علی طیبنیا، وزیر اقتصاد ایران از کشف یک مورد فساد مالی، با تخلفاتی به ارزش ۱۲ هزار میلیارد تومان، خبر داده و گفته است متهمان این پرونده بازداشت شدهاند.
به گزارش بی بی سی وزیر اقتصاد ایران گفته است: “یک شرکت کاغذی تشکیل شده بود که با همکاری ماموران برخی دستگاهها، افراد بازنشسته و بعضا شاغل در حوزه جعل سند در مالیات و برای دریافت وام از بانک فعال بود.”
او گفته شرکتی دیگر از فاکتور جعلی این شرکت استفاد کرده و “داوطلبانه ۱۲۰ میلیارد تومان به سازمان مالیاتی پرداخت کرده تا کارهایش پیش برود.”
محمد پاریزی معاون بانک و بیمه وزیر اقتصاد هم گفته است که این پرونده فساد به چند ماه قبل مربوط میشود. به گفته مقامهای وزارت اقتصاد ایران بخشی عمده وجوهی که متهمان این پرونده گرفته بودند به نظام بانکی بازگردانده شده است.
به گفته وزیر اقتصاد، پروسه زمانی فساد ۱۲ هزار میلیاردی در حدود دو سال طول کشیده است و “این فساد مربوط به گردش مالی در سیستم بانکی بوده به نحوی که چک های بانکی بلاوجه و صدور ضمانت نامه های نامعتبر بانکی صادر می شده است.”
آقای طیب نیا می گوید که در “نحوه صدور ضمانت نامه های بانکی” خلا قانونی وجود داشته که بعد از “کشف این فساد این خلا مشخص شد و شورای پول و اعتبار نیز این مشکل را رفع کرد.”
وزیر اقتصاد و معاون او اشارهای به جزئیات پرونده و هویت متهمان نکردهاند.
پیش از این مقامهای دولت، از جمله شخص حسن روحانی، رئیس جمهور و اکبر ترکان، مشاور او، گفته بودند که اخباری درباره یک پرونده بزرگ فساد منتشر خواهد شد، اما این اولین باری است که حجم این پرونده فساد ۱۲ هزار میلیارد تومان عنوان میشود.
در سالهای اخیر پروندههایی چون فساد مالی سه هزار میلیاردی، بیمه ایران و پرونده بابک زنجانی به میزان حدود هشت هزار میلیارد تومان خبرساز شدهاند، اما پرونده جدید از نظر میزان پولی که در میان بوده، کمسابقه به نظر میرسد.
علی طیبنیا اظهار امیدواری کرده با اعمال نظام جامع مالیاتی و ساماندهی مالیات سراسر کشور به طور الکترونیکی، که به قطع رابطه رو در رو میان ماموران و مالیاتدهندگان میشود، فساد در این حوزه پایین بیاید.
به گفته آقای طیب نیا، پروندههایی در بخشهای مختلف بانکی، مالیاتی و گمرکی در حال پیگیری است که این پرونده ۱۲ هزار میلیاردی یک مورد آن است.
توضیحات رئیس بانک مرکزی در مورد پرونده
به گزارش ایسنا، سیف که در یک برنامه تلویزیونی سخن میگفت در بخش دیگری به طرح جزییاتی از فساد 12 هزار میلیاردی شبکه بانکی که اخیرا وزیر اقتصاد آن را اعلام کرده بود پرداخت.
وی با بیان اینکه این سوء جریان از سال 1385 تا اوایل سال 1391 شکل گرفته گفت: در اواخر شش ماهه سال گذشته این موضوع کشف شد و از آن به بعد در هیات نظارت مورد پیگیری بوده و گزارش مفصلی به مراجع قضایی ارائه و بررسی شد.
رییس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه 12 هزار میلیارد تومان همه حجم سوء استفاده از شبکه بانکی نیست، بلکه گردش عملیات آن است، گفت: این در حالی است که کل مبلغ مورد نظر در بالاترین سطحی که در اختیار سوء استفادهکنندگان بوده 70 میلیارد تومان است اما با توجه به اینکه طی چهار تا پنج سال به گردش بوده به 12 هزار میلیارد تومان رسیده است.
سیف با اعلام اینکه کلیه عوامل فساد 12 هزار میلیاردی شبکه بانکی شناسایی شده و تحت پیگیری قرار دارند، ادامه داد: یک نفر بازداشت و چند نفر با قید وثیقه در شرف محاکمه قضایی قرار گرفتهاند. ضمن اینکه کل منابع وصول شده و جریمه با نرخ 34 درصد محاسبه و در شش قسط پرداخت خواهد شد.
به گفته رییس کل بانک مرکزی تاکنون چهار قسط از طلب 12هزار میلیارد تومانی سوء استفاده کنندگان وصول شده و دو قسط دیگر باقیمانده است که آخرین مرحلهی آن در 22 دیماه سال جاری وصول خواهد شد.
وی این توضیح را هم داد که بانک مرکزی راضی نیست که فسادی کشف شده و برای آن اقدام کند، بلکه باید قبل از شروع هر جریان منفی ریشه آن پیگیری و از بروز بیشتر جلوگیری شود.