کنسرت زنده بدون حجاب اجباری پرستو احمدی، آهنگساز و خواننده در یکی از کاروانسراهای ایران

بازتابی بلند از صدای رسای یک زن؛ اجرای کنسرت بدون حجاب اجباری «پرستو احمدی» در ایران

ملی مذهبی _  پرستو احمدی، خواننده و آهنگساز ایرانی، چهارشنبه شب، در یکی از کاروانسراهای ایران «کنسرت کاروانسرا» را با پوشش اختیاری اجرا کرد که به صورت زنده از کانال یوتیوب او پخش شد؛ اجرایی که با بازتاب گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی مواجه شد.

انتشار ویدئوی کنسرت زنده بدون حجاب اجباری پرستو احمدی، آهنگساز و خواننده که در یکی از کاروانسراهای ایران اجرا شده بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های اجتماعی داشته است. این اجرا که با نام “کنسرت کاروانسرا” از یوتیوب پخش شده علاوه بر واکنش گسترده کاربران شبکه‌های اجتماعی در برخی از رسانه‌های داخلی ایران نیز بازتاب داشته است. بسیاری از کاربران، این اقدام را یک اقدام شجاعانه و تاریخی و در ادامه مبارزات زنان ایرانی علیه حجاب اجباری حکومتی ارزیابی کرده‌اند.

اعتراض به حجاب اجباری با وجود آن که در زمان کوتاهی پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ آغاز شد اما پس از اعتراضات مشهور به خیزش “زن زندگی آزادی” در پی کشته شدن ژینا مهسا امینی در ایران به شدت گسترش یافت.

خانم احمدی در جریان شکل‌گیری جنبش زن، زندگی، آزادی تصنیف قدیمی «از خون جوانان وطن» را اجرا کرد که پس از همرسانی گسترده آن در شبکه‌های اجتماعی، منزل او توسط ماموران امنیتی تفتیش شد و از او خواسته شد تا به دادسرای امنیتی تهران مراجعه کند. خانم احمدی در مقدمه‌ای که در آغاز کنسرت چهارشنبه او نقش بست، اعلام کرد: «من، پرستو؛ دختری که می‌خواهم برای مردمی که دوستشان دارم بخوانم. این حقی است که نمی‌توانستم از آن چشم بپوشم؛ خواندن برای خاکی که عاشقانه دوستش دارم. اینجا، در این نقطه از ایران عزیزمان، در این تکه‌ای که تاریخ و اسطوره‌های ما به هم پیوند می‌خورند، صدای من را در این کنسرت فرضی بشنوید و خیال کنید، این وطن زیبا را…»

خانم احمدی در «کنسرت کاروانسرا»، قطعات «مرا ببوس»، «از خون جوانان وطن»، «لحظه دیدار»، «کمر باریک»، «عزیز جون» و «چه سازم» را اجرا کرد.

پرستو احمدی درباره کنسرت خود نوشته است: «من، پرستو؛ دختری که می‌خواهم برای مردمی که دوست‌شان دارم بخوانم. این حقی است که نمی‌توانستم از آن چشم بپوشم؛ خواندن برای خاکی که عاشقانه دوستش دارم.»

این خواننده که در کنسرت زنده کاروانسرا آویز گردنبندی با طرح نقشه ایران داشت در ادامه یادداشت خود نوشت: «این‌جا، در این نقطه از ایران عزیزمان، در این تکه‌ای که تاریخ و اسطوره‌های ما به هم پیوند می‌خورند، صدای من را در این کنسرت فرضی بشنوید و خیال کنید، این وطن زیبا را…»

احسان بیرقدار، سهیل فقیه‌نصیری، امین طاهری و امیرعلی پیرنیا به عنوان نوازنده او را در این کنسرت همراهی کردند.

قطعات مختلف این اجرا به سرعت در حال همرسانی توسط کاربران ایرانی شبکه‌های اجتماعی است. با وجود فیلتر بودن یوتیوب در ایران، اجرای خانم احمدی در کانال اختصاصی‌اش تا لحظه انتشار این خبر، طی ۱۲ ساعت بیش از ۷۴ هزار بار دیده شده است.

گذشته از اعمال قانون حجاب اجباری علیه زنان در ایران، آنها حق ندارند که به طور آزادانه آواز بخوانند. طی سال‌های گذشته هم زنان در ایران تنها در اجراهایی که تنها مخاطب و شنونده زن داشته اجازه پیدا کرده‌اند که آواز بخوانند.

در این کنسرت که بدون حجاب اجباری، بدون مجوز نهادهای حکومت جمهوری اسلامی و بدون تماشاگر اجرا شده، هنرمندانی مانند احسان بیرقدار، سهیل فقیه نصیری، امین طاهری و امیر علی پیرنیا نیز حضور دارند.

پرستو احمدی پیش از این و در اوج خیزش سراسری خونین سال ۱۴۰۱ با بازخوانی آهنگ “از خون جوانان وطن” خبرساز شده بود. ماموران امنیتی جمهوری اسلامی در آن زمان با ورود به منزل او، وسایل شخصی از جمله لپ‌تاپ و موبایلش را توقیف کرده‌ و صفحه اینستاگرام او نیز از دسترس خارج شده بود.

“از خون جوانان وطن لاله دمیده” شعری است اثر عارف قزوینی که در آغاز انقلاب مشروطه ایران به یاد “اولین قربانیان آزادی” سروده شد و بازخوانی این تصنیف، در مهرماه ۱۴۰۲ تشکیل پرونده قضایی برای پرستو احمدی را به دنبال داشت.

برگزاری کنسرت بدون حجاب اجباری پرستو احمدی، به ویژه از این جهت مورد استقبال افکار عمومی قرار گرفته است که خوانندگی زنان حتی با حجاب اجباری نیز پس از انقلاب اسلامی ممنوع بوده است و آوازخوانی زنان به صورت تکی در آثار موسیقی مجاز نیست.

نهادهای حکومتی پیش از این به همین بهانه بارها و بارها با اجراهای نوازندگان و خوانندگان خیابانی برخورد قضایی کرده و برای آن‌ها پرونده تشکیل داده‌اند. حکومت ایران همچنین پیش از این بارها کنسرت‌ها و رویدادهای فرهنگی را به دلیل حضور خواننده یا هم‌خوان زن لغو کرده یا در میانه اجرا متوقف کرده است.

اجرای بدون حجاب اجباری؛ تکثیر شجاعت

کنسرت زنده بدون حجاب اجباری پرستو احمدی از سوی بسیاری از کاربران رسانه‌های اجتماعی به عنوان اقدامی شجاعانه مورد تحسین قرار گرفته است. برخی از کاربران، اجرای بدون حجاب اجباری پرستو احمدی را نماد مبارزه تاریخی زنان ایرانی در برابر آپارتاید جنسیتی خواندند.

برخی دیگر نیز این اقدام را با خوانندگی قمرالملوک وزیری نخستین خواننده زن در تاریخ ایران مقایسه کرده‌اند که  در سال ١٣٠٣ خورشیدی در گراند هتل و بدون حجاب روی صحنه رفته بود اما نظمیه در آن زمان از او تعهد گرفته بود که دیگر بی‌حجاب کنسرت برگزار نکند.

به باور بسیاری از مورخان، اجرای بدون حجاب قمرالملوک وزیری سبب ریختن هراس زنان از خوانندگی و در ادامه ظهور هنرمندان دیگری چون ملوک ضرابی و روح انگیز شد.

برخی از کاربران اجرای پرستو احمدی را با اقدام ویدا موحد مقایسه کرده‌اند. ویدا موحد زن جوانی است که در دی‌ماه ۱۳۹۶ برای نخستین بار بدون حجاب اجباری در یکی از شلوغ‌ترین نقاط خیابان انقلاب در تهران بر روی یک سکوی برق ایستاد و به نمادی از اعتراض به حجاب اجباری تبدیل شد. پس از این اقدام ویدا موحد که روسری سفیدی را بر سر چوب در دست گرفته بود، اعتراضات علنی زنان به حجاب اجباری شدت گرفت و موجی در میان معترضان دیگری به راه افتاد که به “دختران خیابان انقلاب” مشهور شدند.

حسین رونقی، از جمله فعالان سیاسی داخل کشور در واکنش به اجرای بدون حجاب اجباری پرستو احمدی او را “تصویرگر زن، زندگی، آزادی در دل سرکوب و سانسور” توصیف کرد و نوشت: «کنسرتی که زیبایی آزادی و اراده زنانی که دهه‌ها تحت فشار و سرکوب حکومت بوده‌اند را برای عموم به صورت واقعی به تصویر می‌کشد. او تصویری زیبا از ایران آینده به ما نشان می‌دهد؛ سرزمینی که در آن زنان آزاد هستند، صدای زن ممنوع نیست و محدودیتی برای آن‌ها وجود ندارد.»

در همین راستا حساب کاربری صفحه رسمی وزارت امور خارجه اسرائیل به فارسی نیز با انتشار تصویری از پرستو احدی، اقدام او را شجاعانه توصیف کرد و نوشت: «زنان و مردان شجاع ایرانی دیکتاتور مذهبی را شکست خواهند داد، خیلی زودتر از آنچه تصور می‌کنید.»

مطالب مرتبط

کارگردان برنده اسکار ابتدا مورد حمله قرار گرفت و سپس بازداشت شد

مستند «لا أرض أخرى» که امسال برنده جایزه اسکار بهترین مستند شد، داستان مبارزه ساکنان فلسطینی منطقه «مسافر یطا» را برای جلوگیری از تخریب روستاهایشان به دست ارتش اسرائیل روایت می‌کند

کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» در شصت‌ویکمین هفته‌

۸۵ درصد از اعدام‌های سال ۱۴۰۳ در دوره‌ی «ریاست‌جمهوری پزشکیان» صورت گرفته است. این آمار نشان می‌دهد که تغییر جناح‌ها در ساختار قدرت جمهوری اسلامی تأثیری در کاهش اعدام‌ها نداشته و سیاست سرکوب و حذف همچنان ادامه دارد

امام‌اوغلو در مارس ۲۰۱۹ در انتخابات شهرداری استانبول پیروز شد

روز یکشنبه حزب جمهوری‌خواه خلق امام‌اوغلو را به عنوان نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری معرفی کرد. وی حمایت ۱.۷ میلیون عضو حزب و ۱۳ میلیون نفر از خارج از حزب را به دست آورده است

مطالب پربازدید

مقاله