بعد از ماه‌ها و ۷۰ مورد مرگ، سرانجام دستور پیگیری محلول‌های آلوده دیالیز صفاقی صادر شد

پرونده تکان دهنده مرگ ۷۰ بیمار دیالیزی در ایران با محلول «آلوده به آلومینیوم»

ملی مذهبی _ سلمان اسحاقی، سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی از مرگ ۷۰ بیمار نیازمند به دیالیزی صفاقی بر اثر تزریق محلول آلوده به آلومینیوم “ابراز تاسف” کرد. او روز شنبه ۱۲ آبان به خبرگزاری مجلس گفت که کمیسیون بهداشت و درمان پیشتر در جریان مرگ ۵۰ بیمار دیالیزی در سال جاری به دلیل استفاده از داروی آلوده به آلومینیوم قرار گرفته بود.

به گفته سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس، در نشستی با مسئولان مربوطه “مشخص شد یکی از شرکت‌ها در این رابطه قصور داشته است و رئیس شرکت مذکور اعلام کرد بر مواد اولیه دارو نظارتی نداشتیم و مواد اولیه آلوده به آلومینیوم بوده است”.

عدم برخورد دستگاه قضایی

به گزارش وبسایت عصر ایران، شرکت دارویی که اسحاقی به آن اشاره می‌کند، شرکت ثامن، وابسته به بنیاد بهره‌وری موقوفات آستان قدس رضوی است. این شرکت سهامی خاص در سال ۱۳۶۳ با عنوان “سرم‌سازی ثامن” در مشهد ثبت شد و از سال ۱۳۷۱ تاکنون تنها تولیدکننده محلول‌های دیالیز صفاقی در ایران است.

سهامداران اصلی این شرکت به ترتیب آستان قدس رضوی با حدود ۷۰ درصد، صندوق بازنشستگی با حدود ۲۶ درصد و داروسازی حکیم با چهار درصد سهام است.

طبق گزارش‌ها ۸۰۰ هزار بیمار در ایران نیاز به دیالیز صفاقی دارند. دیالیز صفاقی نوعی فرآیند درمانی بدیل از جایگزینی کلیه است. زمانی که کلیه‌های بیمار از کار می‌افتند، پزشکان روش دیالیز صفاقی را به کار می‌گیرند که طی آن، از طریق یک مایع تصفیه‌کننده، مواد زائد از جریانات خونی بیمار گرفته می‌شود. این مایع سپس به همراه مواد زائد از شکم بیمار خارج می‌شود.

به گفته اسحاقی “در وهله اول گفته شد ۱۰ تا ۱۲ بیمار دیالیزی در شهرهای مشهد و اصفهان به دلیل استفاده از محلول و با علائم مغزی، عفونتی، تشنجی و کما جان خود را از دست دادند و پس از مدتی آمار فوتی‌ها به ۵۰ نفر رسید و تاکنون ۷۰ نفر جان خود را از دست دادند.”

او می‌افزاید که هر چند از بررسی این موضوع در کمیسیون بهداشت مجلس “بیش از ۳ ماه می‌گذرد و دستگاه قضا باید برخوردهای جدی را اعمال می‌کرد، اما متاسفانه بر اساس شنیده‌ها باخبر شدیم مجددا از همین شرکت خواسته شده که تولید دارو را انجام دهد.”

به گفته ایرج نجفی، محقق دیالیز صفاقی آلودگی‌ها از دی‌ماه سال گذشته شروع شده و تا اردیبهشت‌ماه امسال هم ادامه داشته است.

“اجازه گفت‌وگو نداریم”

عصر ایران نوشته است روابط عمومی شرکت ثامن “در ۳۰ خرداد زمانی که تنها ۱۰ نفر جان باخته بودند”، اعلام کرد: «طبق دستور وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور و آستان قدس رضوی، اجازه صحبت و گفت‌وگو در این‌باره را نداریم.»

بنا بر گزارش‌ توزیع محموله آلوده محلول دیالیز صفاقی در فاصله دی‌ماه سال گذشته تا اردیبهشت‌ امسال، تعداد زیادی از بیماران را مسموم کرده است.

این گزارش به نقل از متخصصانی که در این مدت روی موضوع کار کرده‌اند، می‌افزاید ۱۰ تا ۱۵ درصد بیماران در اصفهان مسموم شده‌اند و سایر گزارش‌ها حاکی از مسمومیت با این محلول در تهران، شیراز و مشهد است. شرکت ثامن در حالی نیازی به پاسخگویی نمی‌بیند که میزان آلودگی دیالیز صفاقی تولید شده توسط آن بین ۵ تا ۱۰ برابر حد مجاز برآورد شده است.

لابیرنت شرکت‌های درگیر در تولید داروهای آلوده

بیمارانی که با محلول سمی شرکت ثامن جان خود را از دست داده‌اند “با نشانه‌های گیجی، منگی، حواس‌پرتی، درد عضلانی، بی‌اشتهایی، تشنج و… دیده شده‌اند. برخی هم کارشان به بخش مراقبت‌های ویژه، ونتیلاتور و درنهایت مرگ رسیده است.”

گزارش عصر ایران می‌گوید شرکت دارویی ثامن “فیلم‌هایی را که با استفاده از آن پاکت‌های دیالیز صفاقی را تولید می‌کند از شرکتی به‌نام لفاف‌خزر در رشت تهیه کرده” است. شرکت یاد شده مواد اولیه‌ را “از منابع مختلف تامین می‌کند و یک‌ماده خاص شیمیایی به‌نام لاکتات سدیم را از شرکت دیگری خریده است.” این دو منبع “ناخالصی بالایی داشتند و منجر به غلظت بالای آلومینیوم در سرم‌های صفاقی شده‌اند”.

پیگیری “فوری”؟

اواخر خرداد امسال و چندروز پس از انتشار اخباری مبنی بر مسمومیت‌ بیماران دیالیزی صفاقی در نقاط مختلف ایران، سازمان غذا و دارو آلودگی برخی از محلول‌های دیالیز شرکت ثامن به فلزات سنگین را تایید و اعلام کرد: «در آزمایش‌های انجام‌شده روی محلول دیالیز صفاقی شرکت ثامن مشخص شد، برخی تولیدات این شرکت از نظر آلودگی به فلزات سنگین به‌خصوص آلومینیوم، با استاندارد منطبق نبود.»

با گذشته ماه‌ها از مرگ ده‌ها بیمار، ظاهرا از حدود ۱۰ روز پیش و به دنبال انتشار اخبار مربوط به مرگ بیماران دیالیزی صفاقی محلول‌های آلوده “جمع‌آوری” شده و محمد مخبر، مشاور علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، دستور پیگیری “فوری” داده است.

مطالب مرتبط

ترکیه طی سال‌های اخیر کمک شایانی به دور زدن تحریم‌ها کرده بود

با سقوط رژیم بشار اسد، روابط ایران و ترکیه در مسیر تازه‌ای از تنش‌های سیاسی و اقتصادی قرار گرفته است. این تغییر توازن قوا در منطقه، منافع دو کشور در سوریه و فراتر از آن را نیز متأثر کرده است.

قوه قضائیه ایران: غیرقانونی و غیرشرعی است

ایرج جنتی عطایی شاعر و ترانه‌سرا در واکنش متن یکی از ترانه‌های خود را روی تصویری از «کنسرت فرضی» در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد و نوشت: «صدای تو بیداری ریشه آواز سبز برگه، صدای تو پر وسوسه مثل شبخونی تگرگه، صدای تو آهنگ شکستن بغض یه دنیا حرفه، تصویری از آواز صریح قندیل نور و برفه»

مطالب پربازدید

مقاله