حسین کاظم پور اردبیلی، نماینده ایران در اوپک، که به دلیل خونریزی مغزی در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان لاله بستری بود ساعاتی پیش درگذشت. متن زیر اقتباسی است از نوشتهی رضا زندی روزنامهنگار با سابقهی حوزهی نفت ایران در مورد کاظم زاده.
کاظمپوراردبیلی فارغالتحصیل کارشناسی ارشد بازرگانی از آمریکاست. وی مدتي وزير بازرگاني شد و از نجات يافتگان و مجروحين انفجار در دفتر حزب جمهوري اسلامي است. او پس از وزارت بازرگانی، تا سال 64 در وزارت خارجه ماند و در پست معاونت اقتصادی انجام وظیفه کرد.
از مذاکرات ماندگار او، مذاکرات قطعنامه 598 بود. شاهبیت مذاکرات کاظمپور در زمان جنگ، مذاکره با آندره کورمیگو، معروفترین وزیر خارجه اتحاد جماهیر شوروی بود. ایران میخواست بداند که آیا شوروی (در زمان جنگ تحمیلی) به رژیم صدام موشک دوربرد داده است یا خیر. ماجرای جدال کاظمپور با وزیر پرقدرت بلشویکها و کسب نتیجه برای ایران شنیدنی است. [کاظمپوراردبیلی در این مذاکرات وزیر امور خارجه شوروی را متقاعد میکند و این قول را از شوروی می گیرد که دیگر شاهد شلیک موشک های دوربرد شوروی به ایران نباشد.]
حسین کاظم پور اردبیلی سال ۶۴ به نفت میآید تا آقازاده را یاری کند. شگردهای فروش نفت ایران در زمان جنگ از جمله هنرهای کاظمپور بود. او سالها معاون بینالملل وزارت نفت (و عضو هيات مديره شركت ملي نفت، رييس هيات مديره نيكو و..) علاوه بر رياست هياتعامل اوپک بود.
ماجرای سعودالفیصل و کاظمپور هم در دفاع از منافع ایران شنیدنی است . روزی وزیر خارجه پرسابقه عربستان در حضور آقازاده دست کاظمپور را میگیرد و از او میخواهد تا کمی سرسختیاش را کنار بگذارد.
در آخرین سمپوزیم وزرای اجلاس سران اوپک، در عربستان، وقتی رایزن انرژی آمریکا جلسه را مسحور سخنرانی خود کرده بود کاظمپور چنان پنبهها را زد که گریزی جز تشویقاش از سوی ناظران نبود. (از نزديك شاهد اين هنرنمايي كاظم پور بودم. در جلسه اي كه محمد حسين عادلي هم حضور داشت.)
«تدوین استراتژی تعامل سازنده و شراکت در عین رقابت، تلاشهایی برای تشکیل IEF و شکلدهی به کشورهای صادرکننده گاز در سال 2001» از کارهای مهم کاظمپور در دوره مسوولیتش بود. تنها نمونه ی تز دهها یادگار مهم كاظم پور در صنعت نفت است.
حسین کاظمپور اردبیلی، پس از 24 سال نمایندگی ایران در هیات عامل اوپک به وزير نفت دولت احمدینژاد نوشت: «نظر به اینکه شما تمایل دارید تا برای من جانشین تعیین کنید.» و به این ترتیب نشان داد که استعفایش «خودخواسته» نیست.
حسین کاظمپور اردبیلی با نفت 6 دلاری از وزارت خارجه آمد، آبروی نفت ایران در مجامع بینالمللی شد و با نفت 126 دلاری به وزارت خارجه برگشت تا بازنشسته شود. (او البته در دوران حضورش در نفت، فراز و نشيب زيادي تجربه كرده است. اين بار هم قيمت نفت منفي را ديد.
برگرفته از تویتر رضا زندی
