در نامه‌ سرگشاده 35 سازمان بین المللی به دبیر کل سازمان ملل مطرح شد

انتقاد از حذف ائتلاف زیر رهبری عربستان سعودی از «فهرست ننگ» ناقضان حقوق کودک در یمن

۳۵ سازمان بین‌المللی در نامه ای به  به دبیر کل سازمان ملل بان کی مون از  حذف ائتلاف زیر رهبری عربستان سعودی از «فهرست ننگ» ناقضان حقوق کودک در یمن انتقاد کردند.

متن کامل این نامه به نقل از سایت فدراسیون بین المللی حقوق بشر به شرح زیر است:

به‌عنوان سازمان‌های فعال در امر محافظت از کودکان و کارکنان امدادی در درگیری‌های مسلحانه، از تصمیم شما به‌ تاریخ ۶ ژوئن ۲۰۱۶ برای حذف ائتلاف زیر رهبری عربستان سعودی از «فهرست ننگ» پیوستِ گزارش سال ۲۰۱۶ شما به شورای امنیت سازمان ملل درباره‌ی کودکان و درگیری مسلحانه «منوط به نتایج بررسی مشترک» موارد و شمار مذکور در پیوست، حیرت کردیم.

مدارک نقضِ فاحشِ حقوق بشر کودکان در یمن به دستِ ائتلاف زیر رهبری عربستان سعودی بسیار است. «راه‌کارِ نظارت و گزارش‌دهی» سازمان ملل که در سطوح مختلف عمل می‌کند و از کلیه‌ی نهادهای فعال سازمان ملل در هر کشور اطلاعات گردآوری، بررسی و کنترل می‌کند، مرگ یا زخمی شدن بیش از ۱۰۰۰ کودک را در حمله‌های هوایی ائتلاف زیر رهبری عربستان سعودی و ده‌ها حمله‌ هوایی به مدارس و بیمارستان‌ها را در یمن را ثبت کرده است. «فهرست ننگ» بر اساس این اطلاعات تهیه شده است.

این یافته‌ها در چارچوب نقض گسترده‌ی حقوق بین‌المللی بشردوستانه به دست نیروهای ائتلاف در یمن در سال گذشته به دست آمده است. هیأت کارشناسان سازمان ملل ۱۱۹ حمله‌ی نیروهای ائتلاف را غیرقانونی تشخیص داده است. سازمان‌های غیردولتی نیز بیش از ۵۰ مورد حمله‌ی هوایی بی‌رویه یا بی‌تناسب را علیه هدف‌های غیرنظامی، از جمله خانه‌ها، بازارها، مدارس، بیمارستان‌ها و کلینیک‌ها را ثبت کرده‌اند که به مرگ صدها کودک انجامیده است. گرچه می‌توان شمار دقیق را مورد تردید قرار داد، مسوؤلیت ائتلاف زیر رهبری عربستان سعودی در مورد نقضِ فاحشِ حقوق بشر کودکان در بسیاری از این حمله‌ها مورد تردید نیست. به علاوه، عربستان سعودی و دیگر اعضای ائتلاف، بر خلاف تعهدشان بر اساس حقوق بین‌المللی بشردوستانه، هیچ تمایلی به انجام تحقیق معتبر درباره‌ی اتهام‌های جنایت‌های جنگی نشان نداده‌اند.

از زمانی که «فهرست ننگ» دبیر کل در سال ۲۰۰۲ برقرار شد، این فهرست وسیله‌ای پرارزش برای تلاش‌های مربوط به جلوگیری از نقض حقوق بشر کودکان در درگیری‌های مسلحانه بوده است. این لیست با زدن انگ ننگ بر مرتکبان نقض حقوق بشر کودکان، چه دولت‌ها و چه گروه‌های مسلح غیردولتی، بر عاملان درگیری مسلحانه فشار می‌آورد تا حقوق بین‌المللی را رعایت کنند. بیش از ۲۰ دولت و گروه‌ مسلح برنامه‌ی عملی سازمان ملل را امضا کرده‌اند و دست به اقدام‌هایی برای پایان دادن به نقض حقوق بشر کودکان زده‌اند تا به‌منظور «حذف از فهرست» مورد بررسی قرار گیرند.

تصمیم دبیر کل به حذف ائتلاف سعودی از فهرست ـ حتا موقت برای «بررسی» ـ در پی اعتراض دولت عربستان سعودی پیشینه‌ی زیانباری ایجاد می‌کند و به اعتبار فهرست لطمه می‌زند. این کار به طرف‌های درگیری مسلحانه این پیام را می‌دهد که اگر فشار کافی سیاسی وارد کنند، می‌توانند موفق به خروج از فهرست شوند و از بررسی دقیق و پاسخ‌گویی فرار کنند. به جای آن، پیام شما باید این باشد که کلیه‌ی طرف‌های درگیری مسلحانه ـ بدون استثنا ـ بر اساس موازین یکسان مورد بررسی قرار می‌گیرند و تنها راه خروج از فهرست پایان دادن به نقض حقوق بشر کودکان است.

اگر ائتلاف زیر رهبری عربستان سعودی مایل است از فهرست خارج شود، بایستی به کشتار و ناقص کردن کودکان و بمباران مدارس و بیمارستان‌ها در یمن پایان دهد؛ چون به‌خاطر آنها در فهرست قرار گرفته است.

با تسلیم به درخواست عربستان سعودی، شما به ابتکار حقوق بشر در صدر امور خودتان لطمه می‌زنید و میراث خود به‌عنوان طرفدار حقوق بشر را لکه‌دار می‌کنید. ما از شما با تأکید می‌خواهیم ائتلاف زیر رهبری عربستان سعودی را دوباره در فهرست پیوستِ گزارش‌تان قرار دهید و روشن اعلام کنید که دفتر شما به انتشار فهرستی بدون جانبداری، بر اساس مدارک متعهد است نه به سیاست. کودکانی که زندگی‌شان در درگیری مسلحانه نابود شده شایسته آن هستند.

با احترام

مطالب مرتبط

شاید از نگاه ایران رفع تحریم‌ها انگیزه‌ کافی برای ورود به مذاکره باشد

بنابر ارزیابی‌های اولیه اروپا، اگرچه حملات اولیه آمریکا به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان آسیب‌های جدی وارد کرده، اما نتوانسته است که برنامه هسته‌ای ایران را «کاملا نابود» کند

تعلیق همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ترامپ می‌گوید ایران بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را نپذیرفته و با توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرده است. رئیس‌جمهور آمریکا گفت که در دیدار آتی خود با نتانیاهو در کاخ سفید درباره این موضوع گفت‌وگو خواهد کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: مذاکرات پایان برنامه هسته‌ای ایران باید آغاز شود

جمهوری اسلامی ایران دسترسی بازرسان آژانس را محدود کرده و هم‌اکنون نیز گروهی از بازرسان آژانس که در ایران هستند، اجازهً ورود به سایت‌های هسته‌ای برای ارزیابی دقیق خسارت ناشی از حملات جنگ ۱۲ روزه را ندارند.

مطالب پربازدید

مقاله