وزارت خزانهداری آمريکا چندين فرد و شرکت از اروپا و خاورميانه را به خاطر کمک به ايران برای دور زدن تحريمها وارد فهرست سیاه خود کرد.
به گزارش رادیو فردا به نقل از خبرگزاری رويترز، وزارت خزانهداری آمريکا پنجشنبه ۱۷ بهمن ماه اعلام کرد که اين شرکتها و افراد در زمينه کمک به ايران برای دور زدن تحريمهای مالی آمريکا عليه ايران مجازات شدند.
اين دومين بار از زمان توافق هستهای سوم آذر است که آمريکا افراد و شرکتهايی را به خاطر نقض تحريمهای ايران در فهرست تحریمهای خود قرار میدهد.
به موجب این تحریمها اين شرکتها ديگر نمی توانند با نظام مالی آمريکا در ارتباط باشند.
بر اساس توافق موقت هستهای که در ۳۰ دی ماه به اجرا گذاشته شد، آمريکا و اروپا بخشی از تحريمها عليه ايران را به مدت شش ماه تعليق کردند، اما بخش اعظمی از تحريمها، از جمله تحريم نفت و بانک مرکزی ايران کماکان باقی مانده است.
خزانهداری آمريکا در اعلاميهای که پنجشنبه منتشر کرده، میگويد که اقدام جديد آمريکا در تحريم شرکتهای ناقض تحريمهای ايران نشانه عزم و تعهد اين کشور برای ادامه «تحريمهای موجود» عليه ايران است.
آمريکا قول داده است که تحريمهای جديدی عليه ايران وضع نکند، اما تاکید کرده ناقضان تحريمهای موجود عليه ايران که به قوت خود باقی است، مجازات خواهند شد.
به ویژه پس از استقبال شرکتهای خارجی در سرمایهگذاری در ایران و نیز احتمال تصویب تحریمهای جدید در کنگره، دولت آمریکا نسبت به نقض تحریمهای موجود هشدار داده است.
بر اساس بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، افراد و شرکتهايی که پنجشنبه به فهرست تحریمهای آمريکا اضافه شدهاند از کشورهای ترکيه، اسپانيا، آلمان، گرجستان، افغانستان، ايران، ليختن اشتاين و امارات متحده عربی هستند.
خزانهداری آمريکا میگويد که اين شرکتها و افراد برای دور زدن تحريمهای مالی عليه ايران و فروش نفت و همچنین انتقال فناوری نظامی به تهران کمک کردهاند؛ همچنين به گفته اين وزارتخانه، شرکتهای اسپانيايی در دستيابی به تکنولوژی هستهای به ايران کمک کردهاند.
این بیانیه میافزاید برخی ديگر از این شرکتها در فعاليتهای تحت حمايت ايران در افغانستان و سوريه مشارکت داشتهاند.
مخالفت بیل کلینتون با افزایش تحریم ها علیه ایران
بیل کلینتون، رئیس جمهوری اسبق آمریکا که محبوبترین چهره حزب دموکرات در این کشور هم شناخته میشود، از نمایندگان مجلس سنا خواسته از تحریم دوباره ایران بپرهیزند و به گفتگوهای میان تهران و گروه ۵+۱ فرصت پیشرفت دهند.
به گزارش بی بی سی پولیتیکو ادعا کرده چند نفر از حاضران در این جلسه خصوصی، در مورد محتوای گفتههای آقای کلینتون به این مجله اطمینان دادهاند.
بیل کلینتون از با نفوذترین سیاستمداران فعلی آمریکاست و حمایت او از باراک اوباما در مخالفت با وضع تحریمهای جدید علیه ایران، می تواند اطمینان خاطری برای کاخ سفید تلقی شود.
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در هفتههای گذشته صراحتا اعلام کرده که با وضع هرگونه تحریم جدیدی علیه ایران در مدت زمانی که مذاکرات هستهای با تهران در حال انجام است، مخالف است و در صورت تصویب چنین تحریمهایی، آن را وتو خواهد کرد.
با وجود این، در سالی که دموکراتها به رقابتهای انتخابات کنگره آمریکا دل بستهاند، آقای اوباما از رویارویی مستقیم با نمایندگان مجالس این کشور پرهیز میکند و به همین علت، حمایت بیل کلینتون از جایگاه کاخسفید درباره مذاکرات هستهای میان ایران و گروه ۵+۱میتواند به کاهش اصطکاکها میان دولت و کنگره کمک کند.
با این حال، بسیاری از جمهوریخواهان در کنگره آمریکا و بعضی از سناتورهای دموکرات نسبت به نتیجه مذاکرات هستهای و اجرای توافق بدبیناند و معتقدند تصویب تحریمهای جدید میتواند ایران را وادار به توقف برنامه هستهای و اجابت خواستههای آمریکا و متحدانش کند.
همزمان، ایران علاوه بر صلحآمیز خواندن برنامه هستهای خود بارها اعلام کرده تحریمها و استفاده از آنچه تهران “زبان زور و تهدید” میخواند، نمی تواند این کشور را وادار به چشمپوشی از “حق قانونی این کشور در استفاده از دانش هستهای برای مصارف صلحآمیز” کند.