ملی مذهبی _ مهدی کروبی که اخیراً پس از ۱۵ سال از حصر خانگی آزاد شده، در تماسی تلفنی با سعید مدنی، پژوهشگر اجتماعی و زندانی سیاسی محبوس در زندان دماوند، ضمن ابراز خوشحالی از برقراری این ارتباط، پیگیر آخرین وضعیت وی شد.
کروبی با ابراز تأسف از زندانی بودن برخی از افراد متخصص، متعهد و دلسوز کشور، بهویژه مدنی که از زندان اوین به دماوند تبعید شده، شرایط دشوار او و خانوادهاش را مورد توجه قرار داد.
او گفت: «کاش امکانش فراهم میشد تا به ملاقات شما در زندان بیایم.»
سعید مدنی نیز در این گفتوگو، با ابراز خوشحالی از رفع حصر کروبی این را نتیجه مقاومت او و میرحسین موسوی دانست و از استقامت او در مدت حصر تقدیر کرد.
کروبی در این تماس بر تعهد خود به پیگیری آزادی زندانیان سیاسی تأکید کرد و خواستار پایان یافتن محدودیتهایی علیه فعالان سیاسی شد که آنها را غیرقانونی خوانده است.
سعید مدنی قهفرخی (زاده ۱۴ آذر ۱۳۳۹) جامعهشناس، پژوهشگر ارشد علوم اجتماعی، استاد دانشگاه و روزنامهنگار ایرانی است. او عضو گروه مسائل و آسیبهای اجتماعی انجمن جامعهشناسی ایران و استاد و عضو گروه پژوهشی رفاه اجتماعی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، سردبیر «فصلنامه علمی-پژوهشی رفاه اجتماعی» و از بنیانگذاران نشریهٔ توقیف شدهٔ ایران فردا است. او پیش از این نیز در اسفند ۱۳۷۸ همراه با برخی از اعضای شورای فعالان ملی-مذهبی بازداشت شده و به تحمل حبس محکوم شد.
در سال ۱۳۸۸ با برآمدن جنبش سبز، سعید مدنی با نگارش و انتشار سلسله یادداشتهایی در روزنامۀ اعتماد، تلاش کرد دانش عمومی در زمینۀ چیستی جنبشهای اجتماعی نوین را ارتقا ببخشد. همین یادداشتها زمینۀ تألیف کتابهای بعدی او در این زمینه شد. در این دوره، سعید مدنی نخست شاهد بازداشت دوستان همراهش از جمله آقایان علیرضا رجایی و مسعود پدرام و نیز بازداشت و شهادت هدی صابر، دوست و همراه دیرینهاش، بود و سرانجام در دی ۱۳۹۰ خود او نیز بازداشت شد.
بازداشت موقّت سعید مدنی تا اواخر سال ۱۳۹۱ ادامه یافت و تمام این مدّت را در بند ۲۰۹ زندان اوین بهسر برد. با تشکیل دادگاه به ریاست قاضی پیرعباسی حکم بدوی ۶ سال زندان و ۱۰ سال تبعید برای او صادر شد و با صدور حکم به بند ۳۵۰ زندان اوین منتقل شد. در دادگاه تجدید نظر حکم او به ۵ سال زندان و ۲ سال تبعید کاهش پیدا کرد. در بهمن ۱۳۹۲ آقای مدنی را برای گذراندن ادامۀ حکم به زندان رجاییشهر کرج منتقل کردند و تا پایان سال ۱۳۹۴ در زندان باقی ماند. پس از آن نیز برای گذران دوران تبعید تحتالحفظ به بندرعبّاس رفت. در نهایت در پاییز ۱۳۹۶ او به تهران بازگشت. چه در دوران زندان و چه در دوران تبعید، سعید مدنی پژوهشهای گذشتهاش را متوقف نکرد و نتایج آنها را در قالب چندین کتاب منتشر کرد؛ از جمله: ضرورت مبارزه با فقر و نابرابری، انتشارات آگاه؛ جامعهشناسی روسپیگری، نشر پارسه؛ جنبشهای اجتماعی و دموکراتیزاسیون، انتشارات روزنه؛ اطلس زنان در جهان و ایران (بههمراه مهدی خدایی)، انتشارات روزنه.
همچنین، سپری کردن دوران بازداشت و زندان در کنار محکومان به اعدام انگیزه انجام پژوهش و تألیف کتابی شد که بهرغم دریافت مجوز و انتشار آن در قالب کتاب در نشر پارسه، بهطور غیرقانونی از توزیع آن جلوگیری شد و نسخههای چاپشدۀ کتاب بهدستور وزارت ارشاد خمیر شد. خلاصهای از این کتاب در وبسایت زیتون و اصل آن بعدها در سوئد به اهتمام نشر باران با عنوان «علیه اعدام» منتشر شد.
سعید مدنی در این سالها راه حل بحرانهای موجود در جامعۀ ایران را در تقویت جامعۀ مدنی ایران توصیف کرده است و به همین سبب همکاریهای گستردهای با سازمانهای مردمنهاد داخل کشور، عمدتاً در قالب کارگاههای آموزشی داشت؛ از جمله همکاری با مؤسسۀ رحمان که زمینۀ تدوین و انتشار دو گزارش دربارۀ اعتراضات آبان ۱۳۹۸ در ایران (با عنوان «آتش خاموش») و نیز اعتراضات تابستان ۱۴۰۰ در خوزستان (با عنوان «مظاهرات سلمیه») را فراهم کرد.
دیماه سال ۱۴۰۰، بنا بود سعید مدنی بهمدّت یک سال برای گذراندن فرصت مطالعاتی در دانشگاه ییل به ایالات متّحده سفر کند که بهرغم احضار چندساعتۀ او از طرف وزارت اطلاعات دربارۀ همین سفر، در نهایت در فرودگاه از خروج او از کشور جلوگیری شد و امکان تمرکز یکساله بر فعالیتهای پژوهشیاش را از دست داد.
مدّت کوتاهی بعد از آن بود که در اردیبهشت ۱۴۰۱ مجدداً سعید مدنی را بازداشت کردند و بعد از ۲ ماه بازجویی فشردۀ روزانه در بند ۲۰۹، به بند ۴ زندان اوین انتقال پیدا کرد. حدود بیش از یک ماه پیش او برای بررسی اتهاماتِ تبلیغ علیه نظام، اجتماع و تبانی، و تشکیل و ادارۀ گروه غیرقانونی به ریاست قاضی مظلوم محاکمه شد. وکیل مدنی اطلاع داد که
۸ سال حبس بابت اتهام تشکیل و ادارۀ گروه و ۱ سال زندان بابت تبلیغ علیه نظام، برای او صادر شده است.
این حکم در دادگاه تجدیدنظر قطعی شده و او هماکنون در حال گذراندن آن در زندان اوین است.