مجتبی نجفی

در ستایش از گفتمان ایران شهروندمدار

ملی مذهبی _  آن چه که اخیرا در ارومیه رخ داده بار دیگر بر لزوم اهمیت فرهنگ شهروندمداری تاکید دارد؛ این فرهنگ سوژه را نه قوم که شهروند تعریف می کند. گفتمان ایران شهروندمدار از تعلقات قومی، از رسوم و زبان و آیین هایی که کمک به همبستگی و صلح بکنند؛ دفاع میکند اما محور را ” شهروند صاحب حق و مسئولیت” تعریف میکند. پس شما پیش از آنکه کرد یا ترک یا لر باشید، شهروند ایرانی هستید. اتفافا تاکید بر تمرکززدایی از قدرت و تقویت حاشیه ها و توزیع عادلانه ثروت در استانهای محروم در راستای شوکت بخشیدن به شهروندی است که باید خود را از آوار تعصبات قومی قبیله ای، فقر و محرومیت بیرون بکشد و در مقام شهروند صاحب کرامت، صاحب فردیت به رسمیت شناخته، صاحب حق اجتماع و تشکل یابی شناسایی کند..

سلاح شهروند، نه چماق که کلمه است. ایده آل ترین وضعیت برای حکومتهای دیکتاتوری، همین دعواهای حیدری نعمتی است و سخت ترین وضعیت برای مستبدین، جنبشهای همگانی با رویکرد شناسایی شهروند است. برای همین جنبش سبز و جنبش “زن، زندگی، آزادی” به شدت سرکوب شدند چون ایده محوری این جنبشها، شهروند صاحب حق بود. وقتی در خیابانهای ایران فریاد زدند ” آذربایجان یاور کردستان” ” از تهران تا زاهدان؛ جانم فدای ایران” حاکم هراسناک شد و بر شدت سرکوب افزود.

گفتمان ایران شهروندمدار با عطف به تمرکززدایی از قدرت با بسط ایده تحزب؛ انجمنهای مدنی؛ انجمنهای جماعت محور، تقویت ایده شوراها،…پادزهر دو بالی است که همدیگر را تقویت میکنند: اقتدارگرایی و واگرایی. طالبان استبداد هم در حکومت و هم در اپوزیسیون از ” قوم گرایی” برای زدن دموکراسیخواهی نهایت استفاده را خواهند کرد. یکی برای تضعیف جنبشهای مدنی سراسری و ترویج خفقان از اختلافات قومی سود خواهد برد و دیگری برای توجیه گفتمان اقتدارگرا؛ ابرانسان، پدر، چوپان چوب به دست.

ایستادن بر واحد “قوم” به جای “شهروند” به تقویت این دو گرایش خطرناک برای ملت ایران کمک خواهد کرد. از این رو نقش نخبگان و شهروندانی که توسعه ایران را در صورتی متوازن در به رسمیت شناختن تکثر در بستر همبستگی می دانند در مهار آتش فرقه گرایی مهم است؛ به خصوص وقتی حکومت برنده اصلی جنگ شهروند با شهروند است. توسعه متوازن ایران نه در سرکوب و نه در واگرایی که در همبستگی در عین تکثر با ایستادن بر واحد “شهروند” امکان تحقق دارد؛ این وضعیت ایده آل صلح است؛ غیر از این جنگ است؛ چه حاکم دیکتاتور و چه دعوای قومی نشانه‌هایی مهم از وضعیت جنگی اند. نفی واگرایی و اقتدارگرایی لازم و ملزوم اند؛ این دو با هم نفس می‌کشند.

مطالب مرتبط

نویسنده: د. لينا الطبال | مترجم: علی سرداری

اما در غزه چیز جدیدی در جریان نیست. نتانیاهو به نسل کشی ادامه می دهد. او توافق آتش‌بس را هر طور که بخواهد نقض می کند. کابینه وی به ایجاد دفتری برای مهاجرت داوطلبانه ساکنان غزه رأی می دهد.
آیا او واقعا فکر می کند که فلسطینی کیفش را برمی دارد و از محبت اشغالگر و شهرک نشین بلوند تشکر می کند و می رود؟ مردم غزه از گرسنگی، تشنگی، درد و سرما می میرند و همه ما منتظر تصمیمی هستیم که گذرگاه را باز کنیم و به کمک های بشردوستانه اجازه بدهیم و هیچ چیز جدیدی وجود ندارد.

حسن فحص | مترجم : علی سرداری

سیگنال‌های رئیس‌جمهور ترکیه هنگام اعلام حمایت مطلق خود از دولت آذربایجان به رهبری الهام علی‌اف، به‌ویژه در تلاش‌های این کشور برای تحمیل تعدیل ژئوپلیتیکی در مرزهای خود با ارمنستان از طریق ایجاد یک کریدور زمینی که دو بخش مرکزی آن را به منطقه نخجوان وصل می‌کند، سپس در حمایت از تنش امنیتی و نظامی که بین تهران و باکو تشدید شد و تقریباً منجر به شروع جنگ بین آنها در اواخر تابستان 2021 شد، آشکار گردید.
جاه‌طلبی‌های ترکیه برای جایگزینی ایران محدود به منطقه قفقاز جنوبی نبود، بلکه زمانی که اردوغان تلاش‌های خود را برای ایجاد "هلال ترکیه" در مرکز آنکارا که ترکیه را با کشورهای آسیای مرکزی وصل می‌کرد و سپس با ایجاد کریدورهای حمل و نقل زمینی در اطراف ایران که داخل آسیا و سواحل ترکیه را به اروپا متصل می‌کرد، آشکار کرد، فراتر از آن گسترش یافت. پروژه اردوغان برای خلع کارت‌های ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک ایران در خلأ نمی‌گذشت، بلکه یکپارچه بود و ابعاد فرهنگی داشت. این ابعاد فرهنگی از طریق تلاش برای تصرف میراث فرهنگی ایران پدیدار شد و با تلاش برای مصادره جلال الدین رومی البلخی «مولانا» و گنجاندن آن در میراث ترکیه آغاز شد. سپس در یکی از سفرهایش به باکو، پایتخت آذربایجان، از مصادره شاعر دیگر به نام نظامی گنجوی خبر داد.

ایرج سبحانی

اگر دختران جوان ایران همان "لولیتا" هستند که به‌سبب معصومیتشان مورد سوءاستفاده قرار می‌گیرند و بعدها به قدرت خویش پی می‌برند، پس کدام شخصیت در فیلم باید به "هامبرت"، مرد منحرف و سوءاستفاده‌گر تشبیه شود؟ زنان مقنعه‌پوش در ورودی دانشگاه؟ بازجوی زندان؟

مطالب پربازدید

مقاله