ملی مذهبی _ مهرداد حسنزاده، مدیرکل مدیریت بحران استان هرمزگان در گفتوگو با تلویزیون دولتی آمار جدید تلفات را اعلام کرد. پیش از این، آمار اولیه چهار کشته و بیش از ۵۰۰ زخمی گزارش شده بود.
به گزارش رسانههای ایران، محوطه بندر رجایی واقع در استان هرمزگان در جنوب ایران حوالی ساعت ۱۲ ظهر به وقت محلی روز شنبه ششم اردیبهشت (۲۶ آوریل) دچار انفجار شده و بلافاصله تیمهای واکنش سریع به منطقه اعزام شدهاند. بندر رجایی، تاسیساتی مهمی است که سالانه بیش از ۷۰ میلیون تن کالا را جابجا میکند.
ویدیوهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی دود سیاه و غلیظی را پس از انفجار نشان میدهد. در برخی دیگر از تصاویر، شیشههای ساختمانهایی که چندین کیلومتر دورتر از مرکز انفجار قرار داشتند، شکسته شده بود. گفته میشود شدت انفجار به حدی بوده که در جزیره قشم نیز احساس شده است.
در پی انفجار در بندر رجایی بندرعباس، شورای اطلاعرسانی دولت و سازمان مدیریت بحران اعلام کردند که این حادثه در «یکی از منابع قابلاشتعال» رخ داده و اقدامات امدادی و اطلاعرسانی سریع آغاز شده است. هر دو نهاد از رسانهها و عموم خواستند از انتشار اخبار نادرست، گمانهزنیهای غلط و بازنشر اطلاعات غیررسمی خودداری کنند، زیرا این اقدامات میتواند روند امدادرسانی را مختل و اذهان عمومی را مضطرب کند.
سازمان مدیریت بحران تاکید کرد که جزئیات دقیق حادثه، از جمله آمار مصدومان، تنها از طریق این سازمان منتشر خواهد شد و از مقامات ملی و استانی نیز خواست تا از مصاحبه با رسانهها پرهیز کنند. همچنین، دادستانی کل کشور با هشدار به فعالان فضای مجازی و رسانهها، اعلام کرد در صورت انتشار مطالب خلاف واقع، نشر اکاذیب یا اخلال در امنیت روانی جامعه، با آنها برخورد قانونی خواهد شد. خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضاییه گزارش داد که دادستانهای سراسر کشور موظفند با افراد و رسانههایی که در مورد این انفجار به «تشویش اذهان عمومی» میپردازند، بهصورت سریع و بازدارنده برخورد کنند.
قوه قضاییه در سالهای گذشته نیز در موارد مشابه برای روزنامهنگاران و کاربران فضای مجازی پروندهسازی کرده است.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی اعلام کرد که «انفجار رخ داده ارتباطی با پالایشگاهها و مخازن سوخت و خطوط لوله نفتی مرتبط با این شرکت در آن منطقه ندارد.»
گمرک در اطلاعیهای محل وقوع حادثه را محوطه کانتینتری سینا در بندر رجایی اعلام کرد که وابسته به سازمان بنادر و دریانوری است.
ابهام درباره علت انفجار و هشدار درباره خرابکاری احتمالی
علت دقیق انفجار در بندر رجایی هنوز به طور دقیق مشخص نیست، اما چند سناریو از سوی مسئولان مرتبط در حال بررسی است.
به گزارش خبرگزاری میزان، انفجار ناشی از یک یا چند کانتینر بوده است، اما هنوز مشخص نیست درون کانتینر چه بوده است. بنا بر این گزارش، به احتمال زیاد منشا انفجار از دپوی کالاهای خطرناک و مواد شیمیایی موجود در محوطه بندر بوده است.
خبرگزاری تسنیم پیشتر گزارش داده بود که محل این حادثه در یک ساختمان اداری بوده است. این خبرگزاری به نقل از مسئولان مرتبط گزارش داد که احتمالا این حادثه ناشی از انفجار تانکر سوخت در شمال اسکله بوده است.
در همین حال خبرگزاری فارس به نقل از شاهدان محلی مدعی شد که ابتدا یک آتشسوزی جزئی رخ داده، اما به دلیل دمای هوای ۴۰ درجه و همچنین انباشت مواد اشتعالزا، این آتش بهسرعت تسری پیدا کرده و باعث انفجار شده است.
افزایش شمار کشتهها و مجروحان
رسانههای ایران میگوید که در حال حاضر فعالیتهای این بندر متوقف شده «تا سریعا اوضاع تحت کنترل نیروهای امنیتی و امدادی قرار گیرد.»
براساس گزارش خبرنگار تسنیم، «موج انفجار به حدی شدید بوده که یک ساختمان اداری را کاملا نابود کرده و بسیاری از خودرها در این منطقه مچاله شده است.»
منابع خبری از مجروح شدن تعدادی از کارکنان بندر رجایی خبر میدهند.
در یک ساعت گذشته، تعداد مجروحانی که توسط رسانههای دولتی گزارش شده، به سرعت افزایش یافته است.در تازهترین بروزرسانی آمار سازمان اورژانس ایران، تعداد مصدومان حادثه انفجار در بندر رجایی به ۷۰۰ نفر رسیده است.
همچنین رئیس سازمان امداد و نجات ایران اعلام کرد که تاکنون فوت ۵ نفر در این حادثه تایید شده است.
رایانههای بندر رجایی در سال ۲۰۲۰ هدف یک حمله سایبری قرار گرفتند که باعث ایجاد ترافیک سنگین در مسیرهای آبی و جادههای منتهی به این تاسیسات شد.
روزنامه واشنگتن پست گزارش داده بود که دشمن اصلی ایران، یعنی اسرائیل، ظاهرا پشت آن حمله قرار داشته و آن اقدام را در پاسخ به یک حمله سایبری پیشین از سوی ایران انجام داده است.
این خبر در حال تکمیل است و بزودی روزآمد خواهد شد.