه میانگین حقوق هر یک از کارگران، حقوق اسفند ماه آنان را به همراه عیدی و پاداش پایان سال پرداخت میکرد اما امسال در آستانه نوروز چهار ماه حقوق دریافت نکردهایم.
بنا بر ادعای کارگران، همچنین نماینده کارفرما در آخرین تجمع کارگران که در تاریخ ۲۰ بهمن ماه در نماز خانه کارخانه انجام شده بود وعده پرداخت همه مطالبات معوقه کارگران را حداکثر تا پایان ساعت اداری روز جاری داده بود که در این مورد نیز کارفرما بد قولی کرده است.
البرز نیشابور
در گزارشی دیگر اینکه با گذشت سه سال از تعطیلی کارخانه یخچال سازی البرز در شهرستان نیشابور هنوز ۷۶ کارگر بیکار شده این واحد تولیدی موفق به دریافت سنوات پایان کار خود نشدهاند.
کارگران کارخانه تعطیل شده گفتهاند با وجود پیگیریهای حقوقی از طریق اداره کار و سایر نهادهای دولتی در طول سه سال گذشته، هنوز موفق به دریافت سنوات پایان کار خود از کارفرما نشدهاند.
بر اساس قانون کار، «سنوات پایان کار» مزایایی است که بابت سالهای سپری شده از زندگی کارگر در کارگاه، باید به عنوان سرمایهای هنگام خاتمه همکاری در اختیار کارگر قرار گیرد. کارگران کارخانه یخچالسازی البرز میگویند با کاهش شدید ارزش پول ملی طی سه سال اخیر، ارزش ریالی سنوات آنان به همان میزان کاهش یافته است.
به گفته این کارگران، با وجود آنکه نماینده کارفرما آراء هیاتهای تشخیص و حل اختلاف را پذیرفته است اما تا این لحظه اقدامی برای پرداخت مطالبات معوقه کارگران نشده است.
به گفته کارگران؛ کارفرما علاوه بر بدهی ۵۲۵ میلیونی بابت سنوات پایان کار ۷۶ کارگر، به چند بانک نیز بدهی دارد و کارگران نگراناند این بانکها بابت طلب میلیاردی خود اموال کارخانه را توقیف کنند.
کارگران میگویند این واحد تولیدی در سال ۹۰ به دلیل سیاست گذاریهای غلط اقتصادی دولت و ناتوانی در رقابت با محصولات مشابهه وارداتی تعطیل شده است.
کرمان
همچنین دهها کارگر کارخانه کرمانیت کرمان، دراعتراض به پرداخت نشدن حقوق و معوقات ۹ ماهه گذشته خود در مقابل فرمانداری این شهرستان تجمع کردند. این کارگران به نمایندگی از ۱۰۰ کارگر کارخانه کرمانیت در مقابل فرمانداری جمع شده بودند.
کارگران معترض کرمانیت به ایلنا گفتهاند، صبح امروز ابتدا به استانداری کرمان مراجعه کردند اما مسولین استانداری آنها را به فرمانداری کرمان ارجاع داده است.
این کارگران از خرداد ماه ۹۳ تاکنون حقوق و معوقات بیمهای طلبکارند و از مرداد ماه ۹۲ نیز مزایا (شامل حق لباس، حق شیر و…) و بن کارگری به کارگران پرداخت نشده است. یکی از کارگران در این باره به ایلنا گفت: همهٔ کارگران نزدیک به ۱ میلیون تومان بن کارگری طلبکارند و عیدی سال گذشته هم به آنها پرداخت نشده است.
یکی از کارگران معترض در خصوص دلایل این تجمع توضیح داد: شرکت کرمانیت به دلیل ممنوعیت ورود آزبست در سال ۹۱ برای مدتی تولید را متوقف کرد و پس از آن خوشبختانه بعد از دو سال تلاش موفق شدیم تا بدون استفاده از ماده سمی آزبست ورق و یا لولههای سیمانی مرغوبی تولید کنیم. اما تجهیزات و ماشین آلات مجهزی برای تولید انبوه نداریم و این هم به دلیل عدم سرمایه گذاری سهامداران برای تامین مواد اولیه است که موجب شده فروش خوبی هم نداشته باشیم. در طول این مدت هیچ حمایتی از کارگران شرکت نشده است و علاوه بر اینکه حقوق و مزایای کارگران از خرداد ماه پرداخت نشده، دفترچههای درمانی کارگران هم از آذر ماه تمدید نشده است و کارگران هزینههای درمان خانوادهشان را با نرخ آزاد پرداخت میکنند.
وی همچنین به وضعیت کارگران بازنشسته این شرکت اشاره کرد و گفت: نزدیک به ۵۰ کارگری که امسال بازنشسته شدهاند از ابتدای سال ۹۲ سنوات دریافت نکردهاند، و ۳۰ نفر دیگری که در ماههای اخیر بازنشسته شدهاند به دلیل رد نشدن ۴درصد حق بیمه اضافه در مشاغل سخت و زیان آور توسط کارفرما مستمریشان برقرار نمیشود. وی دلیل این امر را بدهکاری شرکت کرمانیت به تامین اجتماعی کرمان عنوان کرد.
سه سال است که عید نداریم
این کارگران میگویند، از سه سال گذشته که شرکت دچار فرازو نشیبهای بسیاری شده مشکلات بسیاری گریبانگیر کارگران شده است. یکی از کارگران در این باره به پرداخت نشدن مزایا و مطالبات عید کارگران اشاره کرد و گفت: سه سال است که به دلیل اوضاع نابسامان شرکت کرمانیت و پرداخت نشدن به موقع حق و حقوقمان عید نداریم. کارگران چه گناهی کردهاند که باید این وضعیت را تحمل کنند.
این کارگر ادامه داد: به همهٔ این مشکلات تمدید نشدن دفترچههای درمانی را هم اضافه کنید. به گفتهٔ این کارگر، مشکلات تمدید نشدن دفترچههای درمانی کارگران باعث شده مشکلات عدیدهای گریبانگیر کارگران شود. برخی از کارگران به دلیل کار در محیط آلوده، دچار مشکلات تنفسی شدهاند و هزینههای درمان بالایی را متحمل میشوند. بسیاری از این هزینهها به سختی از جیب کارگران پرداخت میشود. بیپولی و شرایط بد مالی باعث از هم پاشیده شدن زندگی خانوادگی تعدادی از کارگران شده و برخی از کارگران برای تامین نیازمندیهای روزمرهٔ تحصیلی فرزندانشان مجبور شدهاند زیر بار قرضهای کلان بروند.
کارگران با ابراز نگرانی از آینده شغلی خود و ۱۰۰ کارگر کارخانه کرمانیت میگویند، ادامهٔ شرایط با چنین وضعیتی قابل تحمل نیست.
یکی از کارگران وضعیت این روزهای کارخانه کرمانیت را ناشی از بیتوجهی سهامداران به وضعیت شرکت و کارگران دانست و گفت: سهامداران ما بانک صنعت و معدن، سازمان تامین اجتماعی، سازمان بازنشستگی کشور و آستان قدس رضوی هستند که همه از جملهٔ بزرگترین بنگاههای اقتصادی کشورند و میتوانند به راحتی مطالبات کارگران را پرداخت کنند و مجددا کرمانیت را احیا کنند اما نمیدانیم چرا علی رغم گذشت چند ماه از تولید ورقهایی که کارگران به سختی با کمترین مواد اولیه اقدام به تولید آنها میکنند، هیچ حمایتی از سوی این نهادها صورت نمیگیرد.
این کارگر تاکید کرد، اگر مواد اولیه برای تولید ورقهای ایرانیتی تامین شود، کرمانیت میتواند دوباره به روزهای خوب خود بازگردد. وی گفت: کارگران با دست خالی اقدام به تولید ورقهایی کردهاند که از ورقهای آزبستی به مراتب مرغوبتر است اما هیچ حمایتی از سوی سهامداران این شرکت نمیشود.
تغییرات مدیریتی این شرکت به عنوان یکی از عواملی که وضعیت کرمانیت را با فراز و فرودهای بسیاری مواجه کرده، از دیگر نکاتی است که کارگران را دچار سردرگمی و بلاتکلیفی کرده است. به گفتهٔ کارگران معترض، از مهرماه سال ۹۲ تاکنون ۴ مدیرعامل در این شرکت تغییر کردهاند و این مسئله اثرات منفی روی ثبات وضعیت شرکت و کارگران گذاشته است. به گفتهٔ یکی ازمعترضین، کارگران قربانی دعواها و بازیهای مدیریتی شدهاند و آوار تمام مشکلات و گرفتاریهای شرکت در نهایت با پرداخت نشدن به موقع مطالباتشان بر سر آنان خراب میشود.
‘گفتنی است، کارخانه کرمانیت تولید کننده ورقهای ایرانیتی در استان کرمان در سال 91 به دلیل آلایندگی محیط زیست تعطیل شد و هم اکنون با تولید ورق های غیر آزبستی به فعالیت خود ادامه می دهد. تولیداتی که به گفته ی کارگران علی رغم کمبود مواد اولیه بسیار مرغوب تر از ورق های آزبستی است.
بازنشستگان فولاد
بازنشستگان صنعت فولاد کشور نیز صبح امروز همزمان با آغاز صحن علنی مجلس در اعتراض به تعویق دریافت مستمریشان مقابل مجلس تجمع کردند.
به گزارش ایلنا، بازنشستگان فولاد در پی تعویق ۳ ماه مستمری خود مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کردند.
تجمع کنندگان پرداخت به موقع مستمری خود را در گروی استقراض صندوق بازنشستگی فولاد از خزانه کل کشور میدانند.
فقیرترمان می کنند
عضو هیات مدیره اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانکاری کشور رقم تعیین شده برای دستمزد سال ۹۳ را افزایش دهنده ۱۰ درصدی شکاف مزد و تورم دانست و گفت: اگر دولت یازدهم به همین روال در تعیین مزد سال آینده کارگران ادامه دهد، برخلاف ادعای معاون وزیر کار خانوادههای کارگری نه تنها هرگز قدرت پس انداز نخواهند داشت بلکه به نسبت امسال نیز فقیرتر خواهند شد.
«مهدی نجفپور» در واکنش به گفتههای اخیر معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی مبنی براینکه «دستمزد کارگران در سال ۹۴ با رویکرد دادن فرصت پس انداز به کارگران تصویب میشود» به ایلنا گفت: از نظر منطق اقتصادی پس انداز برای جامعه کارگری تنها از طریق صرفه جویی شدید و انجام اضافه کاری و اختیار کردن مشاغل دوم و سوم امکان پذیر است اما در ایران سالهاست که به دلیل پایین بودن دستمزد و بالابودن هزینههای زندگی، کارگران با وجود انجام تمامی این اقدامات، درآمد مازاد ندارند و از این طریق تنها میتوانند کمبود دستمزدشان را جبران کنند.
این فعال حقوق صنفی کارگران افزود: پایین بودن دستمزدها نتیجه عدم اجرای ماده ۴۱ قانون کار است؛ حتی در سال گذشته که نرخ تورم حدود ۳۵ درصد بود باز هم شورای عالی کار تنها با افزایش ۲۵ درصدی حداقل مزد موافقت کرد.
وی افزود: در حالی که کارگران انتظار داشتند برای سال ۹۳ با روی کار آمدن دولت یازدهم قدرت خرید آنها را به اندازه سبد هزینههای زندگی افزایش یابد؛ تنها با همین اقدام شورای عالی کار حدود ۱۰ درصد دیگر بر شکاف مزدی که از سالهای پیش به تدریج میان دستمزد و هزینه زندگی کارگران به وجود آمده بود افزود و بدین ترتیب این فاصله امروز براساس نرخ تورم به حدود ۷۰ درصد رسیده است.
عضو هیئت مدیره اتحادیه کارگران قراردادی با اشاره به مذاکرات جاری برای تعیین دستمزد سال آینده کارگران گفت: اگر دولت به جای حمایت از استدلالهای نامربوط اقتصادی کارفرمایان، با اجرای ماده 41 قانون کار دستمزد کارگران را براساس نرخ واقعی تورم و سبد هزینه خانوار افزایش دهد و سپس موانع دولتی تولید را از پیش پای کارفرمایان بردارد، کارگران خود به خود امکان پس انداز کردن بخشی از درآمدشان را خواهند یافت.
این فعال صنفی با اشاره به شمار بالای کارگرانی که هم اکنون بصورت قراردادی و پیمانی مشغول کار هستند؛ گفت: بیشتر این کارگران دارای تخصص و تجربه هستند اما در کارگاههایی کار میکنند که کافرما در پایان هرسال کاری با آنها تسویه حساب میکند و بنابراین این کارگران هرگز از مزایای طرح طبقه بندی مشاغل بهرهمند نمیشوند.
نجفپور گفت: با این شرایط بهتر است که دولت با حمایت از واقعی شدن حداقل دستمزد کارگران اجازه دهد که دستمزدها برمنای نرخ واقعی توم و سبد هزینههای زندگی (ماده ۴۱ قانون کار) افزایش یابد و البته در این خصوص تضمین کند دستکم همان ۱۰ درصد عقب افتادگی سال قبل بابت مزد جدید محاسبه و به کارگران پرداخت شود.