ملی مذهبی _ ۳۱ ژانویه ۲۰۲۵ (۱۲ بهمن ۱۴۰۳) هزارمین روز از بازداشت و حبس «سیسیل کوهلر» و «ژاک پاریس» دو فعال صنفی معلمان فرانسه میگذرد. این روز برابر با ۸۴۳مین روز بازداشت «الیویه گراندو» توریست فرانسوی است که هویت او بهتازگی منتشر شده است. این شهروندان فرانسوی کیستند؟ و جمهوری اسلامی از دستگیری آنها به دنبال چیست؟
به گزارش ایران وایر ، روز ۲۹ ژانویه ۲۰۲۵ (۱۰ بهمن ۱۴۰۳) مساله گروگانگیری شهروندان فرانسوی توسط جمهوری اسلامی یکی از موضوعاتی بود که در جلسه عمومی مجلس سنای فرانسه مطرح شد. «رشید تمال» (Rachid Temal) از سناتورهای فرانسه در خصوص سیاستهای دولت فرانسه در قبال جمهوری اسلامی «ژان نوئل بارو» (Jean-Noël Barrot) وزیر امور خارجه فرانسه را مورد پرسش قرار داد.
بارو در پاسخ به مجلس سنا، اظهار داشت که بهتازگی پیام بسیار محکمی به مقامهای جمهوری اسلامی از سوی دولت فرانسه ارسال شده که بدون آزادی این سه شهروند فرانسوی، هیچ مذاکرهای صورت نخواهد گرفت و هیچ تحریمی برداشته نخواهد شد.
وزیر امور خارجه فرانسه همچنین تصریح کرد که یک هفته پیش در «بروکسل» مقر پارلمان اروپا درخواست تحریم مقاماتی از جمهوری اسلامی را ارایه کرده است که در بازداشت و حبس این سه شهروند فرانسوی نقش داشتهاند.
به گفته بارو، شرایطی که علیه این سه شهروند فرانسه اعمال میشود، شکنجه است و سیسیل کوهلر و شریک زندگی او، ژاک پاریس بیش از یک سال است که از ملاقات با مقامهای فرانسوی محروم هستند. بارو از الیویه گراندو نیز یاد کرد که اگرچه شرایط متفاوتی دارد، اما او نیز برای افشای هویت خود در ماه گذشته، ریسک بزرگی کرده است.
سه گروگان فرانسوی در زندانهای ایران کیستند؟
سیسیل کوهلر اهل «سولتز» (Soultz) در منطقه «آلزاس» (Alsace) است و در حال حاضر ۴۰ سال دارد. او استاد «ادبیات مدرن» شاغل در دبیرستانی در پاریس است. به گفته خواهر سیسیل، او عاشق سفر کردن است و بیشتر از ده سال درباره سفر به ایران صحبت میکرده است. ژاک پاریس که حالا در زندان اوین ۷۱ سالگی خود را پشتسر میگذارد، معلم بازنشسته ریاضیات است.
آنها برای سفری تفریحی به ایران سفر کرده بودند و در تاریخ ۷مه۲۰۲۲ وقتی در آستانه بازگشت به فرانسه بودند، بازداشت شدند. بعدتر جمهوری اسلامی آنها را به «جاسوسی» متهم و تصاویری از نشستهایی از این دو نفر با کنشگران مدنی در ایران منتشر کرد. نشستهایی که بیشتر در فضای عمومی به انجام رسیده بود.
به گزارش خبرگزاریهای فرانسوی و اظهارات مقامات فرانسه شرایط نگهداری سیسیل کوهلر به «شکنجه» میماند. او را در سلولی هشتمتری بدون پنجره که نوری مصنوعی دارد، نگهداری میکنند.
نخستین تماس این دو نفر با خانوادههای خود پس از هفت ماه بیخبری صورت گرفته بود. از لحظه بازداشت این دو نفر برای ۲۰۰ روز سکوت خبری حاکم بود. هر دوی آنها در بند امنیتی ۲۰۹ زندان اوین نگهداری میشوند.
سومین شهروند فرانسوی که در زندان جمهوری اسلامی نگهداری میشود، الیویه گراندو است که بهتازگی با ارسال فایل صوتی هویت او در رسانههای فرانسوی مطرح شد. الیویه توریستی ۳۴ ساله است که در ۱۲ اکتبر ۲۰۲۲ در شهر «شیراز» بازداشت شد و از همان زمان در حبس به سر میبرد.
جمهوری اسلامی الیویه گراندو را نیز به «جاسوسی» متهم و به پنج سال حبس محکوم کرده است.
الیویه گراندو در فایل صوتی میگوید که میداند ارسال این فایل صوتی میتواند برای او خطراتی در پی داشته باشد، اما آنقدر امید در او کمرنگ شده است که چارهای جز پذیرفتن این خطر ندارد. منظور او از این خطرات به عنوان نمونه مخالفت مقامات قضایی جمهوری اسلامی با آزادی مشروط او و قطع کردن تماسهای محدود این زندانی سیاسی با بیرون از محیط زندان است.
جمهوری اسلامی با گروگانگیری غربیها به دنبال چیست؟
سابقه جمهوری اسلامی در گروگانگیری شهروندان دیگر کشورها نشان میدهد که این نظام سیاسی اهداف مختلفی را میتواند با این اقدام غیرانسانی پیش ببرد. از مبادله اسرا گرفته تا پیشبرد مذاکرات سیاسی و امنیتی مثل مذاکرات هستهای و همینطور اهداف اقتصادی مانند آزاد کردن پولهای مسدود شدهاش در دیگر کشورها.
مقامهای فرانسوی و همینطور مسوولان دولتهای غربی همواره در مواضع خود از زندانیشدن شهروندانشان توسط جمهوری اسلامی به عنوان «گروگانگیری» یاد کردهاند و در مواردی نیز به خواستههای جمهوری اسلامی تن دادهاند.
روزنامه «ال پاییس» اسپانیا بهتازگی در گزارشی پیرامون بازداشت و آزادی «چچیلیا سالا»، روزنامهنگار ایتالیایی در ایران، گفته است در جمهوری اسلامی، گروگانگیری بهعنوان یک سیاست کلیدی و راهبردی حفظ شده است. این روزنامه معاوضه زندانیان غربی را با زندانیان وابسته به جمهوری اسلامی در غرب، یکی از مهمترین عوامل این گروگانگیری دانسته است. این روزنامه اسپانیایی اما مساله دیگری را هم بهعنوان اهداف جمهوری اسلامی یاد کرده است که تازگی دارد. به تحلیل «ال پاییس»، جمهوری اسلامی با آزادی چچیلیا سالا و تداوم حبس سه شهروند فرانسوی به دنبال تفرقهافکنی میان کشورهای اروپایی است.
همزمان با هزارمین روز بازداشت سیسیل کوهلر و ژاک پاریس، در روزهای ۳۱ ژانویه و ۱ فوریه ۲۰۲۵ تجمعهای مختلفی در شهرهای فرانسه از جمله پاریس در همبستگی با سه شهروند فرانسوی زندانی در ایران با خواست آزادی ضروری و هرچهسریعتر آنها برگزار خواهد شد. سازمان «عفو بینالملل» (امنستی) نیز ضمن یادآوری تداوم حبس این شهروندان بر لزوم آزادی فوری آنها تاکید کرده است.