مایک پومپئو، وزیرخارجه آمریکا مدعی شده که تحریمهای نفتی کاخسفید علیه صادرات نفت ایران توانسته جلوی فروش دو میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه از نفت این کشور را بگیرد. این در حالی است که ایران مدعی است همچنان قادر است نفت خود را بفروشد.
به گزارش بی بی سی وزیرخارجه آمریکا که این سخنان را در گفتگو با شبکه تلویزیونی اماسانبیسی طرح کرده گفته به کارآیی بازگرداندن تحریمها علیه تهران یقین دارد و مطمئن است که کاخسفید میتواند به استراتژی خود در این زمینه ادامه دهد.
اشاره آقای پومپئو به راهبرد “به صفر رساندن صادرات نفت ایران” است که دولت دونالد ترامپ از ماه مه گذشته پیش گرفته است.
در تحولی دیگر آقای پومپئو از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته است تحریم تسلیحاتی ایران را که قرار است سال آینده منقضی شود تمدید کند.
او در مورد انقضای بندهایی از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که به عنوان بخشی از توافق اتمی تصویب شده بود هشدار داد و از جمله به پایان منع سفر قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه، اشاره کرد.
با انقضای این قطعنامه در سال آینده تحریم ها علیه ۲۳ شهروند دیگر ایران هم برداشته خواهد شد.
آقای پومپئو گفت: “وقت برای محدود کردن توانایی ایران برای دامن زدن به اقدامات تروریستی تنگ تر می شود.
او همچنین گفت از زمانی که آمریکا قصد خود برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران را اعلام کرد، رهبر این کشور “یک کارزار تمام عیار که بر دیپلماسی اخاذی استوار است را شروع کرده است.”
او از جمله به یک آزمایش موشکی توسط ایران و ضبط نفتکش ها در تنگه هرمز اشاره کرد.
با این حال بعید به نظر می رسد که شورای امنیت در واکنش به درخواست های آمریکا دست به اقدامی علیه ایران بزند.
قدرت های اروپایی همچنان برای نجات برجام تلاش می کنند و روسیه و چین که دارای قدرت وتو در این شورا هستند احتمالا مانع هر اقدامی علیه ایران خواهند شد.
برایان هوک فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران هم پیش از اظهارات آقای پومپئو در نیویورک به خبرنگاران گفت: “به اعتقاد ما شورای امنیت سازمان ملل نقشی مهم برای اطمینان از ادامه تحریم های تسلیحاتی و منع سفر دارد.”
آقای ترامپ بعد از خروج یک جانبه دولت آمریکا از توافق هستهای میان شش قدرت جهانی و ایران که به برجام موسوم شده است، از نوامبر سال گذشته تحریمهای هستهای علیه ایران را از سر گرفت.
با وجود این، بسیاری از کشورهای وارد کننده نفت از ایران از ماه نوامبر تا ماه مه گذشته فرجهای شش ماهه دریافت کرده بودند که همزمان با ادامه خرید نفت از ایران، به دنبال جایگزین کردن منابع خرید انرژی بروند.
بر همین اساس، واشنگتن با توقف صدور معافیتها در ماه مه امسال اعلام کرد که با توجه به مخالفت ایران برای مذاکره هستهای مجدد با آمریکا، بنا دارد با “به صفر رساندن” صادرات نفت این کشور، علاوه بر قطع منابع مالی تهران، فشار مضاعفی علیه مقامهای این کشور وارد کند تا آنها وادار به گفتگو با واشنگتن شوند.
راهکاری که با وجود تاثیر چشمگیر بر صادرات نفت ایران، هنوز نتوانسته این کشور را به گفتگوی مستقیم با کاخسفید متقاعد کند.