اسيا العتروس | مترجم: علی سرداری

شهید زیباروی .. مهسا امینی

مترجم: علی سرداری

مهسا امینی .. نام صیدا در اذهان به عنوان شهید زیبایی که جرأت کرد حجاب خود را محدود کند و بخشی از موهایش را عمداً یا ناخواسته فاش کند تا به اتهام خودنمایی در اختیار پلیس اخلاق حسنه ایران قرار گیرد.
زیبایی و فتانه ای که این اجازه را می دهد تا او را دستگیر کنند و تحت «یک دوره آموزشی ارشادی قرار دهند، با اعلام مرگ ناگهانی او پایان می یابد و ماجرا به جنایتی مستند تبدیل می شود که خشم را در خیابان های ایران شعله ور می کند و عکس های آن در سایت ها و روزنامه های مختلف درداخل و خارج  ایران پخش گردید.

بهانه‌ی رعایت اخلاق حسنه و تخطی از قانون پوشش که تصور می کند صِرف ظاهر یک زن فتنه ای است که او را ملزم به نابودی می کند، قاعدتا به پایان می رسد.

امینی قربانی جدید پلیس اخلاق حسنه یا آنچه که به عنوان برقراری امر به معروف و نهی از منکر برای پاسداری از اسلام نامیده می شود ، همان دختر شایسته‌ی شهید زیباروی است. از تصویر سازی تمایل زنان به انحراف و ضرورت نیاز به  پاسداشت اخلاق اسلامی در جامعه ایران بعد از انقلاب بیش از چهار دهه می گذرد . گویی خداوند محتاج حمایت توسط کسانی است و یا این که  عدم تعهد زنان به حجاب می تواند به دین لطمه بزند و  جایگاه اسلام را کاهش و تنزل دهد، توگویی بقاء و موجودیت اسلام به رعایت همین جزئیات کوچک پیوند خورده که نشان دهنده شکنندگی بسیار آن تحت ناتوانی آن در برخورد با زن به عنوان انسانی دارای عقل و قدرت تفکر و انتخاب که در عین حال مادر، خواهر، دختر، همسر و همسفر مردان بشمار می روند، است.

از ایران گرفته تا افغانستان و پاکستان و تا منطقه عربی که گرفتار جهل و فساد و روحیه امنیتی مردانه است، فجایع نسبت به زنان با نام‌ها و صحنه‌های متفاوت تکرار می‌شود. و جالب که در همه جا اتفاقات مشابه است. دختری که در دهه دوم زندگی خود بوده و احتمالا به دلیل آشکار بودن موهایش از نظر پاسدار اخلاق فتنه انگیز است و باید قبل از وقوع هر مسئله ای باید حذف شود. اما مرگ مهسا امینی در سکوت نگذشت و خشم همگانی را برانگیخت. خیابان های ایران و زنان ایرانی همراه با ایرانیان در داخل و خارج از کشور به تظاهرات و محکومیت جنایت علیه قوانین ناعادلانه که با فتوای صاحبان قدرت تحت لوای دین پنهان می‌شوند  پرداخته و شرایط سخت و خفقان‌کننده‌ را محکوم کردند.
طبق مقررات حکومت برآن است تا  هر چه بیشتر جامعه را مانند گله ای به زندگی در آلونک های پوسیده سوق داده و حلقه زندگی و زیست زنان و همه جامعه را تنگتر کرده تا با کنترل مطالبات آنان مقابل  سرایت اعتراض علیه  استبداد و محدودیت های استبدادی و … را بگیرند!

همانطور که در تمام جوامع تحت حاکمیت روحانیون آنها  وسواس و نگران به انحراف رفتن زنان از سنت ها و آداب و رسوم فلاکت بار هستند ، مقامات ایرانی نیز قول دادند که تحقیقاتی را در مورد این حادثه آغاز کنند و حقیقت را فاش کنند… راهی آشنا برای جلوگیری از خشم بیشتر مردم در حالی که رئیس جمهور ایران برای شرکت در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک به سر می برد.

ماجرای مهسا امینی که پیش از دستگیری توسط پلیس اخلاق حسنه در سفری به تهران به همراه خانواده اش از اقلیم کردستان ایران آمده بود، شاید در میان اتفاقات و جنایات روزمره، یک اتفاق گذرا به نظر برسد، اما در حقیقت این اتفاق روی داده  چشم ها را باز و حقایق بسیاری را افشاء می کند. و آن اینکه وقتی دین به تجارت تبدیل می شود چه اتفاقی می افتد. و اینکه مرجع دینی در راستای تبیین آنچه مطابق اهدافش و متناسب با جهت گیری ها و انتخاب هایش است،  یا  آنچه را که می خواهد منع می کند، و یا آنچه را که می خواهد تحلیل  کند و …. به طرح جانشین خدا در زمین و ملزم به اجرا و پاسداری از شریعت و لذا توجیه هر چیزی که بتواند قوایش را تقویت کند می پردازد
صدها زن ایرانی پس از حادثه امینی روسری خود را از سر درآوردند و برخی از آنها در اعتراض به اتفاقات رخ داده سر خود را تراشیدند… مسلم است که حادثه امینی طرز فکر بسیاری از زنان ایرانی را تغییر خواهد داد
در زمانی که جهان برای جارو کردن فضا و پیشرفت در رقابت است و توسعه و تضمین پیشرفت جوامع و دستیابی به برابری در درون جوامع همچنان موضوع مهمی است. بخشی از مسلمانان غرق شده در تحقیق در مورد تعداد دسته های موی زنان که باید یا نباید قبل از اعمال مجازات بر روی آنها ظاهر شود بسر می برند . چنگال نگهبانان دین بر زنان محکم است ، اما …..!
——————————
*نویسنده تونسی
منبع:  رای الیوم

مطالب مرتبط

جمال الطاهر محقق و متخصص رسانه‌ای تونسی در مونترال، کانادا:مترجم علی سرداری

در تاریخ تونس، یک پارادوکس دردناک تکرار می‌شود: بسیاری از چهره‌هایی که زندگی، اندیشه و مبارزه خود را وقف کشور کردند، در نهایت به انزوا، بدنامی، تبعید، زندان و گاهی حتی مرگ دچار شدند، پیش از آنکه بعدها به‌عنوان بخشی از وجدان ملی دوباره کشف شوند.

عصام نعمان:مترجم علی سرداری

آیا پس از همه اقداماتی که اسرائیل و آمریکا علیه لبنانی‌ها، فلسطینی‌ها و ایران انجام داده‌اند و همچنان ادامه می‌دهند، رواست که رؤسای جمهور عون و سلام به ایران حمله کنند، گویی می‌خواهند حمایت بی‌قید و شرط آن از لبنان را رد کنند؟ در حالی که ایران شرط پایان جنگ را تعهد جدی اسرائیل به توقف تجاوز و عقب‌نشینی از اراضی اشغالی لبنان می‌داند.

نوران بدیع – مترجم: علی سرداری

عبدالجواد یاسین، مانند بسیاری از متفکران منتقد، با واکنش‌های متفاوتی روبه‌رو شده است. در حالی که روشنفکران بسیاری از او حمایت می‌کنند، جریان‌های سنت‌گرا او را متهم به چالش‌کشیدن اصول اساسی اسلام می‌دانند. این تقابل میان قدیم و جدید، میان فقه سنتی و تفسیرهای مدرن، یاسین را به چهره‌ای محوری در بحث آینده اسلام تبدیل کرده است.