اتهام جدید ایران:

ارسال تسلیحات از یمن به شاخ آفریقا

دولت یمن هفته گذشته محموله تسلیحاتی منتسب به ایران را در بندر عدن برای خبرنگاران به نمایش گذاشت به گزارش خبرگزاری رویترز، هیات سازمان ملل متحد برای نظارت بر تحریم تسلیحاتی اریتره و سومالی در تازه‌ترین گزارش محرمانه خود، نسبت به ورود تسلیحات ساخت ایران به این کشورها هشدار داده اند.

بر اساس این گزارش، تسلیحات ایرانی از طریق یمن به سومالی قاچاق می‌شوند به گزارش بی‌بی سی،قطعنامه ۱۷۴۷ شورای امنیت سازمان ملل متحد، صادرات تسلیحات توسط ایران را مطلقا ممنوع کرده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، بر اساس تازه‌ترین یافته‌های هیات نظارت بر تحریم تسلیحاتی سومالی و اریتره، ظاهرا ً این محموله‌های تسلیحاتی از یمن توسط شبکه‌های سومالیایی به شمال سومالی منتقل می‌شوندمنطقه خودگردان شمال سومالی یکی از کانون‌های تامین تسلیحاتی پیکارجویان افراطی موسوم به الشباب محسوب می‌شود.

روز بیست و سوم ژانویه، شناورهای گشت ساحلی یمن با همکاری نیروی دریایی آمریکا، یک کشتی حامل تسلیحات را در آبهای یمن شناسایی و توقیف کردند.بر اساس برخی گزارش‌ها، ایران مبدا این محموله بوده است.ایران هر نوع ارتباط با محموله کشف شده را تکذیب کرده است.

با این وجود، هفته گذشته عبد ربه منصور هادی‎، رئیس جمهور یمن از ایران خواست تا به حمایت تسلیحاتی از گروه‌های مسلح شورشی در کشورش پایان دهد.

منیر ال ماوری، تحلیلگر یمنی مقیم واشنگتن، در پاسخ به این سوال به بی‌بی‌سی فارسی گفت: “دو احتمال وجود دارد: در حالت اول ممکن است ارسال این محموله بخشی از جنگ از راه دور ایران و عربستان سعودی در یمن باشد. در احتمال دوم، این اقدام را باید یک تلاش جدی از سوی ایران برای کسب نفوذ واقعی در داخل یمن ارزیابی کرد. ایرانی‌ها می‌دانند که یک زمانی در آینده، سوریه را از دست خواهند داد و در آن صورت، آنها برای اعمال فشار علیه عربستان سعودی به پایگاه‌های دیگری نیاز خواهند داشت و در حال حاضر، بهترین جا برای این کار یمن است که عملا ً حیات خلوت عربستان سعودی محسوب می‌شود.”

مقام‌های ایرانی نیز در گذشته به طور تلویحی عربستان سعودی و امیر نشین‌های حوزه خلیج فارس را به حمایت مالی و تسلیحاتی از گروه‌های تجزیه طلب سنی فعال در برخی مناطق مرزی ایران متهم کرده اندآیا ایران سعی دارد با حمایت از شیعیان یمن، نسبت به این تحرکات واکنش نشان دهد؟ منیر ال ماوری معتقد است ایران در حال تعمیق نفوذش در یمن است.

او می افزاید:” ایرانی‌ها پولهای زیادی خرج می‌کنند و این تلاش آنها تنها به شورشیان شیعه محدود نمی‌شود، آنها امروز در منطقه سنی نشین تعز هم با تجزیه طلبان ارتباط دارند. آنها دفتری را در بیروت در اختیار علی سالم البیض‎، رهبر حرکت تجزیه طلب جنوب یمن قرار داده اند و به او کمک مالی می‌کنند و آقای البیض به این موضوع معترف است. پس می‌شود نتیجه گرفت که ایران با عربستان سعودی در یمن درگیر است.”

اگر دست داشتن ایران در ارسال این محموله تسلیحاتی برای کمیته نظارت بر تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد احراز شود، بر اساس فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد٬ شورای امنیت می‌تواند با طیفی از واکنش‌ها – از تحریم‌های دیپلماتیک و اقتصادی گرفته تا حتی واکنش نظامی – به این اقدام ایران پاسخ دهد. هر چند به گفته تحلیلگران، احراز دقیق و مستند مبدا محموله‌های تسلیحاتی قاچاق، کاری مشکل و در بسیاری از موارد غیر ممکن محسوب می‌شود.

مطالب مرتبط

ضیا نبوی

اگر قرار است در کشاکشِ این تراژدی هولناک، جبهه‌ای را انتخاب کنیم، بهتر آن است که آن سو، طرفِ زندگی باشد و ازینکه بواسطه یک چنین انتخابی چگونه داوری می‌شویم و مطابقِ گفتارهای زندگی‌ناباورِ موجود، در کدام دسته قرار می‌گیریم، پروایی نداشته باشیم. اگر آری گفتن به شیوه‌ی پوششی که می‌پسندیم ما را از نظر مدافعین وضعیت، در صفِ براندازان تعریف می‌کند، نهراسیم و اگر بواسطه‌ی آری گفتن به غریزه‌ی زیستن یا همدلی با هموطنانمان آسیب‌دیده‌ از جنگ در صف مدافعین نظام قرارمان می‌دهند، پروایی نداشته باشیم.

گزاره ای خطرناک برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان

همه می‌دانیم جنگی که اکنون درگرفته، محصول مشترک «نظم بین الملل نابرابر» و وحشی، از یک طرف و «ساختار غیردموکراتیک و فاسد داخلی» از سوی دیگر است.
«این جنگ ما نیست، جنگ جمهوری اسلامی با اسراییل است». خطر این گزاره برای ایران و‌ همه‌ی ما ایرانیان در شرایط کنونی، بسیار بیشتر از جنگنده های F35 است. این گزاره ایست که اسراییل، خیلی بیشتر از ادوات جنگی اش روی آن حساب باز کرده است و بال رسانه ای اش یعنی شبکه اینترنشنال بسیار عریان در حال القای آن است و بی پروا مردم را به شورش دعوت می کند. متاسفانه بستر چنین گزاره ی خطرناکی را با هزار آه و افسوس، فساد نظام سیاسی ایران مهیا کرده است.

در پی حمله اسرائیل به مناطق غیرنظامی

بنا بر گزارش‌های منتشرشده در رسانه‌های بین‌المللی همچون هدف اصلی حملات، ایجاد اختلال در زیرساخت‌های برنامه هسته‌ای ایران و ضربه به فرماندهان ارشد نظامی اعلام شد. با این حال، شواهد میدانی و گزارش‌های منابع داخلی ایران از تلفات گسترده میان شهروندان غیرنظامی حکایت دارد.

مطالب پربازدید

مقاله